Да се играе Орфей е невероятно преживяване

Автор: Иван Васев


Да се играе Орфей е невероятно преживяване

Наскоро бе премиерата на дългометражния документален филм "Орфей" на режисьора Стилиян Иванов Ролята на митичния музикант, философ, велик посветен, жрец, поет и преди всичко водач на своя народ е поверена на младия Тони Петров. За "Българи&

 

 

- Кой е Тони Петров?
- Стопроцентов натурален българин. Роден съм в град Тетевен. На 21 години съм и съм студент в Националната спортна академия - трета година, редовно обучение, педагогически факултет. И преди съм заставал пред камерата, но съм се снимал в по-незначителни продукции - клипове, реклами...
- А кой е Орфей?
- За ролята на Орфей имаше много красиви типажи, много фотогенични младежи. Сред всичките кандидати се спряха на мен. Защо на мен ли?
Мисля, че за да спечелиш ролята, първо трябва да имаш някаква физическа прилика с траките. Те са били стройни, красиви хора със светли очи, русокоси. Второ, трябва да имаш сценично поведение, да можеш да импровизираш пред камерата, да бъдеш артистичен, да можеш да влезеш в ролята във всеки момент. И най-вече да усетиш, да почувстваш самия образ.
- Как се влиза в кожата на човек, живял преди 34 века?
- Доста трудно. Все пак това са три и половина хилядолетия. Искам да посоча, че филмът се снима в различни етапи, различни сезони, трябва да представяш образа в различни състояния, различни костюми, различна обстановка... Трябва да се превъплъщаваш в различни изрази на героя.
Орфей е колос в човешката история. Казано с днешни думи, бил е всестранно развита личност. Бих го сравнил, ако трябва да търсим паралел с учителите на човечеството, с Мойсей. Водач на народа си като библейския патриарх. Орфей напуска родината си, напуска Тракия, за да отиде в Египет, където овладява тайните знания, учи при най-добрите учители, отделя много време на своето обучение. Завръща се в родината си просветен, просветлен, много мъдър, можещ и знаещ. И като Месията той проповядва ново учение, нов светоглед, повежда по нов път народа на траките.
- В кой момент почувствахте, че влизате в ролята, че вече сте Орфей?
- (Смее се.) Нормално и естествено е в началото да тръгнеш малко несигурен, плах. Но в хода на работата ставаш все по-уверен, свикваш с екипа, с работата, с камерите. Дори ако щете, свикваш и с дрехите, които, както казвате, са носени преди 34 века. Така някак си се променя мисленето ти, погледът ти върху нещата. Вече не става дума само да си изиграеш ролята. Ти влизаш в кожата, в мисленето на героя. Но тук говорим не за когото и да било, а за един титан, една изумителна личност от античността. Да се играе Орфей е нещо несравнимо, нещо невероятно. То те зарежда с мощна позитивна енергия. Неговият свят е бил много по-първичен, по-естествен, но и по-труден. Не е да изиграеш някаква американска продукция, някакъв екшън... Тук стилът, философията са различни. Самата мисъл, че трябва да предадеш на зрителя едно послание, една философия, едно учение, е нещо несравнимо. Много хубаво и много благородно като действие.
- Как започнахте с режисьора Стилиян Иванов?
- Началото беше интересно. Караха ме да играя различни постановки, сцени, роли, да импровизирам. Беше много интересно. И напрегнато - при тази конкуренция! Може би тук е моментът да благодаря на режисьора Стилиян Иванов. За мен той е блестящ в професията си. Може би е много трудно да избереш сред толкова кандидати, да погледнеш зад видимото. Надявам се, че изборът му върху моята личност не е случаен и резултатите ще са радващи.
Това за мен е много добър шанс за бъдеща професионална реализация. Филмът наистина е уникален. Мисля, че ще провокира интерес не само в България. Знаете, че идеята е да се излъчва в много други страни, по целия свят. Има много интересни артефакти, анимации, археологически материали, които досега не са виждани от широката публика, не са известни.
Всъщност основната цел на филма е да даде ясна представа на съвременния човек за личността на Орфей. Кой е, какъв е, къде е живял, защо е толкова популярен. Защото много хора имат фрагментарна представа за Орфей. За някои той е само музикант, за други е аргонавт... Някои смятат, че е грък... Голямото, което прави Стилиян Иванов, е, че систематизира, подрежда и издига на равнището му това универсално и космическо явление Орфей - музикант, поет, жрец, философ, мъдрец, месия. И запознава съвременниците с Орфей и орфизма. На който ние сме преки наследници.
- Имаше ли трудни моменти по време на снимките?
- Определено. Зимните снимки се правеха в много дълбок сняг на Витоша при минусови температури. Аз бях с дрехите, с които снимахме през есента. Трябваше да покажем, че Орфей пътува към Египет и преодолява различни трудности. Орфей не се огъва, върви към набелязаната цел. Сам, решителен, уверен.
- Орфей е гениален музикант. Без да правим сравнения - какъв е вашият музикален талант?
- Твърде скромен в сравнение с героя ми. Трудно беше да намерим човек, който да ме обучи да свиря на лира. Сега горе-долу се понаучих. Иначе аз обичам много музиката. Другата ми работа, с която се занимавам - хореографията, музиката, танците, - там трябва да усещаш ритъма, такта, мелодиката... Както знаете, Орфей е бил съвършен музикант. Лирата му е магьосвала.Определено мога да кажа, че гледам философски на нещата от живота. Обичам да се срещам, да общувам с интересни хора. Хора, които показват, че българите сме достоен народ. И много борбен. Това, което ме задържа тук, в родината, а всеки знае, че у нас днес е трудно, понякога много трудно, е именно тази борбеност. Нямам желание да напускам страната (може би професионално, но не завинаги).
- Орфей е омагьосвал дивите зверове. Вие обичате ли животните?
- Определено. Обичам ги. Мисля, че те ни зареждат с положителна енергия с чувствата си, с безусловната си любов. Те знаят дали си предразположен към тях, какво чувстваш, дори дали те е страх или не. Общуването с животните ни релаксира. Преди имах куче, беше спасително, но почина и още ми е мъчно за него. Беше сибирско хъски. Ще си взема пак куче, защото те са голяма страст, обичам ги. Специално сибирско хъски, самоед... Красиви, интелигентни, предани. С тях човек намира общ език.
- За животните се разбрахме. А жените?
- (Смее се.) Работата ми като танцьор е свързана постоянно с женско присъствие. Мога да кажа, че повечето ми приятели са жени.
Моето мнение е, че всеки трябва да си знае територията. Да се знае, че функцията на жената е една, на мъжа - друга. И нека не забравяме, че още в зората на историята човекът е надхитрил природата, като е започнал да прави секс не само за възпроизводство на вида, но и за свое удоволствие. Иначе днешната българка - тя е мултифункционален вид. Това значи, че е подложена на голямо напрежение. Всекидневно. И от гледна точка на професионални ангажименти, и от семейството, и от бита. Въпреки това българката успява да е красива, да предразположи мъжа, да му отдели внимание. Българската жена е неповторима!
- Вие сте българин, Орфей е тракиец. Вярвате ли, че в жилите ви тече поне капка тракийска кръв? Наследници ли сме на тази велика цивилизация или просто газим земята и праха на траките?
- Чувствам се много добре, много уютно в ролята на тракиец. Знаете ли, че допреди десет века в Родопите е имало траки със запазена идентичност?
- И в Странджа също...
- Да. И като се замислим, ако не са били траките, ние нямаше да сме това, което сме всъщност сега. Те са били много войнствен, много успяващ народ, широко скроен, много можещ народ. Може би това са качествата, които и досега сме запазили и продължаваме да демонстрираме. Това много ме радва и ме кара да бъда горд с това, че съм българин. Че живея в България и някак си успявам. Тази борбеност, която са ни предали, е уникално качество.
Странни парадокси има в историята и митологията на гърци и траки. Моето мнение и това, което съм чел, е, че траките са много по-стара цивилизация. Но когато една неистина се повтори 10 пъти, тя става истина. Доскоро за тракийската цивилизация се знаеше твърде малко. Малцина знаеха, че тя е по-старата култура и съществува на Балканите много преди гърците. Това го потвърждава вече категорично археологическата наука. Но... хитър народ са гърците. Може би затова успяват повече от нас като държава. Знаят как да пазят своите ценности, своята история, природа, как да ги рекламират пред света. А истината е друга. България наистина е нещо велико.
- Май ни е неудобно да заявим, че ние сме преките потомци на тази велика цивилизация?
- Наистина е така. Има нещо обнадеждаващо, има и нещо отчайващо... Една от лошите ни черти е, че българинът не успява да запази корена си. Да съхрани традициите си. Ето, много от традициите ни започват да се заменят. Американизираме се тотално. И в образованието, и в медиите, в музиката, в изкуството... Това е много погрешно. Много. Жалко е, че са много малко хората, които не се примиряват с това състояние.
- Защо младите българи тръгват безкритично след чуждото?
- Защото са свикнали да приемат всичко наготово. Когато младият човек започне трудова дейност, си казва: "Защо да не отида в Щатите? Вярно, ще ми дадат неквалифицирана работа, но ще изкарвам 10 пъти повече, отколкото тук като специалист." И току-виж останали сме няколко милиона в земите си.
Пък и вече сме по-мързеливи, не сме толкова инициативни, каквито са били дедите ни. Обезверени сме като народ. Иначе сме страшно приспособими. Има българи, които и в чужбина пазят традициите, езика и се гордеят с корена си.
- Имате ли обяснение защо в един филм показаха Орфей като негър?
- Говорите за "Язон и аргонавтите". Най-парадоксално е представянето на Орфей като негър. За мен е недопустимо и под всякаква критика. Някаква импровизация. Непознаване на историята, непознаване на фактите. Абсолютна американизация.
- Вас промени ли ви ролята?
- Дотук ролята ме удовлетворява напълно. Добра, положителна, силна роля. Роля, в която трябва да вложиш всичко от себе си. И като чувства, и като професионализъм. Същевременно ми даде отговор на много въпроси. За мен е огромно предизвикателство и чест да изиграя Орфей. Обогатява ме и като знание, и като преживяване. Всеки снимачен ден е приятно преживяване - без значение дали е зима или есен. Разбира се, за това допринася и екипът, с който работя. Убеден съм, че се получи много добра продукция.

 

 

автор: Иван Васев

 

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Декември 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
    
 1. 02.12.1375г. - Българският монах Киприан е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва
 2. 02.12. - Събития и факти
 3. 03.12. - Събития и факти
 4. 03.12.1891г. - Приет е закон за въоръжените сили в Княжество България
 5. 04.12. - Събития и факти
 6. 04.12. - Света великомъченица Варвара
 7. 05.12. - Свети преподобни Сава Освещени
 8. 05.12. - Събития и факти
 9. 05.12.1916г. – Български военни подразделения превземат Букурещ
 10. 06.12.1844г. – Роден капитан Петко войвода
 11. 06.12. - Празник на Бургас
 12. 06.12. - Свети Николай архиепископ Мирликийски Чудотворец, Никулден
 13. 06.12. - Събития и факти
 14. 06.12. - Ден на банкера
 15. 07.12. - Международен ден на гражданската авиация
 16. 07.12. - Събития и факти
 17. 07.12.1083г. - Основан е Бачковския манастир
 18. 08.12. - Събития и факти
 19. 08.12. - Ден на българската студентска младеж
 20. 09.12.1885г. - Край на Сръбско-българската война
 21. 09.12. - Събития и факти
 22. 09.12. - Зачатие на света Ана. Празник на майчинството
 23. 10.12. - Събития и факти
 24. 10.12.1906г. - Убит е Даме Груев
 25. 10.12.1877г. - Годишнина от падането на Плевен
 26. 11.12. - Събития и факти
 27. 11.12.1868г. - Апостолът започва своята първа обиколка
 28. 12.12. - Св. Спиридон: празник на занаятчиите
 29. 12.12. - Събития и факти
 30. 13.12. - Събития и факти