Евродепутати с тревога за войнишките ни гробища в Македония

 (4 коментара)


Евродепутати с тревога за войнишките ни гробища в Македония

Българските евродепутати Евгени Кирилов (ПЕС/БСП) и Николай Младенов (ЕНП-ЕД/ГЕРБ) заминават на специално посещение в Република Македония.

Поводът за посещението е все още липсата на отговор на поставяните от години въпроси от българските власти за възстановяване и опазване на българските военни паметници и гробища в Македония.

 

През февруари месец тази година се появиха тревожни намерения за изваждане костите на българските офицери и войници от двете войни, почиващи в български гробища и тяхното препогребване в обща костница.

 

Двамата български евродепутати още тогава повдигнаха въпроса пред Европейския парламент за нецивилизоваността на подобен акт и поискаха въпросът да бъде отнесен към Македонските власти на най-високо ниво.

 

По време на двудневната си визита Евгени Кирилов и Николай Младенов ще се запознаят на място със състоянието на българските военни гробища в Ново село, в с. Дедели, в Църничани и в Дойран, като и с паметника на полковник Каварналиев. Те се намират в Битолска област, на територията на Преспанско-пелагонийската епархия.

 

Освен това, те ще разгледат британски, френски и гръцки военни гробища около Валандово и Скопие.

 

През втория ден от посещението си евродепутатите ще поставят въпроса за българските военни паметници и гробища на среща с Антонио Милошоски - министър на външните работи на Македония.

 

Те ще обсъдят намеренията на македонските власти и с вицепремиера Ивица Боцевски, с Петър Арсов, председател на Комисията по европейските въпроси и със зам.-министъра на труда и социалните грижи Спиро Ристовски.

 

На срещите ще бъде обсъден и напредъка на Македония в процеса на присъединяването й към ЕС.

 

Българските евродепутати ще се срещнат и с представителите на Европейската комисия в Скопие.

 

 

www.news.bg

 

Бел. Ред. Е, доживяхме – евродепутатите, и те се задействаха!  Дано да са следствие на апелите на националистическите организации, които говорят за проблема с войнишките паметници от години – С.М.

 

Коментари
2009-04-10 13:21:44 От: Ramun4o

Тия хубавци се задействаха преди изборите за европарламент. Ама нейсе - да гледаме ползата

Да бъдем по-твърди, ние няма да пуснем Македония в Е.С. докато не признаят неуспоримата си българска етническа идентичност !!!!

2009-04-14 02:11:56 От: Отговор на Рамунчо

Не си прав, Рамуне, защото тези двамата затова говорят от поне година и половина, гледал съм ги по телевизията. Те са от две опониращи партии - ГЕРБ и БСП и тук са обединеи заради българското

2009-04-22 13:45:48 От: komunist

Тази пък помия Младенов какво се занимава с глупости - подлогата на Сикрет Сървис и предателя на всички каузи дето мигрира по целия политически спектър от дясно. Това неговото е такава демагогия.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот