Еврократи управляват над 700 млн. европейци

Автор: "Шпигел онлайн" (2 коментара)


Еврократи управляват над 700 млн. европейци

Основните правила се изготвят и се взимат от високопоставени еврочиновници, комисарите са само лицето на тежката бюрократична машина...

Представете си: Изминали са едва девет часа от новата работна седмица, а европейската идея, поне образно казано, вече има нужда от нов спасителен план. Няколко чиновници седят около квадратна маса в кабинета на главния говорител на Еврокомисията и обсъждат, че както обикновено пресата не е особено приятелски настроена.

Един от служителите в пресофиса отбелязва, че в доклад, публикуван във френските медии, се твърди, че ЕК е одобрила ново правило относно височината, до която децата могат да се качват на стълба. Очевидно директивата е погрешно разтълкувана, казва еврочиновникът. Брюксел ще трябва да пусне корекция.

Британска медия пък недоволства срещу брюкселската бюрократична машина, макар че оспорваните правила са наложени от британец. Изглежда е необходима още една корекция.

Привидно настроението се подобрява, когато се обсъжда интервю на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер за в. "Щутгартер нахрихтен". Той поддържа мнението, че броят на еврокомисарите - 28 - може и да изглежда голям, но държава като Германия има 180 министри и държавни секретари на федерално и провинциално ниво.

Заглавието е цитат на Йотингер: "В Брюксел се работи до 20 часа всеки петък". Всички в стаята енергично кимат с глави. Поне това е вярно, казва един от еврочиновниците.

След това те се разпръскват из офисите, които приличат на восъчна пита, а на мониторите им непрекъснато им се появяват съобщения, когато нещо важно за "Брюксел" се появи в Google News.

Това е само един поглед върху ежедневната шизофрения в централната нервна система на ЕС. Над 33 000 служители в ЕК са ръководени от сградата "Берлемон", която е висока 13 етажа и се намира в центъра на Европейския квартал в Брюксел.

ЕК е изключително влиятелна институция, а еврократите правят всичко възможно, за да не парадират. Вместо това офисите са просмукани от страх, че Еврокомисията може да изгуби властта си.

ЕК е един неясен миш-маш от правителство и национална агенция - води външна политика като министерство на външните работи и регулира конкуренцията по начин, който се очаква от национална служба за борба с картелите.

По-голяма част от политиката и директивите, които се прилагат в националното законодателство на страните членки, идват от ЕК. И тъй като комисията има задачата да съблюдава спазването на европейското законодателство, тя може и да налага глоби в размер на милиарди евро.

Тези наказателни мерки могат да бъдат прилагани срещу интернет компании като Google или Microsoft, ако не спазват правилата за конкурентоспособност в ЕС, а също така и срещу държави, ако ЕК установи, че се нарушават директивите.

Както например стана, когато Германия отпусна незаконна държавна финансова помощ на автомобилния производител "Опел", след като компанията майка "Дженерал мотърс" бе най-тежко засегната от кризата.

ЕК е много привлекателно място за работа: за всяка свободна позиция кандидатстват стотици от цяла Европа.

Ако нахъсан 27-годишен човек заеме някакъв пост в Еврокомисията, няма да е странно той или тя да участва в преговори, които пряко засягат интересите на влиятелен изпълнителен директор или правителствен лидер - феномен, който е по-типичен за елитна глобална консултантска компания.

Ако успеят да си прокарат път до най-високите постове в администрацията на ЕК, еврократите могат да носят вкъщи всяка година повече пари от германския канцлер - това в голяма степен се дължи на по-високите надбавки, които получават, и по-ниските данъци, които плащат.

Скромността е това, върху което са фокусирани чиновниците в ЕК. Те обичат да говорят за това и за разлика от други европейски лидери шефът им, председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, няма собствен самолет и използва полети на търговските авиолинии.

Официалните срещи се провеждат в "приемна", чиито кожени мебели са толкова износени, че азиатец веднъж предложил да изпрати по-хубаво обзавеждане.

Те също така обичат да се хвалят, че ЕК, която има административни отговорности към около 700 милиона европейци, разполага със същия брой служители, с колкото и град като Мюнхен.

Освен това еврочиновниците имат основание да не парадират пред външния свят. Те много добре знаят, че са се превърнали в изкупителна жертва на Европа, която става все по-несигурна в себе си на фона на глобалната финансова криза, европейската дългова криза и проблемите с еврото.

Те смятат себе си за хора, които са погрешно разбрани, и са единствените, които могат да защитят европейската идея, тъй като само те разбират същността й. 

Малко хора познават толкова добре, колкото Йоханес Лайтенбергер (49 г.), това противопоставяне. Той е шеф на кабинета на Барозу.

"Като еврочиновници, ние работим подобно на моряците", обяснява той. "Комисарите са тези, на които е гласувано политическо доверие, за да са на капитанския мостик, и всеки може да ги види", допълва той.
 

Настоящата организация - всяка държава да си има свой еврокомисар - ще продължи да съществува, тъй като 28-те страни членки не са съгласни с първоначалните планове да се намали броят на членовете на ЕК. Това означава, че какофонията, която се прави от многото неизвестни и неопитни комисари, вероятно ще продължи.

Те се сблъскват с изключително дисциплинираните еврочиновници, ръководени от Катрин Дей (59 г.), която мнозина смятат за най-влиятелната жена в Брюксел. Русокосата ирландка е назначена за генерален секретар на ЕК през 2005 г

 Когато лидерите от ЕС изкарваха в срещи дълги нощи по време на спасяването на еврото, беше ясно, че Дей трябва да бъде на масата за преговори заедно с Меркел и останалите лидери от ЕС.

Едно от въведените от Катрин Дей правила е, че служителите в ЕК могат да отговарят на запитвания, отправени им от членове на Европарламента, максимум с 20 реда.

Когато евродепутатка заяви, че едва ли на всеки политически въпрос може да се отговори както трябва толкова сбито, то ирландката я смъмри: "Все още не съм видяла въпрос, на който да не може да се отговори с 20 реда". 

Фактът, че високопоставени служители в ЕК могат да усложнят живота на един еврокомисар или понякога да го накарат да спазва строга дисциплина, променя на практика политическата йерархия в Брюксел.

Катрин Дей координира и седмичните срещи на шефовете на кабинетите на еврокомисарите, на които се взимат многобройни решения, преди дори да се срещнат членовете на ЕК.

Дългите дискусии не са препоръчителни за тези срещи, твърди Гюнтер Ферхойген, който беше германският еврокомисар в Брюксел до 2010 г.

"Много от решенията на ЕК всъщност се взимат без реалното участие на комисарите", твърди той. "До известна степен сме предали ръководството на Европа на добронамерени бюрократи, които често са лишени от политически смисъл", признава Ферхойген.

Когато заел поста си, неговият шеф на кабинета открито му заявил, че като генерален директор ще бъде този, който ще взима решенията, и че комисарят може да поеме връзките с обществеността, ако иска. Това обаче не допада на личност като Ферхойген.

Скоро обаче германецът разбрал, че комисарите всъщност не могат да взимат решения относно персонала, с който работят, и е изправен пред проблем. 

Чувството на превъзходство, което изпитват висшите eврослужители, е част от тяхната солидарност, която е свързана с това да работят за единството на Европа.

Пътищата им се преплитат по стълбичката на кариерно развитие през годините - те знаят всичките възможности за политически маневри в Брюксел, докато комисарите, изпратени от своите страни, са тук само за по няколко години и трябва да научат доста неща, докато извървят трудния път.

"Ролята на ЕК е да установи общите европейски интереси и да действа по съответния начин. Ние правим това", споделя Джонатан Фаул, който вече работи в институцията в продължение на 36 години. Като генерален секретар на дирекция "Единен европейски пазар", той има важна роля в Брюксел.

Миналата година той почти сам разработи и предложи базата за изграждане на банковия съюз.

По време на кризата с еврото, когато страните членки постигаха малки успехи, те се представяха като национален триумф, а в същото време за почти всеки възникнал проблем обвиняваха ЕК.

Този случай също акцентира върху присъщите ограничения на властта на ЕК в Европа. По-строгите санкции срещу страните, които не успеят да изпълнят стандартите, първо трябва да бъдат одобрени от Европейския съвет

Тук голям брой страни могат да се договорят за блокиращо малцинство и така Франция многократно получаваше удължаване на крайния срок, за да намали бюджетния си дефицит под 3% от БВП, както е предвидено в правилата на еврозоната.

Президентът Франсоа Оланд пък заяви, че няма да позволи намеса в проблемите на страната. 

Преди доста време дори и Германия спря да се срамува и изкара на преден план интересите си за сметка на ЕК. Легендарно в Брюксел е решението на канцлерката Ангела Меркел да позволи провала на вече договорения компромис за ограничаването на бъдещите емисии от въглероден двуокис, отделяни от автомобили, защото това не отговаряше на възможностите на германския автомобилен гигант БМВ и на други автомобилни компании в Германия.

Фаул е виждал много лидери, които идват и си отиват, и изглежда той е силно зависим от силата на бюрократичния апарат. "Отдадох живота си на ЕС", признава той.

Подобно на повечето от 33 000 свои колеги, той очаква да остане в Брюксел и да работи за новата ЕК.

Превод БТА, с малки съкращения

Коментари
2014-07-11 14:21:26 От: Tashunko

Брюкселската инструкция за зелето е 10-кратно по-обемна от Конституцията на САЩ...

ИДИОТИ СА!?

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот