Единствената стъпка

Автор: Проф. Андрей Пантев (4 коментара)


Единствената стъпка

В последните месеци зачестиха обидните квалификации по адрес на България от страна на македонски вестници.

Очевидно е, че под името Македония нашата нова балканска съседка няма да успее да се вгради не само в ЕС, но и в европейската политическа карта.

Драмата за Македония и България е свързана с взаимни претенции, каквато е историческата предпоставка в повечето балкански страни, където Гърция има неумолим глас на влияние извън своите предели.

Всеки, който познава гръцкия модел на поведение, несъмнено ще разбере, че Гърция никога няма да допусне държава под името Македония в ЕС.

От друга страна, България е в затруднена позиция заради прибързаното признаване на Македония като суверенна държава. България изпадна в безизходица - на Балканите не може да съществува държава без нация, а нацията реално не може да бъде оправдана чрез свой език.

Не можем да твърдим, че има държава Македония, но няма македонски език. В това отношение изобретяването на черногорския език е най-доброто свидетелство, че подобна практика е естествена последица от един легитимизъм по отношение единствено границите на съответната нова държава.

Често се шегувам, че най-голямото доказателство за българския произход на хората от Македония е тази неистова злоба, с която те се отнасят към българите и България.

От друга страна, България също трябва да приеме, че благодарение на късогледството на своите политици от миналото за един продължителен период македонците са били отчуждени. В този исторически момент България не само е била безпомощна да ги приобщи, но дори да им помогне.

Така се ражда македонският сепаратизъм, който е основан на неудобството да бъдеш интегриран в една победена във Втората световна война държава, каквато е България, при това обявена за агресор в района.

В същото време ние, българите, трябва да ограничим своя назидателен тон към македонците за това какви са - по простата причина, че подобен подход е без печеливш ход.

Оказва се, че днес Македония има по-добри отношения с почти всички останали страни освен с България и в някакъв смисъл Гърция.

Българското общество трябва да приеме мъжеството да признае, че една значителна част за трагизма на македонските българи са историческа отговорност и вина на самата България, която при три пъти губещи военни комбинации направи македонците емигранти.

Явно е обаче, че не може да съществува името Македония и ще трябва една друга изобретателност - географска, културно-етническа или регионална, така че името на тази страна да е общоприемливо за всички.

Искрено се надявам, че падането на границите при едно приемане на Македония в ЕС може да сближи българите и македонците. Процес, който вече е започнал, но той не е под знака на командата: "Какъв македонец си ти?" или "Какъв е този диалект, на който ми говориш?"

Става дума за малък културен триумф на българския език и българската култура и завръщането в миналото. Скептичен съм към тази възможност, но това е единствената стъпка да бъдат сближени двете страни и оттам и двата народа.

В. „Дума”, под рубриката „Зад фасадата” – П.П.

Коментари
2009-05-12 17:19:57 От: Ramun4o

Филип Димитров и Стоян байГанев избързаха да признаят Македония, за да си пишат политически актив. А президенътт Петър Стоянов нарече Македония "най-романтичната част от българската история", та за малко да стане дипломатически скандал. И къде е тук прагматизма?

2009-05-16 16:50:53 От: pkdey

Къде ли!?!
При Петър Стоянов разбира се!От споменатите трима само той има малко акъл по въпроса !А Ф.Д. и Ст.Г. са просто наивници и глупаци !Както е известно ако имаш глупав политик за шеф на държавата враг на държавата не и трябва !Истината е че Македония и македонските българи са ги хванали за косата едни продажни сърбомани и ги влачат и терзаят както си искат.Нашата политика следваше да е насочена точно към тези продажници ,но май сърбите са се досетили и са настанили в БГ или глупаци от рода на гореспоменатите или откровенно купени хора . Това което следваше да направим ние в Македония за да отговорим на въжделенията на македонските българе!За съжаление сърбите ни блокираха априори като ни подмениха елита тук в БГ с некадърници !македония наист...прочети целия

2009-06-01 13:47:53 От: Хараламби

Спорът между Гърция и Македония може да се реши много лесно като страната приеме най-точното наименование - Западна България.

2010-02-02 19:51:22 От: Nikola Damjanovski

site vie komentatori da mi go ispushite mojov golem etnichki MAKEDONSKI kur !
da zivee OBEDINETA MAKEDONIJA na MAKEDONCITE !

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот