Ердоган: Ще оспорим Лозанския договор


Ердоган: Ще оспорим Лозанския договор

"Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах“, заяви силният човек в Анкара...

„Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч пред участниците в конференция за новата концепция за сигурността в резиденцията „Бештепе“, съобщава Факти.бг.

„Първата световна, Втората световна и Студената война останаха в забрава и на базата на това се опитват да ни затворят в Лозанския договор. Ние ще оспорим всички условия. Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах“, заяви още силният човек в Анкара.

Това е поредното слово, в което Ердоган коментира клаузите в Лозанския договор. Споразумението от 24 юли 1923 г. орязва териториите на Османската империя от 3 млн. кв. км до 780 000 кв.км.

По силата на договора Източна Тракия и гр. Смирна (днешен Измир) са присъединени към Турция. Черноморските проливи се демилитаризират и стават свободни за преминаване на търговски и военни кораби. Анкара трябва да изплати дългове на османските народи.

В словото си в Бештепе Ердоган отново подчерта, че никой няма право да се намесва във вътрешните закони на Турция, а решенията ще вземат нейните власти. За пореден път държавният глава обвини Брюксел в намеса във вътрешните работи на Анкара.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот