Една българка от Париж разрови призраците на Студената война ( 2 част )

 (1 коментар)


Една българка от Париж разрови призраците на Студената война ( 2 част ) Снимка: Личен архив

Премеждията на Румяна Угърчинска, докато изследва фактите по книгата си „Истината за атентата срещу Йоан Павел II”

В книгата аз нямам теза. Много държа да се знае това. Представям само факти. Върша си журналистическата работа. Какво сочат фактите? Агджа е бил важен член на крайнодясната организация „Сивите вълци“. Неговите приближени - от началото, когато успява да избяга от турския затвор, докато стигне до деня на атентата - са едни и същи. Те не само са членове на „Сивите вълци“, но са важни в йерархията. Когато се проследи тяхното пътуване, много чудно изглежда как са успявали да пътуват от една страна в друга – а те са били в Австрия, в Швейцария, отскачали са до Германия, Франция, Италия, и то много пъти. Агджа и друг член на групата са издирвани по това време от Интерпол. Да кажем, че като са отсядали в България, Интерпол не е бил заплаха за тях, но те са прекарали в Западна Европа 18 месеца.
Така лека-полека, като се съберат едни мънички информации, факти, хора и т. н., се разбира, че те явно са имали помощ. Имало е много по-голяма мрежа, която не е била само турска. Главният човек в тази мрежа е Абдула Чатлъ. Той отива да купуват оръжието, наблюдава как то стига до Агджа и управлява всички хора около него. Самият Абдула Чатлъ е разпитван (защото в един момент го хващат за трафик на наркотици във Франция и го представят на делото в Рим). Той казва, че е бил в контакт със западните служби. По това обаче следователите почти не са работили. Когато Розарио Приоре се опитва да го разнищи, много често удря на камък.

 

Какво разбирам аз, когато събирам достатъчно информация? „Сивите вълци“, както и много други крайнодесни организации (най-много в Италия, но и във Франция, в Белгия и в Германия), са служели като резервоар, в който са събирали хора да ги обучават и тренират за нуждите на една тайна структура. Официално се казва, че тази структура е съществувала до 1992 година. Тя е била под шапката на НАТО. Става дума за тайни армии на НАТО - т. нар. „Stay-behind”. Замислени са още 50-те години, за да може в случай на инвазия от страна на Съветския съюз в Западна Европа, организацията да има тайни звена във всички държави – членки на НАТО.Т
ези строго секретни структури трябвало да разполагат с тренирани хора, с оръжие и да реагират при заплаха. Във всяка държава звената са били наричани „меч“ - „Gladio” в Италия, „Glaive” във Франция и т.н. В Турция се наричали “Counter-Guerrilla”. Във всяка държава съответната структура  взимала хора от крайнодесните организации заради върло антикомунистическите им възгледи. В Турция си избират „Сивите вълци“. „Сивите вълци“ всъщност са част от тази мрежа. Кой им е дал парите, за да пътуват, как е ставало това, как са се правели преводи по банките – за всичко това дори не е водено следствие. Да не говорим, че първият, който се усеща, че има някаква друга логистика отзад - Розарио Приоре - като започва да ги разследва през 90-те години, вече всичко е заличено – няма доказателства.К
ъм днешна дата не може да се каже, че НАТО са дали заповед за атентата срещу папата. Тези структури, понеже са били строго секретни, са служели за какво ли не. След първата идея, те постепенно започват да се използват например за дестабилизация на държавата с цел да се попречи на левицата да спечели изборите и куп други манипулации.
Най-много се знае какво е ставало в Италия и в Белгия, където е имало парламентарни анкетни комисии. Отчасти вече и в Турция, макар че там  ги откриха най-късно и са продължили да съществуват, дори след като официалната структура е закрита. Но подобни паралелни власти са безкрайно удобни за тези, които ги държат.В
Италия е трябвало да се борят с левицата. За целта се организират атентатите на Пиаца Фонтана, на гарата в Болоня и др., които се приписват на левите терористи. Всичко това съпроводено със съответната пропагандна мощ, която върви отзад. Имало е дори замисъл, ако е наложително, да се извърши и преврат, за да бъде спасена държавата от комунистическата заплаха.

За атентата срещу папата не са били достатъчни само хора като Агджа или други в Италия, които да държат пистолета и да стрелят в удобния момент. Организацията е много по-сложна. Имало е хора от държавните служби, организации, които са осигурявали финансите, свързочни части - като масонската ложа „Propaganda Due”, примерно (б. р. – известна и със съкращението Р2).В
сичко това е действало перфектно, защото се оказало, че папата застрашава доста интереси - и политически, и икономически. Първо, от него се очаквало да застане твърдо против Съветския съюз, когато започва дестабилизацията в Полша. Вместо това, той започва да преговаря с руснаците, защото не искал Полша да потъне в кървава баня. А планът на Запада предвиждал да се направи пробив в Източния блок - както руснаците са затънали в Афганистан, ако им се отвори втори фронт с Полша, загиват. Това е от политическа гледна точка.
Другият проблем е, че Йоан Павел II пристига в момент, в който вилнеят жестоки скандали около банката на Ватикана. Изчезнали са много пари, става ясно, че банката е прала пари на мафията и т. н. Дотогава с банковите афери на Ватикана са се занимавали винаги само няколко души. Папата решава да има съвет, който да контролира парите и да се прави отчет. Оказва се, че засяга много интереси едновременно.
Защо Сергей Антонов е намесен? Още преди атентата чрез пропаганда се търси дестабилизация на Източния блок. През 1978–1979 година мозъците от ЦРУ и различни хора от западните служби започват да обясняват, че светът е застрашен от тероризъм и че този тероризъм се манипулира и организира от Москва. Атентатът е добре дошъл като потвърждение на тезата. И точно атентатът позволява на Рейгън да построи своята доктрина за „Империята на злото“, а след това да наблегне на въоръжението и т.н. Тезата на Запада е, че атентатът е организиран от КГБ, а машата им са българите.

 

Всички много добре знаят, че турските тайни организации финансират дейността си с трафик на наркотици. Те минават през България и дори имат хора тук, включително в Японския хотел (б. р. - сега “Кемпински - Зографски”), които слухтят. Като събирах фактите, по едно време дори се чудех дали манипулацията за българската следа не е замислена преди атентата – толкова добре са събрани хората и е наредена информацията още отпреди. Естествено, най-логично и правдоподобно звучи да са българите. Ето – Агджа е бил в България, поддържал е контакти с трафиканти, които работят за българите и т. н. Много хубаво се връзва. А че това е манипулация, ми го потвърди един от служителите на ЦРУ, който е работил между 1978 и 1985 година в Department of Soviet Affairs  - тоест, занимавал се е със Съветския съюз.
Той казва едно към едно: „Това беше една манипулация на ЦРУ. Знам много добре как се създаваше досието и се прехвърляха документите, как се работеше с Клеър Стерлинг. Освен това ние много добре знаехме, че не са българите, защото имахме наши хора във всички техни служби по онова време. Ние имахме свои хора и във Ватикана. И знаехме много добре, че не са българите“.Атентатът срещу Йоан Павел II е събитие с огромно историческо значение и огромен отзвук в този момент. Той позволява на Рейгън да създаде доктрината „Империя на злото“. Например атентатът на 11 септември също е едно историческо събитие, с огромен отзвук, което също не би могло да бъде организирано само от трима души. То позволи след това на Буш да създаде своята доктрина за „Оста на злото“. Може би им липсва фантазия или лингвистична умелост, затова решават да променят само една дума.М
ного трудно се стига до истината. Ще ви дам пример с масонската ложа „Propaganda Due“. Нейният велик майстор Личо Джели и до днес е жив (над 90-годишен е в момента). Всеки ден в италианския печат има някакъв скандал, свързан с тази ложа, а тя уж вече не съществува. Като имате предвид, че един от членовете на тази „бивша“ ложа е Силвио Берлускони, представете си колко хора искат да се ровят във всичко това. Говорим за събития „от вчера“. Всички архиви, документи и прочие, все още са секретни. Може би историците ще се доберат до тях след 30-50 години. Това са структури от стратегическо значение и скоро няма да бъдат разсекретени.
Знае се, че остатъците от “Stay behind” все още действат. Но какво ще стане, ако се разкрие информацията и фактите станат известни? НАТО ще признае, че е създало едно чудовище, което се е изродило и е способно и до днес да дестабилизира държава като Турция? Как може да си позволи подобно нещо НАТО? Какво би означавало това за световния ред днес? Невъзможно е. Така че предстои много работа за журналистите – за десетилетия напред.
За да има демокрация и общество, трябва да има противовласт, противовес и информация. Медиите са призвани да се борят за това, те са пазачите. Но е много трудно, когато един журналист не може да се изхранва със заплатата си (както много от хората в България), да му се дават уроци как да спасява държавата. Това трябва да бъде държавна политика. Да се осигури независимост на медиите, за да  играят те своята роля на пазачи на демокрацията.
За съжаление, през последните години имам чувството, че българските вестници служат повече за забавление, отколкото за информиране. В никакъв случай не бих си позволила да давам уроци по тази тема, защото и на Запад вестниците са продукт. Ако разследващите журналисти пишат книги, а не публикуват във вестниците, това има резон. Не бих искала да съм човекът, който идва от Запад и дава уроци. Само констатирам.”

 

Публикувано в E-vestnik, Светослава Банчева – С. М.  

 

Коментари
2009-03-16 23:52:25 От: Violeta

Teза, която я ...няма.
Само констатира и не дава уроци.
Трудният път на пътя през плетеница от непроходими твърдения.
Книгата поставя и надявам се,да дава и отговори.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот