Еврейската общност почете Патриарх Кирил и Екзарх Стефан


Еврейската общност почете Патриарх Кирил и Екзарх Стефан

Израелският посланик и представители на еврейската общност присъстваха в Бачковския манастир...

Представители на еврейската общност в България взеха участие във възпоменанието за Екзарх Стефан и Патриарх Кирил в Бачковския манастир, където са погребани двамата предстоятели на БПЦ. По покана на патриарх Неофит във Възпоменанието участва и посланика на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан. Това съобщиха от Светия синод

Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Панихидата в памет на двамата йерарси в съслужение с митрополитите от Светия Синод и духовнство на БПЦ. Редом с него в съслужение застанаха високопреосвещените митрополити: Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Русенски Наум и Старозагорски Киприян; преосвещените епископи: Месемврийски Яков, Мелнишки Герасим и Браницки Григорий, Знеполски Арсений, манастирското братство и духовеници на БПЦ.

След като поднесоха венци и цветя на гробовете на двамата предстоятели на БПЦ обявени за праведници на света, Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан, г-жа София Коен - Председател на Централен Израелтянски Духовен Съвет (ЦИДС) и представители на Организация на евреите в България (ОЕБ) "Шалом» от София и Пловдив бяха приети от Светейшия патриарх Неоит, и игумена на манастира архимандрит Симон в игуменарната на обителта.

«За нас е голяма чест да присъстваме на това събитие и да отдадем почин заедно с вас и православните християни на патриарх Кирил и Екзарх Стефан, направили толкова много за еврейския народ» - каза г-жа посланика и допълни – Нашите срещи и отношения са пример за това как трябва да общуват различните етноси и религиозни общности: като се опираме на общите ни ценности и се ценим и уважаваме взаимно. Вие сте въплъщение на тези ценности и на дело осъществявате онова, в което вярвате и високите ценности, които изповядвате».

«Ние винаги ще бъдем благодарни за начина по който БПЦ се е отнасяла и се отнася към другите етнически групи в България» - допълни г-жа София Коен.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот