Доколко българите живеем според Десетте Божии заповеди

Автор: Румяна Цветкова (1 коментар)


Доколко българите живеем според Десетте Божии заповеди

Замисляли ли сте се в какво време живеем?! Сякаш всичко тече на бързи обороти и ние препускаме в галоп, за да бъдем в крак с него и да не пропуснем някое от последните му изкушения.

Големите компании се надпреварват, за да ни предложат най-новото поколение телефони или лаптоп – последен писък на модата. От рекламите след вечерните новини научаваме, че вече на пазара е излязла най-страхотната кола с модерен дизайн.

В световната мрежа откриваме море от изкусителни оферти за пътешествия до близки и по-далечни места и страни. Как да устоиш на всичко това?! Още повече, че съвременните идоли – холивудски звезди и музиканти, на които се стремим да подражаваме, демонстрират живот, обсипан с блясък и слава.

В същото време сякаш вече сме претръпнали и приемаме с известна доза безразличие новините от екрана, че някъде по света е отнет животът на невинни хора.

В дни като светлите Великденски празници обаче обикновено сме склонни да се вгледаме по-надълбоко в себе си, да се замислим за вечните и исконни ценности като любовта, милостта и състраданието, взаимоотношенията с близките ни хора.

Доколко духовните послания и норми на поведение, заложени в Десетте Божии заповеди, са актуални и днес? Доколко българите ги познаваме и градим живота си, опирайки се на тях? Отговор на тези въпроси потърсихме от отец Васил Василев от шуменския храм „Св. Три Светители” и в анкета със столичани:

„Настоящият век, в който живеем, е век на високите технологии – казва младият свещеник. – Водим динамичен живот и сред морето от информация, проблеми, различни емоции, човекът сякаш губи ориентири и вярната посока, губи своята идентичност в борбата с ежедневните трудности, в битката си за оцеляване.”

”Какви са моралните ценности и устои на човека днес? За съжаление, за да преуспее, човекът в съвременното общество често трябва да се превърне в лицемер, мошеник, използвач и в какво ли още не, показвайки тъмната страна на своята същност, но не и да бъде човек.”

”Десетте Божии заповеди са дадени от живия и истинен Бог Яхве на пророка Моисей и те ще бъдат актуални за човека, за човешкия род до свършека на света. Тези заповеди са религиозни и морални, те са кредо, което човек трябва да изпълнява, за да живее в едно по-справедливо общество.”

”Те се съдържат в Стария Завет на Светата Библия. А сам Исус Христос в Новия завет събира в две заповеди всички тези заповеди.” Той казва: „Възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, от всичката си душа и от всичкия си разум” и „възлюби ближния си като себе си”.

Това е характерното и основното в Декалога /Десетте Божии заповеди/, че в тях има любов към Бога като творец, като промислител, като Този, който е сътворил всичко видимо и невидимо и към когото преди всичко трябва да имаме почит, благоговение и страх.

А също трябва да проявяваме любов и към ближния. Затова няма малка заповед или такава, за която можем да кажем, че е по-малко актуална за човека от някоя друга. Всички са еднакво важни и еднакво необходими...”

Познаваме ли българите Божиите заповеди?

„За съжаление, понеже вероучението не се изучава в общообразователното училище у нас, българинът не познава достатъчно добре своята вяра и Десетте Божии заповеди не са еталон за поведение в семейството – казва отец Васил. – По тази причина нашето общество като цяло не може да се нарече напълно демократично”:

За съжаление при нас цари безправие, безнаказаност и обществото не е демократично, а по-скоро е „демонократично”, в смисъл управляват демоните, управляват човешките страсти и пороци, които водят към всичко това, за което вече споменах.

Но дай Боже, гласът на Църквата ни да бъде чут, за да може поне младежта, учащите се да познават своята вяра, да се изучава предмет Православие в българското училище и така само след няколко години ще можем да видим добрите плодове.

Защото вярата, която спасява, това е вярата, която е просветена от светото Евангелие и от истините на светите отци и на самия Богочовек Христос. По-младите в страната ни са любознателни, но объркани, умни, интелигентни, но за съжаление бездуховни.

„Не убивай”, „Не лъжи”, „Не кради”, „Не прелюбодействай” се оказват най-популярните сред българите Божии заповеди. Според 22-годишната Александра обаче тези духовни ценности в голяма степен са изгубили своята сила и значение.

„Разбира се, стремя се и донякъде може би успявам да бъда добра към близките си, към хората, за които си заслужава.” – добавя тя. Ето какво още споделиха столичани от личната си опитност:

„За мен те са вечни. Съвсем друг е въпросът, че времената и хората се измениха, така че е много трудно тези Десет Божи заповеди, които са моралният кодекс на всеки човек, да бъдат изпълнявани – смята Мариана Ангелова, която е пенсионерка, но продължава да пише за няколко български вестника. – Прави ми впечатление, че много хора наблягат на тези три неща: прошката, любовта и милосърдието. В Божиите заповеди се казва: не убивай, не кради, не пожелавай. това, което аз се опитвам да спазвам, е една добронамереност. Не съм и от тези дето много прощават, въпреки че сме точно във време на Великденски пости.”

„Мисля, че българският народ не е много вярващ – казва г-жа Джорова. – Вярно, ходят на църква, палят свещи. Аз съм от този тип хора, които, ако могат, винаги помагат. Не обичам да крада, да лъжа, но не мога да кажа, че съм силно вярваща, защото не мога да си го обясня какво точно е това. Но за себе си смятам, че се държа достойно спрямо другите хора.”

Таня Бенчева, която учи за социален работник, смята, че хората, които се стараят да водят нравствено чист и светъл живот, спазват Божиите заповеди:

„Най-важно е да не се лъже – добавя още тя. – За мен най-важното е да обичаш ближния, както себе си. Заповедта „Почитай само един Господ Бог” означава да сме християни, защото такава ни е вярата. Чувала съм да казват, че вярата в Бог е оправдание за немощта на твоята собствена сила, което не е вярно. Според мен суеверието е оправдание за липсата на вяра. Т.е. когато вярваш, че може нещо лошо да ти се случи, ти не вярваш в Господ, че Той те пази.”

„Така нареченият Декалог, Десетте Божии заповеди, и днес е валиден, но много малко хора се стремят да спазват тези свети неща”, отбелязва Георги, който вече е пенсионер, но на времето е учил Теология в Богословския факултет на СУ и добавя:

”Нито една от десетте заповеди не е маловажна, защото оттам произтича целият християнски морал. Този, който се стреми да ги спазва, е морален човек. Това са исконни ценности, които трябва да се спазват от всеки един роден под слънцето.”

Излъчено по БНР, "Хоризонт" - П.П.


Коментари
2011-10-19 15:23:30 От: Anton

Православието нарушава 3 от вечните божии заповеди - то има и други богове (светии), прави си кумири (икони) и не спазва съботата, а неделята. Освен това яде идоложертвено (на задушница); свинско и т.н. и т.н.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече