Експертен кабинет: Добър за всички, спасителен за държавата

Автор: д-р Милен Иванов, политически анализатор


Експертен кабинет: Добър за всички, спасителен за държавата Рисунка: в-к ТРУД, Иван Кутузов

Консултациите при президента се проточват. Голямо оглеждане и ослушване пада тези дни из софийските улици…

След неочакваната развръзка на последните президентски избори основните играчи опитаха да прикрият собствената си изненада с типични за тях ходове. Левицата си присвои максимална част от победата на твърде мажоритарния успех на Румен Радев. ГЕРБ обидено се скриха зад оставката на кабинета с видимата надежда за скорошен национален реванш. Зад всички тях групата на Слави Трифонов развява знамена в очакване на съмнителната панацея – тоталната „мажоритаризация“ на държавата.

От двата политически полюса заявиха, че ще върнат мандата, даден им за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Логично: стъпила на вълната от последните избори, Нинова ще иска да осребри максимално възхода си на един предсрочен парламентарен вот. Но разполага в това Народно събрание с недостатъчно депутати, които да я направят основен играч. От своя страна Борисов не може да надскочи оставката си. Отделно от това вотът срещу Цачева се оказа наказателен срещу него, а ново правителство на ГЕРБ без Борисов премиер е немислимо при тази структура и мислене на партията му. Избраният президент Радев, колкото и дипломатично да го изрази, също се вгледа в предсрочни избори напролет. Консултациите при Плевнелиев и раздаването на мандати за ново правителство при това мнозинство все повече заприличват на конституционен театър, а не на сериозно търсене на алтернатива до последния възможен момент. Има ли държавата смислен ход сега, който ще предотврати неизбежния хаос и губене на време утре?

Сред многото изказвания в часовете след втория тур на президентските избори малцина откроиха една позиция на съпредседателя на Патриотичния фронт, Валери Симеонов. Според него наказателният вот срещу Цецка Цачева е бил насочен лично срещу Бойко Борисов, което обаче по никакъв начин не променяло мнозинството в парламента. Напротив, според Симеонов кабинет в рамките на това Народно събрание е възможен, просто министър-председателят трябвало да е друг.

Колко „просто“ би било това упражнение могат да си представят и хора без дълъг опит в политиката. То е като да искаш Ватикана да управлява църквата, но „просто“ без папата. Макар да не е лесен, такъв ход е възможен. При това урежда в голяма степен (почти) всички основни участници на сцената. И максимално съхранява нормалността в държавата – нещо, което всички партии високо прокламират, но често слагат накрая на списъка си. Освен това, при всичките противоречиви черти на характера и управленския си стил, Борисов е показал, че може да играе по-стратегически, отколкото околните очакват. И моментът е именно такъв.

Никой няма полза от скорошно разклащане на държавата. Колкото и да дрънка с оръжие! ГЕРБ е получила удар, от който сигурно ще се съвземе, но има нужда от време. Освен това Борисов ще получи отсрочка от фронтовата линия, която да инвестира в подредба на собствената си къща. В нея нещата отдавна не текат гладко като закуска в девически пансион. Ще има и време да се прегрупира и да опита да получи национален реванш на следващите редовни избори. Най-малкото: ще даде на народа възможност да позабрави водевила около „майката на нацията“. А българинът забравя бързо и с естествено удоволствие.

Левицата още повече се нуждае от това време. Победата на Радев изкара задъхващата се БСП на повърхността, но това далеч не значи, че глътката въздух ще се превърне в спасителен сал, на който Нинова ще доплава успешно до дондуковите заливи. Тя тепърва има да се бори с партийните лобита и с възстановяване на цялостното доверие и имидж на партията си. Има да разговаря и с групата на Първанов за тънкостите на политическия семеен кодекс и евентуалния брак по сметка.

Въпреки безспорните му качества и излъчвано доверие, новоизбраният президент ще стори умно, ако си остави достатъчно време за комплектоване на екипа си и за навлизане в дебрите на политическия пъзел. Защото скоро ще разбере, че управлението на България не е подредено, прозрачно и отговорно като пилотирането на самолет.

Отлагането на националния сблъсък, какъвто безалтернативно ще бъдат едни предсрочни избори, ще осигури и санитарен времеви минимум на политици и експерти да обмислят в каква доза и пропорция мажоритарността ще е полезна или вредна за избирателната ни система. Лош атестат за зрялостта на политическата класа би било хаотично да се премахне едно безспорно остаряло статукво, а на негово място да се наложи една система на търговско парцелиране на мандатите.

Не на последно място успешният опит за съставяне на правителство в рамките на този парламент ще е спасително и за националния бюджет, и за имиджа на България като европейска страна. Трусовете, които неминуемо ще съпътстват формалната работа на едно служебно правителство и планираните за пролетта догодина извънредни парламентарни избори, ще навредят пагубно на отслабената ни държава. Очертаващата се патова ситуация след въпросните избори, в която нито една от големите партии няма да има сила за съставяне на самостоятелен кабинет, ще ни вкара или в изборна спирала, или в нови, още по-безпринципни коалиции.

На България е нужен двегодишен отдих. След върнатите от ГЕРБ и БСП мандати въртележката на президента е логично да спре при патриотите. В последната година те показаха учудващо израстване като държавници и до сега разиграват картите си професионално, при това без да отстъпят от принципните си постановки. Успяха да се обединят на фона на ронливата партийна среда, умело уловиха конюнктурната нужда на хората от сигурност и някаква форма на горд изолационизъм, накрая постигнаха отличен резултат на последните избори. Макар някои от патриотичните им тези да се отричат от либералните среди у нас, Фронтът не е прецедент в Европа, а ясно кореспондира с подобни национални движения в Централна и Западна Европа.

Формирането на един експертен кабинет начело с Каракачанов и с мандата на патриотите, чиито министри да са достатъчно приемливи за ГЕРБ и БСП, наистина ще гарантира безболезнена приемственост на властта и опазване на стабилността. Освен това ще даде на всички партии глътка въздух, от която те се нуждаят, без да си признават. Идва време за едно логично, реалистично и спасително решение – като в европейска държава, каквато твърдим, че сме.

По в-к ТРУД

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот