ЕП призова Скопие да изкорени омразата в медиите срещу България

Автор: П.Пъдев


ЕП призова Скопие да изкорени омразата в медиите срещу България

Днес комисията по външни отношения на Европейския парламент прие проект на резолюция за напредъка на Република Македония през 2008 г., съобщиха от институцията специално за портала “Българи”:

Подкрепа от всички политически групи получи поправка, внесена от Николай Младенов (ЕНП-ЕД/ГЕРБ), изразяваща загрижеността на Европейския парламент за липсата на напредък в борбата срещу т.нар. "говор на омразата" в медиите и образователната система на Република Македония.

 

"България подкрепя и ще продължи да подкрепя присъединяването на Македония към ЕС, но изкуственото нагнетяване на антибългарски настроения носи сериозни рискове за развитието на добросъседските отношения.

 

Със съжаление отбелязвам, че македонските власти не предприемат необходимите мерки за осигуряване на публичното спазване на стандартите на ЕС и Съвета на Европа за противодействие на т.нар. "говор на омразата". За втора поредна година Европейският парламент обръща сериозно внимание на този проблем", заяви Младенов.

 

Докладът приветства инициативите за създаване на съвместни групи, които да работят за преодоляване на противоречията, касаещи балканската история и призовава към съвместното почитане на общото ни културно-историческо наследство.

 

"Фактът, че Европейският парламент отчита българските виждания за проблемите в Македония се дължи на доброто сътрудничество между нашите евродепутати от всички парламентарни групи", допълни Николай Младенов.     

 

Друго предложение на българските евродепутати, подкрепено от комисията по външни отношения на ЕП се отнася до  нуждата от подобряване на инфраструктурните връзки между Македония и нейните съседи, включително и България, посочват евродепутатите ни.

 

 

* Вижте информацията в “Българи” от вчера за повдигнатото в ЕП искане от Е.Кирилов – бел. П.П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот