Дойче веле: Частният бизнес на бежанците

 (1 коментар)


Дойче веле: Частният бизнес на бежанците

Между 2005 и 2014 година фирмите на имигранти в Германия са създали над един милион работни места...

Близо половината от фирмите в Германия са създадени от мигранти. Днес те осигуряват над един милион работни места. И тук съвсем не става дума само за дюнерджийници или китайски ресторанти, коментира „Дойче веле”.

Между 2005 и 2014 година фирмите на имигранти в Германия са създали над един милион работни места. За същия период броят на фирмите, създадени от германци, е намалял с три процента. Днес всеки шести предприемач в Германия е с чуждестранни корени. Това сочат резултатите от едно ново изследване на Фондация "Бертелсман".

Авторите на студията наричат мигрантите "мотор за създаване на работни места" и обръщат внимание на факта, че техните фирми опровергават клишетата за типичните ниши, заемани от чужденците. От изследването личи, че през последните години профилът на техните фирми силно се е променил.

Делът на чуждестранните предприемачи, занимаващи се с търговия и ресторантьорство например, е намалял с близо 10%. За сметка на това се е засилило значението им в строителния бранш и в областта на услугите, свързани с научна дейност и с високи технологии. Като цяло делът на фирмите, създадени от мигранти, възлиза вече на 44%.

И още един интересен факт: целият този бум не се дължи на икономическа безизходица. Авторите на студията изрично подчертават, че само 8% от мигрантите, създали своя фирма, са били преди това регистрирани като безработни. Студията доказва също голямото значение на образованието – колкото по-квалифицирани са мигрантите, толкова по-висок е процентът на онези, които създават фирми.

Учените от "Бертелсман" критикуват факта, че потенциалът на хората с чуждестранни корени не се използва достатъчно рационално и че техните фирми не получават достатъчно силна подкрепа. Властите и търговско-индустриалните камари в повечето германски провинции не разполагат със специализирани консултации за подобен род фирми. Освен това нямало добро сцепление между камарите, общинските власти и частната икономика.

"Държавата и икономиката трябва да си сътрудничат по-добре, за да улесняват навлизането на мигранти във фирменото дело", препоръчват авторите на изследването.

От изследването става още ясно, че най-много фирми на хора с чуждестранен произход има в провинция Северен Рейн-Вестфалия – общо 300.000. Следват я Бавария, Баден-Вюртемберг и Хесен.

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел изрази задоволство от резултатите, цитирани в студията. "В Германия се нуждаем от повече предприемачи. Радвам се, че хората с чуждестранни корени играят все по-значима роля в това отношение", заяви той.

От партията на Зелените настояха за повече насърчителни мерки за предприемачите с чуждестранен произход. "Сред онези, които бяха приютени в Германия, има хиляди, чието най-голямо желание е да създадат нещо собствено, да си открият фирма", заяви Бригите Потмер, която е говорителка на партията по проблемите на трудовия пазар.

"За съжаление мнозина от тях остават месеци наред без разрешително за работа, не получават нужните им езикови курсове или пък прекалено дълго са принудени да чакат за официалното признаване на дипломите си", добави тя.

Коментари
2016-12-06 13:06:15 От: Tashunko

Прекалено хубано, за да е вярно - обикновен пропаганден текст... А бе да си ги носят на рамо германците, ама защо не вземат всичките?

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот