ЦРУ експерт: Задава се сложен български сценарий

Автор: "Дойче веле" (2 коментара)


ЦРУ експерт: Задава се сложен български сценарий

Как изглеждат българските избори през очите на политолога д-р Стивън Майер, който в продължение на 25 години е бил анализатор на ЦРУ за Източна Европа:

- Какви са перспективите след изборите в България?

- Няколко наблюдения: ако може да се вярва на проучванията, и ако резултатите са близо до тези от изборите за Европейски парламент, сегашната коалиция ще изгуби властта.

Аз самият вярвам, че така ще стане; съмнявам се, че може да видим завръщане на сегашната коалиция. Изглежда че решаващата сила в парламента ще е партията на Бойко Борисов. Но Борисов ще има големи трудности със създаването на нова коалиция.

Ако наистина 8 партии влязат в парламента, Борисов ще трябва да намери партньори сред тях. За него ще е невъзможно да се съюзи с БСП и още по-невъзможно да се съюзи с ДПС.

НДСВ е потенциална възможност. Но по-вероятен е съюз със Синята коалиция. Не е ясно обаче дали на тази база Борисов ще може да сформира правителство. Трудно е да се каже.

Може да му се наложи да се обърне към по-малки партии за подкрепа, не като част от формална коалиция, но за поддръжка в парламента.

Това означава, че ще видим един продължителен период на формиране на коалиция. Каквото и правителство да вземе властта в София, то ще трябва да се справи с особено тежки проблеми.

- Кои са главните проблеми?

- Двата основни проблема са корупцията и икономиката. Свиването на икономиката, разбира се, е свързано частично със световната криза, но то се дължи до голяма степен и на корупцията в България. Тези проблеми са много тежки.

Ако Борисов стане премиер, това ще постави на изпитание неговата репутация на човек, който може да направи и може да се справи с почти всичко. Най-големият му проблем ще бъде корупцията, особено корупцията и бюрокрацията в системата на правосъдието.

България няма здрава съдебна система. Целият бюрократичен апарат на държавата трябва да се прочисти и реформира. И трети проблем са отношенията с ЕС. Но моето виждане по този въпрос е различно от това на колегите ми.

България трябва усилено да търси нови икономически възможности, с други партньори – например Русия, Китай, Иран, а и с други страни.

Хората, с които разговарям в България – най-много от тях са в парламента – имат виждания, повлияни от Студената война: те смятат, че България трябва да се сързва само със Запада, че трябва да се страхува от Русия и от руското влияние.

Само че ние живеем в съвсем нов свят, всяка държава в региона трябва да търси икономически шансове където може, да ги търси извън ЕС, не само в него.

- Икономическата реалност може да се окаже по-тежка за България, отколкото се смята сега. Смятате ли, че новото правителство ще търси финансова помощ от МВФ?

- Да, независимо дали Бойко Борисов ще е новият премиер или някой друг, подозирам, че ще се опитат да вземат заем от МВФ почти веднага.

Само че поради същите причини, поради които ЕС замрази парите за България, МВФ и Световната банка ще настояват за разчистване на корупцията. Не мисля, че заем от МВФ ще бъде отпуснат автоматично.

Борисов, който казва, че сегашното правителство крие загуби в бюджета си, може и да е прав - икономическото положение може да се окаже по-лошо, отколкото е на хартия.

Красноречив е фактът, че над 14 процента от населението на България живеят под границата на бедността. Дефицитът по текущата сметка остава огромен, особено за малка страна като България.

Няма да се изненадам, ако новото правителство определи икономическата ситуация като по-лоша, отколкото показват официалните данни сега.

Според мен безработицата, която е около 7 процента, може се увеличи почти двойно до края на годината, създавайки още по-големи проблеми за новото правителство.

- Но България все пак ще може да получи помощ от международните институции...

- Повечето международни организации ще искат да сътрудничат на новото правителство - ако то постави корупцията под контрол. Това ще е много трудно, защото в корупцията са натопени много политически пръсти.

И всичко е свързано и с организираната престъпност. Новото правителство няма да може да се справи с въпроса за икономиката и развитието, докато не се справи с корупцията и организираната престъпност.

- Голям проблем в България е купуването на гласове, какво мислите ще се случи, ако се докаже, че в изборите е имало сериозни нарушения от този род?

- Ако нещо такова наистина се случи, ако се докаже, и ако новата коалиция се създаде и не е достатъчно здрава, може да видим още едни избори преди края на годината.

Ако на Борисов се наложи – аз приемам съвсем теоретично, че той ще е новият лидер – да направи коалиция от 4 или 5 партии, тя няма как да е достатъчно здрава. Ако има и доказано купуване на гласове, тогава идва ред на съдилищата, но те пък са сред най-слабите и най-корумпираните държавни органи...

- Едва ли може да се прогнозира, но какво ще е отношението на САЩ, на ЕС към едно ново правителство на България?

- От страна на САЩ и Европа ще има много внимателно наблюдаване на това накъде тръгва правителството. ЕС заяви желанията си съвсем ясно, ясно е какво иска да види в България, а от страна на САЩ – хайде да сме честни, България не е сред главните интереси на САЩ.

Но хората, които наблюдават България от тук, ще наблюдават правителството много внимателно, особено в първите му месеци. За да се види дали правителството започва агресивна кампания срещу корупцията и организираната престъпност.

За международната позиция на България това е главният въпрос. Дали правителството е честно, дали е решено да изкорени престъпността и корупцията, да пренапише законите, да опазва законите – това са нещата, които ще са важни за международната общност.

Соня Каникова - П.П.

Коментари
2009-07-04 22:33:02 От:

Блещи си ги този от ЦРУ!В БГ огромна 4аст от политиците са идиоти и маикопродавци!И както става в БГ свят(Русия,Украина,Беларус,4ехия,Сьрбия,Хьрватия,Босна ,Словения и т.н.)сьжителстват безкрайни идиоти с ненадминати гении.В момента пьрвите решително преобладават и надегда взор от нийде не види!Но нема да е все така

2009-07-06 12:23:49 От: Хараламби

В общи линии съм съгласен с коментара. Два важни аспекта - 1/ борбата с корупцията на всички фронтове и нива и 2/ разширяване отношенията и връзките с широкия свят - Китай, Русия, Иран, Латинска Америка и някои африкански държави.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот