Достойно естъ за Свищов

 (4 коментара)


Достойно естъ за Свищов Свищов. Съборната църква "Св.Троица"

Книга на доц.д-р Юлия Николова дава достатъчно основания да отдадем дължимото на краеведите – тези съвременни възрожденци сред нас

В картата на венецианския монах Фра Мауро от далечната 1459 г. Свищов е отбелязан с името Систово.

 

 

Знае се, че в началото на османското робство на свищовския бряг е съществувало приспособление, напомнящо фар. То пръскало  светлина, която показвала правилната посока на гемии и лодки, плаващи по Дунава. Затова едно от предположенията е, че сегашното име на крайдунавския ни град се е родило от думата „свещ”.

 

 

Независимо от различните хипотези за името на града ни, неговата емблема векове наред продължава да бъде духовната светлина, извираща от душите на поколения свищовчани. Защото Свищов е бил и си остава дълголетна и знатна твърдина на българската история, на плодотворното Възраждане, на младосттта и свободата, на дарителството и разбира се, на  неоспоримите си сто първенства: - първият освободен град, първото българско светско училище, първата детска градина, първото читалище, първият български певчески хор, първото гражданско управление в България с първи кмет и администрация, първи закони,  първият и единствен паметник на дарителите в България...

 

 

Днес, когато имам нужда от сила и подкрепа в трудни моменти, аз си препрочитам една неповторима книга, която е знакова за моя роден град. Това е книгата „Достойно есть”, сътворена от удивителната съвременна възрожденка - доц. д-р Юлия Николова, преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, сляла живота си с родния ни град. В тази книга диша с пълни гърди моят роден Свищов с възрожденския си устрем, с културната си пъстрота, с икономическата си мощ...

 

 

Още в предисловието авторката обяснява смисъла на думите „Достойно есть” като „Достойно е! Слава!” и подчертава благодарността на хората, родени или докоснали се по някакъв начин до светлата душа на Свищов в края на XIX и началото на XX в. Доц. Николова отбелязва, че наименованието „свищовчани” за жителите на град Свищов, е дефинирано от Христаки Павлович- известния български възрожденски учител и писател, автор на много учебници и прочитни книги, в неговата „Граматика славяноболгарска”(1836г.).

 

 

За мен това гордо наименование „свищовчани”, е като жизнерадостен възрожденски полъх от едно аристократично време, което има и своето днешно продължение... Запазените многобройни писмени документи от  драгоценната ренасансова епоха са звънкото ехо на българското ”Достойно естъ” пред нетленната Светлина на свищовския дух.

 

 

Но многоликата  слава на крайбрежния ми град не остава самотна в миналото. Свищовчани пренасят своята благородна сила и в днешните дни чрез ферибота на своето трудолюбие, упоритост, патриотизъм... И в днешното съвремие нашият град живее в епохата на своето ново Възраждане с преродения облик на центъра си и различни важни райони, с ремонтираните  главни улици и училища, с работата по проекта за реконструкция и обновяване на пристанищната инфраструктура в Свищов и Зимнич, със своето безспирно културно, просветно и творческо дело...  И в още много, много оживели свои ренесансови мечти.

 

 

С всеки ден Свищов успява да се издигне като  дунавска крепост  на образованието, търговията, транспорта, промишлено-аграрната област... Една крепост, чиито силни основи са вкопани в достолепното историческо минало и продължава да строи своите кули от  всестранен разцвет.

 

 

Факт е, че благодарение на реализиран проект, Общината е в помощ на деца с увреждания, чрез разширяване на техния Дневен център. С европейско финансиране е осъществен и проектът за Центъра за обществена подкрепа на деца в риск и техните семейства. Отново чрез проект, съгражданите ни със специални потребности получиха възможности за нови социални услуги, облекчаващи съществено живота им.

 

 

Много са и останалите проекти, които превръщат родния  ни град в гостоприемна отворена врата на брега на Дунава към Европа. В последните няколко години се гордеем и с развития културен туризъм в Свищов. Проект ще подпомогне реставрация и консервация на археологически обекти от античния град Нове, както и възстановки на римския военен живот...

 

 

Най-големият фестивал в България, пресъздаващ исторически събития „Орел над Дунава” отново поставя Свищов на първо място. В момента в крайдунавския ни град текат усилени дейности по проект, свързан с благоустрояване на средата в най-оживените обществени пространства на традиционния център на град Свищов. В рамките на месеци градът ще придобие още по-привлекателен вид чрез реконструкции, възстановяване и обновяване на градската среда.

 

 

Този благоустройствен кипеж, съчетан с културния и научен възход на града, ни завръща към страниците на уникалната книга „Достойно естъ”.  „Столетието от началото на XIX в. до първото десетилетие на XX в. е времето на Свищов, неговия Златен век, белязан с възхода на търговията, образованието и културата...”, подчертава авторката на книгата доц. Николова.

 

 

От това златно време идват дълголетните традиции на нашите предци, които дават силата и на днешните свищовчани да бъдат светлоносци на плодното си съвремие. Често днешните свищовски първенци са споделяли мечтата си за мост на Дунава при Свищов и ние, неговите съграждани вярваме, че и тази чудесна идея ще се осъществи.

 

 

Както и че ще се реализират надеждите на хората в града ни през следващите години с възрожденската сила на миналото и със съвременния им устрем. За да могат един ден и бъдещите поколения да благословят светлоносните дела, сътворени от днешните свищовчани, подкрепени от достойните им управници, със своето признателно „Достойно естъ”...

 

 

 

 

Стефания Цанкова, свищовчанка, писателка – С. М.

 

 

Коментари
2011-09-04 17:30:46 От:

Само не разбрах,кои са днешните дарители и будители.

2011-09-05 11:25:51 От: Чичо Фичо

Прекрасно се разбира дори. Това, което прави Юлия Николова надхвърля очакванията. Ясно е изразено

2011-09-06 23:58:43 От: Diana Denkova

Днешните будители са и в лицето на авторката Стефания Цанкова според мен.Такава сатитя може да напише една днешна будителка.Само не разбрах кои са управниците които имат мечта за мост на Дунава.Кои са имената им.Бих искала да ги зная.Ако може авторката да ги спомене.

2011-09-07 10:46:24 От: Антонина Анева

Прочетох материала още на 2 места и разбрах, защо тук не се разбират точно нещата.Явно текстът е редактиран от редактор. Във вестниците, в които прочетох статията в цялостния й вид пише ясно, че напредъкът на Свищов се дължи преди всичко на възрожденския кмет на града Станислав Благов.Наистина понятието "управници" е много общо!Иначе материалът в истинския си вид е прекрасен и изглежда по съвсем друг начин!Браво на авторката!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 07.02. - Събития и факти
 2. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 3. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 4. 08.02. - Събития и факти
 5. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 6. 09.02. - Събития и факти
 7. 10.02. - Събития и факти
 8. 10.02. - Ден на пчеларя
 9. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 10. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 11. 11.02. - Събития и факти
 12. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 13. 12.02. - Събития и факти
 14. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 15. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 16. 13.02. - Събития и факти
 17. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 18. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 19. 14.02. - Събития и факти
 20. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 21. 15.02. - Събития и факти
 22. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 23. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе
 24. 16.02. - Събития и факти
 25. 17.02. - Събития и факти
 26. 17.02.1371г. - умира цар Иван-Александър
 27. 17.02.1600г. – изгорен на клада Джордано Бруно
 28. 18.02. - Задушница
 29. 18.02. - Събития и факти
 30. 19.02.1873 - 140г. от обесването на Васил Левски