Дионис поздрави с дъга Мистериите на Хухла

Автор: Мария Димитрова


Дионис поздрави с дъга Мистериите на Хухла Организаторът Иван Бунков с по-доброто лого на България...

В събота на 9 февруари хухленци спазиха създадената вече традиция да зарязват лозите, като отдават почит на и бог Дионис, който е обитавал хълма на светилището при Хухла...

Културният празник събра поети, писатели, музиканти, певци, артисти. Един от тях скулпторът Господин Тенев (Гуспата) от Хасково се превъплъти в главната роля на Трифон Зарезан. Облечен в народна носия, с бъклица вино в ръка Гуспата заряза лозата пред кръчмата „Центърът на света”, поля я с вино и пожела: “Гроздето обиране да няма, виното изпиване да няма”.

 

Фолклорният хор „Яни Попов” при клуб „Тракия” от Ивайловград му пригласяше и наричаше в песни: “Лоза се вие превива” и “Трифоне, ти си от Господа призван”. Кукерите от ивайловградския квартал “Лъджа” със своите страшни маски и звъна на чановете огласиха селския мегдан, за да започне на чисто новата стопанска година, да е берекетлия и никакви лоши сили да не попречат на добрата реколта.

 

Музикантите от оркестъра на световния акордеонист Нешко Нешев имаха нелеката задача да се надсвирват и надпяват с мъжка вокална група с каба гайди от Златоград. А когато това ставаше все по-трудно идваше ред на наддумването – говорещо издание на  Хасковския вестник „Каунь" (тур. пъпеш) от каунесата Ели Видева и дългогодишния артист Иван Чаушев, както и шаржиране на ишлеме на участниците в празника от карикатуриста Борислав Данев-Борку.

 

Оживено бе и около софрите, където се опитваше от всичко, което се ражда и готви по тия географски ширини. И се поливаше обилно с ивайловградско вино. Отлично се представиха мъжете от с. Мишево, Джебелско в състезанието по готвене на открито – десет пилета под тенекия. И те заслужиха поздрав от оркестъра на Нешко Нешев – кючек за победата им. Не им отстъпваха и хухленци с луканки на шиш, сланина на шиш, ситни хухленски шишчета, тиквеник, баници, смок (вита баница).

 

А от Кърджали Мелиха Али донесе баш къпана баница и баш турска баклава. Малко хора са яли по-вкусно нещо от това. В кръчмата „Центърът на света” пък имаше изключителна шкембе чорба, гъбена супа с кротони - за махмурлиите, и ошав за шафьорите. Печеното месо, домашните кюфтета, булгура и специалната картофена салата с праз побърка гостите гърци и турци и те ядоха и пиха до самозабрава.

В късния следобед кръчмата „Центърът на света” събра пред подиума си любителите на поезията. “В Хухла сме и няма да мине празника без стиховете на Ивайло Балабанов”,Звънна китарата на  обяви вдъхновителят и организаторът на Мистериите Иван Бунков. Артистът Иван Чаушев зачете “Сиртаки”, от стихосбирката “Небесен гурбетчия”:

 

Часът на общата омраза свърши.

Дошъл е час да пием вино с теб.

Да бъдем с теб сизифовци, които

търкалят пълна бъчва към върха.

Пирува ми се гордо и открито!

И песен ми се пее – от душа!

Наздраве, барба! Здрави сме и яки.

Какво му трябва още на човек?

Да изиграем своето сиртаки

във минното поле на този век.

 

Звънна китарата на Костас Хулелис и се започна едно сиртаки без граница, акомпанирано вещо от светкавично включелия се с акордеона Нешко Нешков. Оживяха на хухленска сцена изумителните произведения на Микис Теодоракис.

 

Така в разсъждения за общото от двете страни на границата се разпали и дебата за новото туристическо лого на България. Скулпторът от Хасково, Гуспата, майсторски издълба роза върху едра жълта хухленска тиква, която красеше пивницата  и я обяви за логото на Хухла, но   единодушно всички решиха, че това несъмнено е по-доброто лого и на България .

 

Всичко това бе подробно и ярко документирано от огромния фотоапарат преподавателят в Нов Български университет антропологът Васил Гарнизов, свързан по майчина линия с този край. На моменти той се включваше в разговорите и помагаше публиката да не бъде само публика, а истински съучастник в ставащото. Защото в това е и смисълът на Мистериите на Хухла.

 

От в. "Нов живот", Кърджали, със съкращения

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече