Дела, дела и пак… думи

 (1 коментар)


Дела, дела и пак… думи Снимка: Агенция БЛИЦ

Миналата седмица поне на думи България се надяваше да получи над 1 милиард евро.

Ако се съди по официалната информация, страната е поискала 130 милиона евро за газова връзка с Гърция, 30 милиона за същото с Румъния, 250 милиона за разширяване на хранилището в Чирен, 220 милиона за ново хранилище в Галата, както и няколкостотин милиона за терминал за втечнен газ на гръцка територия.

 


Може би изненадващо за мнозина обаче на България бяха обещани само 20 милиона евро, които да изразходва заедно с Гърция за връзка на газопреносните мрежи на двете страни. По-късно след намеса на българския еврокомисар бе обещана и неопределена засега, но далеч по-малка сума за връзка с Румъния.

 

 

Пак „всички са против нас”Изненадата за някои веднага изби в обида – видяхте ли какъв е Европейският съюз, явно е решил, че трябва да си останем привързани към Русия, не стига, че ни спира парите от еврофондовете и ни забранява да си ползваме реакторите в Козлодуй, ами не ни дава да си направим газови връзки със съседните страни и да си оправим хранилището, въпреки че България най-много пострада от кризата и т.н...

 

 

Разбира се, простонародната обида от несправедливия Запад е далеч от действителността. Защото не Европейският съюз е виновен за привързаността ни към Русия, нито пък ни е спрял газа. Въпреки тази очевидност обаче обидата от стандартния тип „всички са против нас” е жива, защото е постоянно пропагандно подхранвана. В случая тя е пряко следствие от спешния кризисен пи ар на управляващите в разгара на газовата криза.

 

 

Тогава премиерът и енергийният му министър, за да потушат недоволството и да отклонят вниманието от собствената си отговорност, надълго и нашироко обясняваха как ще поискат и ще получат помощ и компенсации за какво ли не, как имали готови проекти и от години водели разговори и работели по тях. Въобще, както България се оказа „най-подготвената за финансовата криза страна”, така сега бе обявено, че няма друга държава, която да е работила толкова за диверсификация на газовите източници и пътища.Кризисният пи ар обаче бързо се сблъска с реалността.

 


Запитан защо парите за най-силно пострадалата от кризата България са толкова малко, говорител на Еврокомисията бе лаконичен, но пределно ясен – защото основният критерий е бил да се финансират само готови проекти, които могат да стартират още тази или следващата година.Българският случай очевидно не е бил такъв.

 

Очевидно става дума не за готови, аргументирани проекти, а за набързо натрупани идеи, по които не е направено нищо конкретно. А вече стана ясно, че пари на доверие не се дават, още по-малко като се има предвид и без това лошата ни слава при усвояването на европейските средства.В сблъсъка с реалността такава най-вероятно ще е съдбата и на другите основни лайтмотиви на кризисния пи ар – нито двата стари реактора в Козлодуй ще заработят, нито някой ще плати компенсации за загубите на пострадалите от газовата криза потребители.

 

 Ще пошумим още малко и ще забравим. И ще останат само празните приказки. Ситуацията е като в късния социализъм, когато поредният кух пропаганден лозунг „Дела, дела и пак дела!” бе разчетен от зевзеците като „Дела, дела и пак ... думи”.

 

Ясен Бояджиев, „Дойче веле”

 

 

Ясен Бояджиев е дългогодишен и  опитен колега-международник. Преди време беше програмен директор на „Инфо-радио” – бел. ред.

 

Коментари
2009-02-03 10:25:22 От: Evgeni

Iskreno syjalqwam za postradalite predpriqtiq i raboteshtite w tqh, no i mnogo se radwam che evrosyujza ne e otpusnal parite. W sluchai che gi beshe, kakwo si mislite che shteshe da stane - nowi dalekoprowodi li? - Sybudete se BYLGARI! Ne nowi dalekoprowodi a nowi wili, hoteli i mercedesi shtqhme da widim, znaem na kogo shtqha da sa sobstwenost.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот