Дама пое отговорността за 12 милиарда евро

Автор: dir.bg


Дама пое отговорността за 12 милиарда евро Новият одитен шеф на Агенцията Райка Онцова става най-важният висш чиновник в администрацията на МФ.

Меглена Плугчиева се срещна с новия изпълнителен директор на ИА "Одит на средствата от Европейския съюз" Райка Онцова и с екипа и.

 Това съобщи БТА по информация от Министерството на финансите.
Съдбата на 12 милиарда евро е във вашите ръце, е казала по време на срещата с екипа на новата агенция вицепремиерът Меглена Плугчиева.

 

Тя е препоръчала на екипа да има добър и постоянен контакт с Брюксел.

 


Изпълнителният директор Райка Онцова е отбелязала основните задачи, които стоят пред агенцията. Тя е посочила, че досегашната дирекция в Министерството на финансите е поставила добра основа, "остава започнатото да бъде доизградено".

 

В момента се провеждат конкурси за още одитори, като стремежът е да бъдат привлечени доказани професионалисти, е заявила Онцова. Тя е добавила, че се работи по подобряване на одитните стратегии и методологията, по линия на структурните фондове и че предстои одобрение на оценките за съответствие.

 


Към новата агенция се създава и одитен комитет, който е специализиран, наблюдаващ и консултативен орган, независим от изпълнителния директор. Той ще се състои от председател и двама членове с доказан опит в областта на финансите и одита, които ще се назначават от министъра на финансите и ще се отчитат пред него.

 

Членовете на комитета ще имат неограничен достъп до информацията и документацията, която е на разположение в агенцията. Те ще дават препоръки за отстраняване на наблюдавани отклонения, непълноти и несъответствия в работата на агенцията, се посочва в съобщението.

 


Райка Онцова е с дългогодишен опит във финансовия сектор и одита. Преди да поеме този пост, в продължение на осем години, Онцова е главен одитор на Българската народна банка, работила е в Стопанска банка и Минералбанк. Владее три езика.

 


Изпълнителната агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" е създадена с постановление на правителството чрез преобразуване на едноименната дирекция в Министерството на финансите от 1 януари т.г. Тя е юридическо лице и второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на финансите.

 

 

Изпълнителният директор на агенцията се назначава от министъра на финансите, съгласувано с министър-председателя за срок от 5 години.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот