Елин Рахнев: Крадецът на колелото не е човекоподобен


Елин Рахнев: Крадецът на колелото не е човекоподобен

Но реакциите на случая в Пловдив показват, че няма да останем в мрака.

Историята с откраднатото колело на Вики, която е болна от церебрална парализа, според мен може да съсипе всеки нормален човек, живеещ тук или където и да е по света. Аз се смятам за такъв човек. И съм съсипан. На ден се случват десетки убийства, кражби, лъжи, измами, всякакви безчестия, но това с колелото минава всякакви граници. То ти дращи в мозъка. Трябва още да не си еволюирал до примат, за да тръгнеш да крадеш колело, специално направено и оборудвано за болно дете. Трябва да си откровен боклук, за да ти влезе изобщо тази мисъл в мозъка, че и да я реализираш после.

И когато всеки нормален човек прочете или види подобни неща, лично според мен голяма част от света му се обезсмисля, не намира значения в него, тегли една голяма на всеки и на всичко. А ако е малко по-раним и чувствителен, все повече се залоства в себе си и спира да пуска когото и да било. Да, тук не става дума за обир на банка, не става дума за хладнокръвно убийство, не става дума за далавера с обществени поръчки или подобни работи. Да, цената на това колело и 1600 лева, но тук сякаш парите не са важни.

Тук парите нямат никакво значение. Защото под тези 1600 лева могат да се видят толкова много неща - всичките инфекции на обществото, цялата ни невъзможност да живеем в един малко по-нормален и хармоничен свят. Но когато видиш подобно нещо, казваш си: този свят винаги ще бъде разделен на две - едните ще мачкат, ще рушат, ще крадат, ще убиват, а другите ще помагат, ще изграждат, ще бъдат съпричастни с болката и тъгата на хората. Явно, откакто има хомосапиенс, винаги е било така.

 И така ще бъде. Няма мърдане от това. И друго си казваш: защо и как на този свят може да има толкова лоши хора. Защото кражбата на колело на момичето по-скоро говори за тях, а не толкова за някакво огромно престъпление. Тук дори не става дума и за престъпление, а за нещо, което излиза от тази рамка и влиза в съвсем друга категория, която според мен и психолози, и философи трудно могат да обяснят. Защото това е, бих я нарекъл сюрреалистична кражба. Колелото може да се използва единствено и само за скраб.

Това означава, че нееволюиралият примат е извършил всичко това по друга причина, която най-вероятно ние никога няма да узнаем. А лично за мен е повече от любопитно да разбера каква е. Наистина, адски ми е любопитно защо го е направил, при положение че няма да спечели нищо. В мрежата прочетох какви ли не версии, но нито една от тях за мен поне не звучи реалистично. Там, разбира се , се говори повече защо се е стигнало дотук, за болното общество, за образование, за държава...

Но моето мнение е, че тук, на тази теротория, е пълно с лоши хора, които избиват комплексите си по всякакъв начин. И мразят безспир всеки и всичко. Нямам отговор защо се получава така. Нямам отговор и защо стават повече и повече. Но все пак да не подминах и това, че социалните мрежи буквално кипнаха след случката в Пловдив, което говори, че ни има и ще ни има. Колкото и енергията да е лоша, колкото и да сме водачи във всички негативни класации.

Колкото и да ставаме все по-малко и всички специалисти да твърдят, че скоро няма да ни има на карти и атласи. Хубаво е, че един бизнесмен ще даде пари да се направи на Вики ново колело. И той дори изобщо не иска да се афишира името му. Хубаво е, че има инициатива да се събират пари и да се направят същите колела и на други деца с подобно заболяване. Въобще има поводи за усмивка. Не е толкова зле положението. И нека тези неща се казват, да се говори и пише за тях. Защото иначе съвсем ще изчезнем в мрака. И ще става все по-тъмно и черно, като в парче на Ейми Уайнхаус.

По в-к 168 часа

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот