Депутатите си гласуват коледни премии


Депутатите си гласуват коледни премии Снимка: images.ibox.bg

Неофициалните сондажи между управляващи и опозиция показали, че няма противници на идеята, четем в actualno.com

 

 

 

Седмица след голямото пушене на полицаите за 13-а заплата и достойни условия на труд депутатите очакват своите коледни премии.

 

 

На последния за годината председателски съвет днес шефовете на парламентарните групи ще решат окончателно дали и колко пари ще си разпределят избраниците, съобщава вестник "24 часа".

 

 

Неофициалните сондажи между управляващи и опозиция показали, че няма противници на идеята. Това не е 13-а заплата, защото такава няма предвидена, а спестени от самия парламент средства, коментира лидерът на червените депутати Ангел Найденов. Става дума за средства, събрани от глоби за отсъствия от заседания и комисии, както и други икономии.

 

 

Те всяка година се разпределят по този начин, уточни той. Очакваше се вчера счетоводството на парламента да даде разчет за натрупаната сума.

 

 

Сумата, която избраниците получават, варира между 50 и 80% от заплатата. Отделно служителите на администрацията на НС ще получат коледна надбавка. Ако ние се откажем от премиите, не означава, че служителите ще бъдат лишени от парите, казаха депутати.

 

 

Популистко е да се отказваме от парите, още повече че много от нас ги даряват в избирателните си райони, коментира и шефът на синята ПГ Йордан Бакалов.

 

 

Той от години помагал на децата от асеновградски дом. Така всеки можел да направи личния си избор, а не централно да се насочват някъде за благотворителност.

 

 

Скандал с 13-ата депутатска заплата гръмна преди 3 г. Тогава независимата Стела Банкова се възмути, че й я превели, без да я иска, и демонстративно я върна в плик на зам.-шефа на НС Любен Корнезов.

 

 

После се оказа, че объркала превода с парите, които се полагат за работа в комисиите. От "Атака" също се възмутиха, но неприбрани суми не останаха.

 

 

Тези, които най-много се възмущават, първи си вземат 13-ата заплата, коментираха депутати с дълъг стаж. Идеята все пак има и противници. Зам.-шефът на соцдепутатите Георги Юруков се изказал против премиите пред колегите си.

 

 

Срамежливо депутатите подхождат и към коледните тържества. Червените ревниво пазят, че ще имат депутатски купон.

 

 

Тържеството ще е в четвъртък в "Кристал Палас". Бонуси от 70, 100 и 150% от заплатата ще разпредели габровският кмет Томислав Дончев между служителите си. Едва 4-5 от 230 общинари щели да получат заплата и половина. Те са служители в звеното за писане на проекти и са спечелили за общината милиони.

 

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот