Документ: Президент си нещо някому думаше...


Документ: Президент си нещо някому думаше...

Който разбрал - разбрал. Пиарите на държавния глава са в дълбока неизвестност...

Избрани невчесани мисли от словесни изяви на нашия президент Росен Плевнелиев: за олимпиадата в Сочи, нашето представяне и най-вече - въобще...

 

"България тук се представи блестящо"

 

...От над 200 държави на планетата, само 88 успяха да извоюват квоти. България тук се представи блестящо. Ние имаме цели 18 квоти, всяка една от тях, всеки един от нашите прекрасни спортисти извоюва с тежък труд и многогодишни усилия. От тези 88 държави само, мисля, че 26 спечелиха медали. Ние имахме своя шанс, но от друга гледна точка не си посипваме главата с пепел. Дошъл съм да благодаря на всички, които свършиха една наистина прекрасна работа и не просто само за българския спорт, а за националното самочувствие. И българите като цяло постигнахме немалко, изпълнени са целите, сега разбира се, ще станем и ще си кажем, че можем да бъдем и по-амбициозни и да поставим и по-високи цели.


Подробности за успеха

 

...Благодарих им [на българските олимпийци]. Казах им, че аз обичам спорта. Мога да преценя колко много труд са положили. Наясно съм с огромната отговорност, с която те са натоварени. Благодарих им, защото те не просто само развяха националното знаме пред милиарди зрители на планетата. Но те се представиха спрямо очакванията, зададоха посоката за бъдещи по-големи успехи. Казах им, че искам да разкажа историята на техния успех, за да бъдеш участник в най-силната и с най-много представителства до момента Олимпиада зимна на планетата е вече огромен успех. Искам да им отида на гости на "Пампорово", на Чепеларе, да ги видя, да им стисна ръката, да им благодаря, защото това са българските примери. Това са едни невероятни младежи и девойки, които постигат нещо, което малко българи постигат. Да, нямаме медали. Но да бъдеш 15-ти на планетата, аз искам повече българи да си поставят тази цел!


Спортът не е само спорт

 

...Горд съм от самото усещане, че принадлежим към една нация, която има дълбоки корени. Една от първите държави в Европа. Държавата, която от първия ден на своето създаване винаги е носела името България и никога не го е сменяла. Една държава с невероятна спортна слава и една държава с много добро спортно бъдеще. Затова съм тук, защото искам да кажа на всички, че спортът не е просто само медали и усещането, че една нация се позиционира по пътя на успеха. Спортът е здраве, спортът е национално самочувствие, спортът е патриотизъм. Спортът е нещо, което пълни сърцето и душата на всеки българин, както и това, което на мен всяка вечер ми се случваше, защото аз гледах всяка вечер предаванията на БНТ и стисках палци, и вярвах, и подкрепях нашите спортисти...


Българите 120 години мечтаят за тунел под Шипка, а тука - три

 

...Знаете ли, аз стигнах до това място [олимпийската база] от морето, от крайбрежната ивица догоре, от крайбрежната зона точно за 25 минути по три тунела, като мечтания от българите от 120 години тунел под Шипка. Не един, три са направени!...


Спортът, който ни кара...

 

...Фантастична беше тази вечер, когато, виждате - медалисти от десетки държави направиха едно феноменално представление. Накрая се прегърнаха всички, символът на Олимпийски дух. Спортът който обединява, а не разделя. Спортът, който ни кара да извадим от себе си най-човешкото, най-мъдрото, най-визионерското и най-топлото, а не усещането, че единият е срещу другият.


Кого да бойкотирам?

 

...Искам аз тук да застана пред вас и пред всички български граждани и зрители и да кажа, че много хора в България поискаха бойкот. И аз си задавам елементарния въпрос - аз не съм тук по покана на президента Путин, нито на премиера Медведев. Аз съм тук по покана на Българския олимпийски комитет. Кого да бойкотирам? Българския олимпийски комитет, да бойкотирам Стефка, или да бойкотирам Сани, или да бойкотирам Жени, да бойкотирам спортната слава на България или бъдещето на България, да бойкотирам Чепеларе, Боровец, или Пампорово, или Банско, да бойкотирам, как да го кажа, икономическия потенциал и перспектива на този народ да забогатява - това ли да бойкотирам?!...


Бъдещето е лайф, голям "Биг брадър"...

 

...Знаете ли, много е важно това, което видяхме днес (олимпийския комуникационен хъб). И знаете ли защо е важно? Ние видяхме бъдещето. И аз искам България да се позиционира по пътя на бъдещето! А бъдещето е, че не просто само дисциплините, но всеки спортист е лайф, той е един голям "Биг брадър", хиляди камери. И най-важното - 2,5 милиарда жители на планетата могат всеки един от тях да избере кое и как да види.


Олимпиадата трасира, България се позиционира

 

...Трябва да си даваме сметка, че с бойкот, с изолация, с ниско самочувствие, до никъде няма да стигнем. Ще се пържим в собствен сос и ще останем в собствения си национален нихилизъм. С интеграция, със самочувствие и с вярата на Жени, Сани, Бербатов и всички наши национални герои, същевременно с усещането, че ние сме фактор в световния спорт, че ние сме фактор в зимния, и летен, и всякакъв друг туризъм, и че ние единственото, което искаме да направим, е да надграждаме, да развиваме, да строим и модернизираме, а не да разваляме. Аз затова ви благодаря. Всяка вечер вкъщи ви гледах и съм много впечатлен, защото ние разказваме една история не само българска, но и един свят на олимпийски дух, на вълшебството на олимпиадата като най-висшето постижение на световната дипломация, ако щете, и на световния спорт. И на една олимпиада, която със сигурност трасира бъдещето, на което България е длъжна да се позиционира.


И т.н.


В Сочи президентът каза още много неща, едно от които ни порази с визионерството си: "На Олимпиадата БИТКАТА ВЕЧЕ Е ЗА МИЛИСЕКУНДИ, ДОРИ ЗА САМО СЕКУНДИ, конкуренцията е огромна и е важно да знам вашите проблеми, тревоги, това, което бих могъл да помогна като държавен глава".

 

Цитатът е по БГНЕС; според други източници фразата изглежда така - и все пак е по-вероятно: "Битката вече е за милисекунди, дори за наносекунди."

 

По БГНЕС и други медии

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот