Църковен разкол или разминаване на епохите


Църковен разкол или разминаване на епохите Снимка: www.vsekiden.com

Трета година, откакто България е пълноправен член на Европейския съюз. Както и да бъде определян – Евросъюзът си остава преди всичко общо ценностно и цивилизационно пространство.

Скандалът и особено острите реакции на София срещу едно решение на Европейския съд по правата на човека от Страсбург, което третира проблеми на Българската православна църква, повдига обаче много въпросителни около обществената и политическата съвместимост между България и пространството на ЕС.

 

Съдът в Страсбург удовлетвори с решение от 22 януари тази година жалба на – както е записано във формулировката – Светия синод на Българската православна църква (митрополит Инокентий) и други срещу България. Искът срещу българската държава е доста солиден. Той е в размер на 679 504 609 евро.

 

И още 2 314 546 евро за непарични щети. Каква е причината за подобен иск? В началото на деветдесетте години група свещеници от Българската православна църква се обособиха в отделен синод. От гледна точка на църквата, а и на част от политическите партии в страната, това бе определено като „разкол”.

„Разколниците” ползваха и част от имуществото на църквата – по същия начин, както някога, когато се създаваха нови синдикати, те се сдобиваха с имущество. През лятото на 2004 г. т. нар. разколници бяха прогонени от техните храмове със силата и на държавата, с което сякаш всички заживяха с илюзията за почти постигнато църковно единство.

 

 Жалбата на Инокентий до Страсбург е тъкмо заради прогонването през 2004 г. Разминаването в реакциите на българите и решението от Страсбург има много обяснения. Но може би от най-голямо значение е разминаването в разбирането за понятията и в тълкуването на ситуацията. У нас разцепването на църквата бе наречено разкол.

 

 Според критериите на Европа обаче това бе осъществено право на свободен избор да се изповядва религия в рамките на друг синод. Според част от официалните български тълкувания храмовете на „разколническия” синод били узурпирани. Според разбирането на Страсбург обаче това е имущество, което е неотменим атрибут към правото на свободния избор за алтернативна среда при вероизповеданието.

 

 С други думи – сблъсъкът всъщност е между подкрепяно и от държавата желание за монолитност на църквата и възникналата ситуация на реален плурализъм. Проблемът за състоянието на Българската православна църква не е политически, въпреки че привидно разцеплението навремето стана на политически фон. Той впрочем не е и по съществото на вероизповеданието. И в двете разновидности става въпрос за източноправославна религия и за един и същ ритуал.

 

 Ако изобщо може да се търси с някаква достоверност истинска причина за проблемите в църквата, то те са в нейния изключително нисък обществен авторитет. Сигурно за мнозина служи оправданието, че след близо половин век социалистическо управление църквата е била обезсилена. Такова обяснение трудно би могло да се приема сериозно.

 

 Ами Полша? Точно толкова години социализъм и в същото време мощна църква, излъчила за католическия свят и папа Йоан-Павел Втори. Ще посмее ли някой да каже, че католицизмът е толкова по-мощен от източното православие, че сравнението с Полша е недопустимо. А ако някой се дразни от сравнение с католическата църква, нека тогава да се запитаме защо и след толкова години, макар и „Титов” социализъм, в бивша Югославия и сега в Сърбия църквата е толкова силна.

 

 Големият въпрос не опира до институционална или подкрепяна от държавата църковна мощ. Силна е онази църква, която е автентична, модерна и търсеща непрекъснато нови форми за общуване с хората. Имаше достатъчно силни сигнали, които подсказваха, че нещо с Българската православна църква не е наред.

 

 Самозатворена в себе си, дълбоко изостанала от съвременното интелектуално разбиране за вяра, на няколко пъти БПЦ се превърна и в платформа за атакуване на произведения на изкуството. Опитът насила да се поддържа канон отблъсна немалко културни хора. Да не говорим, че с нищо през последните години църквата не е направила така, че да стане привлекателна за младите. Сега – след решението на съда в Страсбург – в България започна голямото вайкане. Европа била узаконила разкола.

 

 Но дали това е така? Европа направи едно единствено нещо – от позициите на своите принципи и разбирания се произнесе с оценка за съществуваща реалност у нас. Но защо към всичко това не се погледне като на голяма възможност? Тъкмо в условията на препотвърдена от Европейския съд ситуация на реален плурализъм църквата ще бъде изправена пред истински избор.

 

 Ако желае да бъде силна институция, тя ще трябва да потърси адекватни форми за това. Това означава, че в конкурентна среда двата синода могат да се опитат да привличат хора към себе си или вече при тази ситуация да потърсят формула за обединение наистина в името на идеите, които изповядват. И каквото и да се случва – добре е държавата да пази дистанция на основата на конституцията.

 

 

Георги Коритаров, в-к „Новинар” - С.М.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 04.02. - Събития и факти
 2. 04.02.1885г. - Роден е Асен Златаров
 3. 05.02. - Св. мъченица Агатия, празнуват Добрин и Добромир
 4. 05.02. - Събития и факти
 5. 06.02. - Събития и факти
 6. 06.02.1878г. – руските войски освобождават Бургас
 7. 06.02.1886г. – роден Людмил Стоянов
 8. 07.02. - Събития и факти
 9. 08.02. - Събития и факти
 10. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 11. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 12. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 13. 09.02. - Събития и факти
 14. 10.02. - Събития и факти
 15. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 16. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 17. 10.02. - Ден на пчеларя
 18. 11.02. - Събития и факти
 19. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 20. 12.02. - Събития и факти
 21. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 22. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 23. 13.02. - Събития и факти
 24. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 25. 14.02. - Събития и факти
 26. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 27. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 28. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 29. 15.02. - Събития и факти
 30. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе