Eвгения Калинова: Чърчил ни е дал на Сталин с хвърчащо листче

 (4 коментара)


Eвгения Калинова: Чърчил ни е дал на Сталин с хвърчащо листче

Eвгения Калинова е доцент, доктор по история. Преподава съвременна българска история в Историческия факултет на Софийския университет. Родена е през1959 г., омъжена, има дете, посочва към интервю Георги П. Димитров:

Сред трудовете й са монография за победителите в края на Втората световна война и за периода след 9 септември. С доцент Искра Баева са автори на поредицата „Българските преходи” от 1939 г., като последната част ще стига до 2010 г.

- Г-жо Калинова, 56 години след 9 септември какво се приема от историята - преврат ли е било?

- Емоциите на прехода отминаха, имаше дори моменти, когато се разсъждаваше дали тази дата не трябва да бъде зачеркната от календара. Но историческата наука не работи с емоции.

Професионалните историци са на мнение, че тази дата слага край на един етап от развитието на обществото и на нов период, продължил повече от 40 години, който завърши през 1989 г.

- Как попадаме в съветската зона на влияние, нали е още преди 9 септември?

- На 9 септември България преминава в съветската сфера, но това не става нито по желание на България, нито на българското общество. Решенията се вземат много далеч от София.

- В Ялта ли?

- Не, Ялта е по-късно. Решението е взето между ръководителите на Съветския съюз - Сталин, и Великобритания - Чърчил, с желанието да се разделят сферите на влияние. Чърчил казва: „Нека не си пречим на дребно и да разпределим сферите на влияние”. И със съгласието на Великобритания нашата страна е оставена в съветската сфера.

- Кога е решено това нещо?

- На два пъти. Първият разговор е епистоларен през май 1944 г., когато войната е далеч от българската граница. Тогава предложението на Чърчил е за Гърция и Румъния. Той казва: „Съветският съюз е в пълна свобода на действие в Румъния, срещу което искаме Англия да има пълна свобода в Гърция”.

С наближаването на фронта към България са взети решенията и за нас. През октомври 1944 г. Чърчил лично отива на крака при Сталин в Москва и на едно малко листче описва процентите на влияние. За Гърция са 90% западно влияние, 10% съветско, което значи - нищо.

За Румъния нещата са с обратен знак - 90% съветско и 10 западно. За Югославия и Унгария, където войната още е далеч, е 50 на 50, тоест тепърва ще се решава. България е най-отдолу на листчето.

Чърчил след известни колебания пише 75 съветско на 25 западно. После пояснява: „Не можем да бъдем безгласна буква както в Румъния. България е буфер между съветската сфера и западната, но със съветско военно присъствие”.

- В какво се изразяват по-късно тези 25%? По-малко ли стават?

- Това е много важен въпрос и още по-важен е защо Сталин се съгласява на такива уговорки, при положение че и без Чърчил Съветската армия е на Балканите и няма проблем да отиде в Гърция и до любимите на Сталин проливи, където са истинските му интереси, за да затвори Черно море.

Стратегията на Съветския съюз е формулирана през 1944 г. за следвоенното разделение на света. Там Съветският съюз разчита в продължение на 30 до 50 г. на добри отношения със Запада. Сталин е готов на компромиси в името да разполагат със спокойствие, за да се възстановят. Те не могат да воюват отново.

Сталин е прагматик, знае, че не може да понесе удара и да увеличи сферите си на влияние. Целта е отложена с 30-50 години. Това обяснява защо дори в съветската сфера на влияние режимите не са по съветски модел с еднопартийна система, държавна собственост, планова икономика.

Това става по-късно. Ужасна е грешката, когато се казва, че на 9 септември в България е установен комунистически режим.

- Кои правят у нас въпросния 9 септември?

- 9 септември е старателно подготвен, той е много очакван от широк кръг политици в България. След бомбардировките над София на всички е ясно, че България като германски сателит ще плаща много тежко и е много важно страната по-бързо да се отърси от това.

Победителите са Англия, Щатите и Съветският съюз. Желанието за завой на външната политика е още от средата на 1944-та. Но някой трябва да е съгласен да подпише примирието с нас.

Англия се е разбрала със Съветския съюз, че примирие не се подписва и кабинетът на Багрянов трябва да си отиде. Отечественият фронт, в който има и много некомунисти, като Кимион Георгиев, Дамян Велчев, Никола Петков, Григор Чешмеджиев - всички те предлагат на регентите през лятото на 1944-та да им отстъпят властта и те да се заемат с обрата на хода на войната.

Регентите не се съгласяват и правят друг кабинет - на Константин Муравиев, в който 4 места се предлагат на ОФ, но ОФ отказва. И 9 септември е предизвестен.

- Какво е участието на Тодор Живков на 9 септември?

- На самия 9 септември е маргинално. Той не е от водещите политически фигури изобщо. Той е пълномощник на Централния комитет към партизанския отряд „Чавдар”.

Самият преврат е извършен от партията с други хора - на първо място са Антон Югов, Цола Драгойчева, която е начело на Отечествения фронт, хората от „Звено”, тоест военните, които свършват цялата работа в София при вземането на военното министерство.

Но може би е малко известно, че датата за извършване на тази промяна във властта е била по-ранна, но изрично по молба на Комунистическата партия с едно писмо до Георги Димитров в Москва е казано:

 „Ще изчакаме още малко, защото водим преговори с шефа на полицията в София да се избегне всякакво кръвопролитие”. И това е много важна информация за Съветската армия, защото тя съгласува своето нахлуване с нея. Неслучайно войната ни е обявена на 5 септември, а армията нахлува на 8-и.

Това е безпрецедентно, армиите влизат, без дори да обявяват война, а тук обявяват и чакат. Една година по-рано има уговорка между съюзниците, че техните войски нямат право да сменят режимите, т.е. Сталин смята, че смяната на правителството е трябвало да изглежда като вътрешна работа, а не вследствие от настъпването на Съветската армия.

- А според съвременните историци тези, които правят преврата и в следващите години вземат властта, като Югов и Вълко Червенков: дали те са екстремисти или умерени политици?

- Човек не се ражда екстремист, а става такъв в конкретните условия. Ако разгледаме репресиите след 9 септември, при положение, че Антон Югов е министър на вътрешните работи, то това при всички случаи изглежда като екстремизъм.

Дори има факти как той казва, че ще продължат още чистката, тоест ще ликвидират политическите противници и след това чак ще вкарат нещата в законовото русло.

В следващите години Червенков изглежда като екстремист от гледна точка на лагерите, които се създават, и на хилядите, които преминават през тях. Но екстремист може да изглежда и Живков с възродителния процес. В различни периоди човек има различна роля. (Със съкращения)

По в. "Политика" - П.П.

 

Коментари
2010-09-14 20:48:54 От: 3

Ейййй,сигурно гуспуджата още тътри лисчето си подире!Ха,ха,нха!

2010-09-16 09:09:55 От: Един Българин

Защо нашите историци се спотайват? Мисля, че всекидневно трябва да се тръби по медиите за това което Великобритания е направила на България! Кога тази "Велика" сила ще се ИЗВИНИ на България за това, че по време на Руско-Турската война превозва с ДЪРЖАВНИЯ си флот пълчищата на Сюлейман паша (35 000 армия) от Адриатика до Босфора за да изколят 14 500 МИРНИ граждани на Стара Загора? Кога ще ни се извинят заедно със САЩ затова, че ни дадоха на СССР ??? И сега ние сме в позицията на виновни, че сме били комунисти! Чудовищно лицемерие...

2010-09-17 22:09:54 От: 3

Ами мръсотиите дето ингилизите са вършили през Априлското въстание!!!Смрадлива държава-по-смрадлива от гаджалия!

2013-09-13 00:02:47 От: UG

Do Edin BG-rin: vyarno e tuy deto kazvash... mrasna gad shte da e bil toia Syuleiman ili po-pravo Solomon Pasha...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече