Две българки сред архитектурния елит на САЩ

Автор: Веселин Сейков, "БЪЛГАРИ"


Две българки сред архитектурния елит на САЩ Сложна пътна плетеница по магистралата, която свързва Канада, САЩ и Мексико. Управата на Портланд възложи моста над р. Колумбия на арх. Данаджиева

Българските архитектки Анджела Данаджиева и Йорданка Георгиева са представители на различни поколения, получили образованието си в България и успешно реализирали се в различни години в чужбина.

1. Арх. Анджела Данаджиева

 

Помня, че през 60-те години на ХХ век писах за нейното първо голямо международно признание – проект на голям паметник в Плая Хирон /Куба/, а след това – за оформянето на централен площад в Сан Франциско /САЩ/. Последваха много други награди и световна известност. Тя е носител и на златна значка на Съюза на българските архитекти.

 

Познавам отдавна добре Анджела, аз и съпругата ми сме близки с нея. Тя грабва с работохолизма, жизнеността и даровитостта си. За съжаление, отдавна не съм я виждал. Последно получихме картичка за Коледа от нея. Архитект Данаджиева живее и работи от доста години в САЩ. Подследната ми среща с нея бе в средата на 90-те години, когато тя посети България за десетина дена и имаше много вълнуващи срещи с колеги и приятели.

 

“Въпреки многото години в чужбина, имам чувството, че не съм напускала обичаната от мен Родина – сподели с мен тя. – Тук съм се родила и израснала, получила съм чудесно образование, което ми даде възможност да успея в САЩ и други страни в конкурентно съревнование с прочути архитекти. Радвам се на промените в България, но виждам колко сериозни проблеми има за преодоляване. Немалко българи са обхванати от стрес.”

 

Анджела работи успешно дълго време в българската киноиндустрия. В края на 60-те години на ХХ век замина за Париж, където учи в Школата за изящни изкуства. В САЩ се прочу с Конгресния център във Вашингтон, част от който е по нейн проект. Арх. Данаджиева е проектирала и голяма магистрала в Сиатъл с 12 ленти и сложни проходи и съоръжения. Добилата голяма популярност модерна и красива водна каскада в центъра на Портланд е също дело на тази талантлива наша сънародничка.

 

Ръководената от нея фирма е проектирала и изградила и много индустриални комплекси, паркове и развлекателни центрове и кътчета в САЩ. Най-новото й произведение - а може да има и още по-ново, за което не зная - е строежът на голям мост над река Колумбия, който ще се включи към магистралата, свързваща Канада, САЩ и Мексико. Този проект е възложен на арх. Данаджиева от управата на Портланд. В представите на Анджела този мост е  екологичен обект. Той ще е на два етажа във формата на тиара, а най-отгоре ще има пасарела за пешеходци. Авторката е нарекла проекта си “Тиарата на Колумбия” и твърди, че ще е като във фантастичен филм.

 

“Щом ще се строи мост, той трябва да свързва не просто бреговете на двата щата – посочва арх. Данаджиева. – Той не е само за коли и камиони, а най-вече за многото хора. Винаги се стремим да работим висококачествено, в срок и никога не надхвърляме отпуснатия бюджет.”

 

“Наехме Анджела, за да разшири мисленето ни за това, какво е възможно. Ако ще даваме над два милиарда долара за този мост, искаме повече от бетонни колони” – пояснява мениджърът по икономическото развитие на Портланд Стийв Бърдик пред американски медии.

 

Преди известно време от американски медии разбрах за забележителните успехи на друга българска архитектка в САЩ -  Йорданка Георгиева.

 

2. Арх. Йорданка Георгиева

 

Тя е малко над 35 години, а вече има високо признание сред ачериканските архитектурни среди. Направо шокиращо е, че този си авторитет е добила само за около година! През 1996 г., малко след завършването на Университета по архитектура и строителство в София тя пристига в САЩ, за да следва в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Почти веднага печели и конкурс за работа във високопрестижната фирма “Статънбъроу архитектс”.

 

Само след около 12 месеца, въз основа на нейни силно впечатляващи проекти с оригиналността и красотата си, арх. Георгиева е класирана от калифорнийския вестник “Ориндж Каунти” сред първите 10 най-нашумели и търсени в наши дни архитекти в САЩ.

 

И така, за около 11 години тя постига големи успехи в професионалното си поприще. Не е забравила родния си Бургас - там има кафене, оригинално изградено по нейн проект.

 

В началото на 2007 г. арх. Георгиева е удостоена с високата награда за най-функционална и най-хубава жилищна сграда в щата Калифорния. По-точно това е чудесен ансамбъл от 9 жилищни сгради, наричен от авторката “Градината на Св. Хоакин”. Наградата й е връчена от прочутия холивудски кумир Арнолд Шварценегер, губернатор на щата Калифорния, който приятно се изненадал, когато узнал, че тя е българка.

 

Сред успехите на талантливата и красивата българка е и къщата – дворец на прочутия актьор Джеръми Айрънс в силно харесвания от него стил “руска класика”. Това чудо е разположено на хиляда кв. м. на две нива, с големи класически градини. Пак в Бевърли хилс следва голямата къща на баскетболния идол Шакил О`Нийл.

 

А в Лас Вегас от 1998 до 2003 г. са изградени три огромни казина по проекти на арх.Георгиева. Сред тях се откроява пищното и приличащо на романтична “приказка” казино “Венеция”, в което има характерните канали, лодки с гондолиери и какво ли не още.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот