ЕК пише наръчник за пазара на ниви


ЕК пише наръчник за пазара на ниви

България, Латвия, Литва, Унгария и Словакия прилагат ограничения, които за Брюксел са дискриминационни...

Българските политици успяха да превърнат във фарс и важната тема за отварянето на пазара на земеделска земя за чужденци. Това пише Светослав Спасов във в. "Сега".

След като преди дни агроминистерството пусна проект за отпадане на ограниченията за фирми и граждани от ЕС, който разпали политическите страсти, вчера се разбра, че всъщност Европейската комисия пише специален наръчник за всички страни членки - в него ще обясни кои забрани и изисквания за придобиване на ниви и ливади от чужденци са допустими и кои нарушават принципите и законите на ЕС.

В момента България и още четири държави - Латвия, Литва, Унгария и Словакия, прилагат ограничения, които Брюксел смята за дискриминационни и води наказателни процедури. София имаше срок до септември да освободи пазара на земя за купувачи от ЕС. Но сега наяве излизат нови обстоятелства.

Наръчникът ще е готов до есента, а Европарламентът е настоял до приемането на указанията ЕК да замрази наказателните процедури срещу петте държави нарушителки, обясниха вчера на брифинг зам.-лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатът Данаил Кирилов и Владимир Уручев, който се оказа докладчик по темата в Европейския парламент.

Така и не стана ясно защо тази новина се съобщава едва сега. Не се разбра и защо управляващите поставиха министър Порожанов в неудобната позиция да внася прибързано законопроект за отпадане на условията за придобиване на земя, след като ЕК тепърва ще пусне тълкуване по въпроса кои ограничения са в синхрон с европравилата и кои са наказуеми.

Проектът предвижда да се премахне изискването за уседналост - сега, който иска да купува земеделски декари у нас, трябва да доказва, че е имал поне 5 години пребиваване в страната. Това е ограничение, която лесно се заобикаля, но партиите популисти веднага скочиха срещу премахването - БСП и патриотите обявиха, че земята е национално богатство, а може да попадне във вражи ръце.

В сряда на председателски съвет Корнелия Нинова успя да наложи решение Народното събрание засега да не се занимава с тези промени, като обясни, че е по-добре България да плаща глоби и да върви срещу еврозаконите, но да си брани земеделските площи. И ГЕРБ, "Воля" и патриотите се съгласиха, че не бива да се прибързва.

Вчера Цветанов кой знае защо горещо благодари на Корнелия Нинова, че е предложила проектът да не се приема. "Поздравявам лидера на БСП за темата, която повдигна. Тя веднага получи нашата подкрепа. Виждате, че в парламента вече се сформира мнозинство, включително и с подкрепата на опозицията в лицето на БСП, което означава, че този законопроект няма да бъде гледан, докато Европейската комисия не се произнесе по всички препоръки, дадени в доклад на евродепутатите от пролетта", обясни Цветанов.

Преди това Уручев пък обясни, че според доклада свободното движение на капитали и свободното купуване на земя в ЕС са довели до "тотално изкривяване на пазара на земя, включително и до навлизане на фондове, които нямат нищо общо със селското стопанство".

ПРОГНОЗА

Евродепутатът Владимир Уручев изтъкна, че очаква в резултат от доклада ЕК да наложи мораториум върху наказателните процедури срещу България и другите четири страни, въвели ограничения. Уручев коментира, че нашето изискване за уседналост почти сигурно ще отпадне, защото ЕК го намира за дискриминационно. Но прогнозира, че е възможно в бъдеще да се наложат други регулации при продажбата на земя, за да се гарантира, че тя ще се използва само за земеделски цели.

"Редно е тонът на емоциите в дебата в нашето общество да се прехвърли в руслото на разума, да направим такова законодателство, което да позволи да съхраним нашата земя и да премахнем всички опасности от спекулативни сделки, ръст на цени и загуба на земеделска земя за други цели", посочи евродепутатът.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот