Днес: Коя ще е най-хубавата Мис България?


Днес: Коя ще е най-хубавата Мис България? Евгения Калканджиева е президентка на модна агенция "Визаж" и 6-а на Мис Свят през 1995 г. Друга българка не е попадала в десетката досега

Приемаме като аксиома твърдението, че българките са едни от най- красивите жени на планетата. Даже често се кълнем, че по-хубави от тях няма, няма и не може да има.

Почти всеки балкански субект между Черно море и Калотина , когато се върне от чужбина,  е категоричен, че  хубавиците там са много по-малко и много по-зле от момичетата по нашите улици. А че сме най-красиви в лицата, това е  факт.

Поне според самите нас, но и това ни стига. Нямам приятел, който да не започва разказа за странстванията си по света с това твърдение. В същото време често сме недоволни от избора на поредната Мис България и мрънкаме, че има много по-красиви момичета. Включително и пишещият тези редове. 

Е, сега демокрацията настъпи и в тази област. На конкурса Мис България 2009 в неделя за първи път зрителите ще могат да изберат носителката на титлата, гласувайки с мобилните си телефони.

Да не стане така, че да си удряме после главата в стената и да ругаем, както когато си избираме политически лидери. Или както с Човека глас България трябва да бъде представена на Мис Свят от Жената роза. 

Като се абстрахираме, че съмнението и мнителността са едни от най-устойчивите ни национални черти, трябва да си изберем една наистина красива българка, която да отговаря на големите ни претенции. И да се запитаме: "С коя от досегашните можем да се гордеем"?

Преди конкурса решихме да представим някои от най-красивите  носителки на титлата Мис България. Както всичко в този живот, те са избрани субективно, но пък сме разпитали много хора и в общи линии те  наистина са  сред най-харесваните.

Идеалната победителка е висока, стройна с черна коса, едно синьозелено и едно кафяво око. Горното, разбира се, е шега.

Това бихме получили, ако се опитаме да съберем ведно красавиците, които представяме днес. Би се получило странно създание, направено от красиви фрагменти. Това не е нашата цел.  Да си изрисуваме някакъв  образ на идеалната "Мис България"  е безсмислено.


Още повече, както учеше още старият Платон, идеалното живее в света на идеите, а не сред нас - живите хора.  Най-малко сред българите. То пак е тук, но не може да се пипне. А за какво ни е суперкрасавица, която да не можем да докоснем. Това обезсмисля съществуването й. 

Идеалната хубавица не дефилира по подиумите, не се явява на конкурси, не спи с мъже, нито с жени. Въобще нищо не прави. Тя живее в съзнанието на всеки от нас под най-различни форми. Най-добре е да си остане там. Тук ще се вгледаме в три страхотни български момичета,  които са слагали короната. 

Евгения Калканджиева

Евгения Калканджиева е президентка на модна агенция "Визаж" и шеста на "Мис Свят" през 1995 г. Друга българка не е попадала в десетката досега. Според песимистите това няма и да се случи повече. По едно "съвпадение" Жени е и организаторка на конкурса "Мис България" от доста години. За нея е казано и изписано почти всичко.

Ще трябва да говорим за момичето от столичния квартал "Надежда", хем като човека, от когото зависят нещата, хем като една от най-хубавите носителки на короната. Така че ако миските дотук не са ви харесали, обвинявайте нея. Никой обаче не може да я обвини, че не е хубава, нито че не си разбира от работата. Тя е просто еталон как трябва да изглежда "Мис България".

Вярно, че миналата година не успя да подготви конкурса и победителката за 2007 г. Юлия Юревич се превърна в "Мис България" ветеран.

Жени не харесв изкуствените неща

- Жени, падаш ли си по силикона?

- Не харесвам изкуствените коси, изкуствените гърди, нокти. Не е вярно, че мъжете харесват големи гърди. От моите приятели всички обичат жени с малки, красиви бюстове. Аз харесвам деликатните, нежни момичета, а не тази силиконова мода, която тръгна от фолкпевиците.


Редки са случаите, когато да се сложи силикон е необходимост. Смешно е момиче, високо 1.60, да си направи огромен бюст. Жената трябва да има своята идентичност. Сега всички станаха еднакви. Вижте Сара Джесика Паркър в "Сексът и градът".

Бих казала, че нейните гърди са деликатно увиснали (усмихва се), но й стоят добре и са част от нейната идентичност. Колкото до косите и ноктите, тях ги лансират фризьорските салони. Там предлагат и съветват дамите да си правят такива процедури, защото те са най-скъпи. Аз имам два фризьорски салона в София. Единият е на "Витошка", другият в "Сити център". Казала съм им да не карат хората да правят глупости.

- Няма ли опасност публиката да си избере за "Мис България" някой женски Найден или нещо като Иван от "Мюзик айдъл"?


- Това е най-голямото ми опасение. Хората да не гласуват за някое момиче, което чувстват най-близо до себе си, защото е по-освободено, ексцентрично, дори невъзпитано. Има такава тенденция.


Телевизионните риалита показаха, че младите често харесват и поощряват едно екстремно, просташко поведение. Аз няма да допусна "Мис България" да е вулгарна, невъзпитана, да има предизвикателно държание на сцената и извън нея. В никакъв случай ние във "Визаж" няма да толерираме това. Ще отправим и послание към публиката какви качества се очакват от победителката.

Росица Иванова


Росица Иванова е носителка на титлата Мис България 2005. Води телевизионното предаване "Клуб Лукс", дефилира в ревюта, снима фотосесии, учи… Доскоро беше студентка по право, а мечтата й за кариера се въртеше около това да стане просперираща и уважавана столичена адвокатка.

Нямаше да е никак честно обаче. Можем само да искрено съжаляваме адвокатите, които биха се изправили срещу нея. Особено ако съставът на съда е мъжки. Нищо че въведоха тогите, нищо че Темида уж е с вързани очи. Зашеметяващата брюнетка обаче пощади защитниците и реши да запише икономика в УНСС.


Родена е в Русе през 1987 г ., а за там се знае, че жените са неповторими. Вчера беше, дето се казва, но тя е зрял човек, който премисля добре решенията си.

Невероятното й излъчване, бушуващият в нея сексапил и изумителната й външност карат мъжките списания почти да се бият за нея, но тя все още не е хвърлила всичките си дрехи за никое от тях.


Райна Налджиева

Тя е Мис България-Свят 2003. Това е годината, когато и Дарина Павлова с агенцията си "Мегаталант" организира конкурс за красота. Ученичката от Националното училище за танцово изкуство се явява случайно и слага короната. На практика тя дели титлата с Елена Тихомирова, но е изпратена на по-престижния конкурс Мис Свят в Китай.

И друг път сме имали случай да отбележим, че докато другите миски дават мило и драго, за да се появят на най-престижните дефилета или да застанат пред фотообективите за всевъзможни снимки на календари и каталози, смуглата софиянка предпочете фолклорните ритми.


"Това направо не е за вярване", коментират в модните среди. Райна Налджиева е професионална танцьорка в ансамбъл "Българе" и непрекъснато обикаля страната с формацията.

Само на танци съм го ударила. Ако се опитам да ги съчетая с ревютата, закъснявам за тях, а това не е добре. Затова временно прекратих участието си в модни събития. Не е вярно това, че ще се снимам в "Плейбой". Имах такова предложение преди време, след като станах "Мис България-Свят", но не го приех. Не е за мен това. Събличането пред обектива ме притеснява. Направих една фотосесия за "Максим", която беше много дискретна, това ми стига", коментира пред "Монитор" хубавицата.

Тя напусна и предаването "В салона", на което беше водеща, но това си е проблем на продуцентите. След кратка, но бурна любовна история с рапъра Румънеца тя пази сърцето си свободно.

 

Светослав Пинтев, “Монитор” – П.П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот