Досие на УДБА отваря македонски тайни


Досие на УДБА отваря македонски тайни

Едно необичайно четиво на българския книжен пазар - "Досие" от политическия затворник Темелко Нешков, с подзаглавие "Югославия срещу душата на Македония"...

Това досие не е измъкнато от архивите на Българските тайни комунистически служби, а от архива на УДБА, т.е. от архива на всемогъщата Държавна сигурност на бивша Югославия.

Събраните в книга доноси, разпореждания, донесения, клевети и оценки за затворника Темелко Нешков са предизвикателно и шокиращо четиво за днешния читател.

Тези доноси са и отрезвяваща напитка за политиците и в София, и в Скопие, защото те като вихрушка помитат смокиновия лист, прикриващ трагичната истина за широката, съзнателна и волева съпротива срещу могъщата Титова държавна машина.

Тази машина си е била поставила за цел да изтръгне душата на Македония и да я замени с някакъв измислен идеологически сурогат.

Интригата е налице, защото в Македония след Втората световна война се извърши един антропологично-идеологически експеримент, целящ подмяна на националното самосъзнание и историческата памет на българите там.

От тази гледна точка изданието е анатомичен разрез на невидимия, дълбоко законспириран и скрит механизъм за мъчения и прекършване на волите, с абревиатура УДБА.

В Сърбия и на територията на бивша Югославия няма разсекретяване на досиетата. За първи път досие, водено от тази всемогъща структура става достояние на хиляди, за първи път на бял свят излизат тайните методи за въздействие, които засягат дълбоко човешката същност - смелостта, достойнството и волята, от една страна и страхът, подлостта и предателството - от друга.

По в. Сега

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот