Държавата продължава да губи гори със замени


Държавата продължава да губи гори със замени Снимка: capital.bg

Ако може да се вярва на статистиката на аграрното ведомство, то докато секторът бе в ръцете на ДПС със замени са раздадени над 8000 дка гори, констатира сайта actualno.com

Докато в парламента умуват какви вратички да оставят за замените, след като Брюксел поиска тези сделки да спрат, Държавната агенция по горите направи поредната партида от такива сделки.

 

Само за два дни с подписа на председателя й Стефан Юруков държавата се раздели с общо 340 дка свои гори по морския бряг, намиращи се на най-апетитните места като Балчик, Варна, Царево и Старо Оряхово, съобщава вестник "Сега".

 

Дивечовъдната станция "Балчик" продължава да свива територията си. Чрез две сделки от нея са откъснати още 32 дка гори и са харизани на частници, чиито имена по традиция се пазят в тайна.

 

От данните, огласени досега, излиза, че обширното ловно стопанство се е разделило вече с 2600 дка от своята територия. Това става непрекъснато от 2005 г. насам - първо със сделки, подписани от ексминистъра на земеделието Нихат Кабил.

 

От пролетта насам бившият ляв депутат Стефан Юруков раздаде около 14 500 дка държавни гори на частници. Докато секторът бе в ръцете на ДПС, със замени са раздадени над 8000 дка гори.

 

За последните откъсвания на терени от края на ноември горските убеждават, че държавата е взела 240 дка, намиращи се на различни места в Белоградчик, Видин, Чупрене, Габрово, Плачковци, Тетевен и Русалка. Цели 161 дка над Варна и Старо Оряхово също стават частни чрез 5 сделки.

 

От горското ведомство твърдят, че в замяна държавата е получила около 750 дка. Със сигурност обаче стойността им е далеч по-малка, тъй като става въпрос за разпокъсани парцели, намиращи се в Лесидрен, Тетевен, Рибарица, Черни Вит, Габрово, Троян.

 

Държавата се разделя с още 110 дка гори край Царево. В замяна се твърди, че е взела от частници около 180 дка гора. Стефан Юруков е дал и 32 дка гора, но край Сандански на частници. В замяна тайнствената фирма е предоставила 45 дка в Струмяни.

 

Ако може да се вярва на статистиката на аграрното ведомство, то докато секторът бе в ръцете на ДПС със замени са раздадени над 8000 дка гори.

 

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот