ДПС направи заявка за властта на възпоменателен митинг


ДПС направи заявка за властта на възпоменателен митинг

Симпатизанти на ДОСТ начело с лидера си Лютви Местан и турския посланик Сюлейман Гьокче проведоха паралелен възпоменателен поход...

Нашата цел е да сме част от едно ценностно мнозинство в бъдещия парламент на страната и да сме част от изпълнителната власт - това заяви пред Тюркян Чешма в кирковското село Могиляне председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след възпоменателния митинг по повод 32 години от началото на т.нар. възродителен процес, съобщи Дарик радио.

На въпрос очаква ли различна конфигурацията на политическите сили в новия парламент от настоящия, председателят на ДПС бе категоричен, че партията му няма да участва в аритметически мнозинства, съставени от партии с несъвместими политически и идеологически ценности.

Очакваме ДПС да бъде най-малкото трета политическа сила в страната, за да имаме адекватно участие в управлението на страната, заяви от своя страна заместник-председателят на ДПС Хасан Азис.

Темата коментира и евродепутатът от ДПС Либерален Алианс Неджми Али. По думите му предстоящите извънредни парламентарни избори са много важни, защото те представляват пътя за връщането на ДПС във властта.

В словото си пред многолюдния възпоменателен митинг Мусафа Карадайъ припомни няколкократната смяна на имената на мюсюлманите преди 1989 г. По думите му това е станало възможно, защото "имената бяха сменяни на групи и групички", докато през 1989 г. турците в България не се обединили благодарение на Ахмед Доган.

"Обединихме се в мъката, в страданието, в потъпканото ни достойнство", каза Карадайъ. И не пропусна да отбележи, че за последните 26 години имало най-малко 6 опита за разделение на ДПС, два от които в последните две.

"ДПС няма нужда от това разделение и няма да го допуснем", категоричен бе лидерът. Като доказателство за единството на партията той посочи убедителната подкрепа от страна на ДПС на президентските избори.

Карадайъ припомни, че преди две години е предрекъл разпада на днешното правителство, а причината за това е участието на националисти в него. "Правителството не си отиде само, помогнахме му ние", каза той.

Във възпоменателния митинг по повод 32 години от началото на "Възродителния процес" в България участваха още евродепутати от ДПС, народни представители от партията, цялото нейно ръководство, гости от Турция в лицето на представители на опозиционната в южната ни съседка Народно-републиканска партия, кметове на общини и населени места жители на кирковската община.

В сутрешните часове преди проявата на ДПС, членове и симпатизанти на ДОСТ начело с лидера си Лютви Местан и турския посланик Сюлейман Гьокче проведоха и паралелен възпоменателен поход до гроба на загиналата от заблудил се куршум 18-месечна Тюркян, както и възпоменателен митинг пред паметника на загиналото дете.

До сериозни сблъсъци не се стигна и доколкото ги имаше те се изразиха във вербални нападки между двете страни.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот