Другарят Президент на Уругвай Хосе Мухика: Не виждам умни хора в европейската политика

 (2 коментара)


Другарят Президент на Уругвай Хосе Мухика: Не виждам умни хора в европейската политика

Най-горещата тема в испанските социални мрежи беше въпросът: защо уругвайският президент предпочита да живее скромен живот, докато европейските политици са друго?

Интервюто за испанската телевизия 79-годишният Мухика даде в скромната си частна къща, където той живе в продължение на много години. Уругвайският президент очерта визията си за събитията в страната и в света. По-специално, президентът на Уругвай разкритикува желанието на тези, които са на власт, да си създадат  комфортен и красив живот за сметка на обикновените данъкоплатци.

Мен ме изумява как живеят много лидери на държави. На фона на бедността, те предпочитат да живеят като богати хора, които са явно малцинство в страната. Не разбирам. По мое мнение, ако ние заявяваме, че  сме привърженици на демокрацията, тогава ние трябва да се опитаме да живеем като повечето хора, а не като една шепа богаташи. Аз така живея. – казва Мухика.

Когато журналистът Джорди Евола се опитва да узнае повече за причините за аскетичния му живот, Mухика казва:

Аз не искам да използвам думата „аскетизъм“, тъй като в Европа тази дума се проституира. Аз живея с малко, без излишества, за да имам повече време да свърша важни неща. Имам президентския дворец, който се обслужва от 42 служители. Те редовно получават заплата, но аз не живея там. Аз не мога да го затворя, защото  просто няма да ме разберат, а и това е гарантирано от законодателството на страната, – казва Мухика.

Според президента на Уругвай, когато ръководството на страната се дистанцира от хората, хората започват да мразят политиката. Мухика се счита за най-бедния в света президент. Няколко от неговите изявления за канал La Sexta буквално шокираха испанското общество.

Ето част от тях:

Европа все още живее в миналото, като че ли тук, както и преди много години, е епицентърът на човешката цивилизация. Но времената са се променили и светът се е променил също. Виждам днешна Европа, затънала в блато. Но европейците имат възможност да се измъкнат от него, опирайки се на своя интелектуален потенциал. Най- много ме обезкуражава политиката, която провежда Европа. Европейските политици , както и преди, предпочитат да се занимават с празни глупости.

Аз не виждам умни хора в европейската политика. Това ме ужасява. Виждам само безполезни неоколониалистични брътвежи. Основното нещо в политиката е интелектуална честност. Ако нея я няма, тогава всичко друго няма смисъл. Образът на благородния чиновник е политическа структура, която се е превърнала в демагогия.

Вратовръзката – това е безполезен парцал, който ние слагаме на шията си. Аз съм противник на консуматорството. Прекомерното консуматорството води до това, че човек забравя основната си мисия, изразходва силите си за нищожни, дребни неща, които нямат нищо общо с човешкото щастие.

В политиката винаги има огромни ограничения: първо, капитализъм, където различни интереси се пресичат, и на второ място – правните въпроси. Цялата правна структура на това общество е създадена от капитализма.

90 % от доходите, които получавам, давам за социални нужди. За себе си оставям 2000 долара.

В Уругвай  ние залагаме на стимулиране на инвестициите в производството и социалните сфери.

Значителна част от бюджета ние харчим за легализирането на марихуаната. По този начин, ние имаме намерение да изземем част от приходите на трафикантите на наркотици и да ги насочим за борба срещу незаконния трафик на наркотици.

По програмата Salvados на испански канал La Sexta

Коментари
2014-08-18 15:54:01 От: Симон Боливар

Мухика е доста популярен не само в Южна Америка, а вече по цял свят. Но хич не обича да дава интервюта, крие се, и как са се добрали испанските журналисти, е цяла загадка. В личността му има нещо неизяснено - каква е тази уругвайска политсистема, дето е допуснала такъв човек, минаващ едва ли не за "чудак" в политиката... Дори се има гласове, че е тотален демагог, нещо като уругвайски Виктор Орбан, знае се, политическата система такива личности, с подобни постъпки, не търпи, това е стандарт в цял свят, където и да е, а те бягат от стандарта, и се противопоставят решително на статуквото, преобръщат на 180 градуса програмите с които са дошли на власт. Да видим каква ли ще е съдбата им, много ще е интересно...

2014-08-19 13:37:00 От: Е какво му е лошото на

В.Орбан?Гледа унгарците да са добре и с вдигнат глава за рзлика от нашите.Ние тук се скъсахме да псуваме В.Сидеров като че ли той съсипа БГ през последните 25 години а изпълнителите на смъртната ни присъда ,палачите на БГ ...уважаваме.Айде сега ми кажете нерде Ямбол ,нерде Стамбол.Сбъркани сме нещо и не само ние.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот