Десетки хиляди българи в САЩ са без легален статут


Десетки хиляди българи в САЩ са без легален статут

Десетки хиляди нашенци без легален статут са вече под прицела на новия президент...

В Съединените щати от няколко дни има протести срещу указа на новия президент Доналд Тръмп, с който забранява влизането в страната на жители от седем, предимно мюсюлмански страни, разказва Нова тв.

Това е поредният от серията му антиимиграционни укази, които изглежда създават страх у имигрантите - особено тези, които нямат легален статут. Сред тях са и десетки хиляди българи.

Само с един подпис Доналд Тръмп може да обърне живота на милиони и изглежда, че не се притеснява да го прави, без да се замисля за последствията.

Десетки хиляди българи, които са без легален статут в Америка, са вече под прицела на новия президент. Досега те бяха под закрилата на разпоредбите на Обама, предава още Нова тв.
Облекченията за тях вече не важат.

Тръмп нареди на градските и щатските власти да докладват имиграционния статут на всеки задържан, дори и за дребно престъпление, като каране в нетрезво състояние, например.

Президентът заплаши, че ще спре парите на градове-убежища за имигрантите без статут като Чикаго, Ню Йорк, Сан Франциско, ако не се съобразят с новите изисквания. Кметът на Маями вече се съгласи, за да не загуби федерално финансиране.

Управата на повечето градове обаче потвърдиха, че остават убежища. "Българите без статут остават притеснени", казва адвокат Кристина Крилчев.

Новите настроения ще се отразят и на преговорите за отпадането на американски визи за българи.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот