Да не забравим крушката в антрето - 25 вата, нали?

Автор: Петър Пъдев


Да не забравим  крушката в антрето -  25 вата, нали?

Турция не преживява газовата криза, която се разрази в Европа и най-вече на Балканите, заяви вчера турският министър на енергетиката Хилми Гюлер, цитиран от Анадолската агенция.

Благодарение на инвестициите, които бяха направени в Турция, и заради взетите мерки в страната, не може да става въпрос за извънредно положение, уточни Гюлер, който говори, след като пристигна от Москва

в Истанбул.

В момент, когато Европа отново стана заложница в газовия спор между Украйна и Русия, Турция се надява да стане алтернативен маршрут за енергийния внос на континента, но амбициите й се изправят пред практически и политически предизвикателства, писа Селджан Хаджаолу от АП.

Турция прокарва планове за газопровод, който да заобиколи и Русия, и Украйна, за да засили ролята си на енергиен кръстопът между Централна Азия и Близкия изток към Европа

Проектът Набуко за 3300 км газопровод е - подкрепян от ЕС и САЩ - ще премине от Каспийско море през Турция към Австрия. Изграждането му е планирано да започне в 2010 г. и трябва да завърши през 2013 г.

ЕС го вижда като ключов за прекъсването на зависимостта си от руската енергия. Същевременно той ще засили позицията на Турция в преодоляването на упоритата съпротива на ЕС да я допусне елитния клуб.

Въпреки че Европа ще остане в голяма степен зависима от руските доставки, Набуко ще облекчил проблеми от типа на внезапното спиране на доставките, което се случва този януари. Русия подава над 1/4 от газа на Европа и 80 на сто от него преминава през украинските газопроводи.

"Ако е рекъл господ, ние няма да позволим нашият народ да студува", заяви турският министър на енергетиката Хълми Гюлер. "Затова искаме да започнем Набуко, той може да стане основна артерия за Европа".

П

роектътобаче среща трудности. Няма ангажимент от големите потенциални доставчици - Азербайджан и Туркменистан, - че ще използват газопровода с капацитет 31 млрд. куб м.

Азербайджан доставя газ за Гърция през Турция и се очаква да се присъедини към Набуко, а Туркменистан също показа интерес, но споразумение не е подписано.

Второ, световната финансова криза нанесе удар на проекта, чиято цена ще е 8 млрд. евро. Финансиране от публичния сектор може да промени положението, особено ако ЕС подкрепи ангажимента си с допълнителни инвестиции.

Има

опасения, че Русия и Китай държат голяма част от доставките на газ от Централна Азия, което значи, че Набуко трябва да мине през Иран, който е в конфликт със Запада заради ядрената си програма.

Мнзина се питат дали Иран ще по-сигурен енергиен партньор от Москва. Русия също настоява за алтернативни газопроводи към Европа за своя газ - "Северния поток" през Балтийско море към Германия, и "Южен поток" през България.

При всички варианти е добре да се прокарат тръби поне от Таджикистан, на първо време, и от Иран, по южно трасе към Бургас. 2 години ще са малко и за преговорите, и за работата по тръбите сетне. Значи да гледаме, в най-добрия случай, към 2015 г.

Тогава да ускорим 2-ия АЕЦ. И да си копаем въглищата. Да експлоатираме ТЕЦ-овете - това ще са и повече работни места в енергетиката на България.

А в същото време меко да издейсттваме да си отворим 3. и 4. блок в "Козлодуй", защото Германия - най- гояма противница на АЕЦ-и в ЕС - няма къде да бяга. И Германия, и Австрия ще отварят АЕЦ-и. Обзалагам се. Въпрос на малко време е. А откъде ще вземат горивото? От същото място, откъдето го купуваме и ние..

Май бихме могли и да пестим по малко. Като излизаме от къщи, поне да не забравяме крушката в антрето - 25 вата е, нали?

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот