Чистачки с 1200 лв заплата протестират


Чистачки с 1200 лв заплата протестират

Притесняват се, че с предстоящата концесия на летището, ще им се отнемат доста от привилегиите

Протестиращите работници на летище София се притесняват при концесионирането на аеропорта да не загубят облагите, които имат, заявиха шефовете на аеропорта.

"Ако някой трябва да се притеснява, най-много обаче това са началниците, целият ръководен състав, но не и работниците", посочи днес председателят на Борда на директорите на Летище София Христо Пейков.

По думите му интересите на служителите ще бъдат напълно защитени.

Заедно с изпълнителния директор на летището Христо Щерионов те дадоха извънредна пресконференция по повод протеста на техни служители на летище София, организиран от Асоциацията на работещите в транспорта.

По обед се проведе
протестът срещу концесията на летището и за смяна на мениджмънта на летището, който, по думите им, служи само на собствените си интереси.

Миналата седмица демонстранти внесоха в президентството списък с искания до президента, в който изразяват надежда той да вземе отношение по казуса.

Най-социалното летище

Според ръководството на летището основното опасение на протестиращите е  за работните места, защото концесията нямало да гарантира оставането им на работа.

При 77 служители по чистотата в момента 22-ма са в болнични, друга част в отпуск, което означава, че половината ги няма. Така реално ние не можем да разчитаме на назначения персонал, коментираха от шефовете на летището.

Голяма част от служителите имали и ТЕЛК. Съгласно действащото законодателство, когато един служител е в болнични, срещу него не може да се предприемат никакви наказателни действия.

Един от протестиращите днес е точно такъв служител - с болничен лист, посочиха от ръководството на летището.

При
външната фирма, с която договорът беше прекратен, качеството на чистотата беше съвсем различно и за това могат да гарантират всички останали служители, каза още Веселин Пейков.

Миналата година заплатите на всички служители са вдигнати с 8%, припомни Христо Щерионов. Средната заплата на една чистачка е около 1200 лева, доста над тази на един български учител, сочи справка на летището.

Според него Летище София е най-социалното предприятие в цялата летищна система.

Послание към протестиращите

Работете и си пазете местата, с протести работни места не се пазят, бе посланието на ръководството към стачкуващите техни служители.

Участието на тези служители в митинга те определиха като абсолютно некоректно и "удар под кръста", защото не са разговаряли преди това с тях.

Протестиращите, които са основно от сферата на чистотата, твърдят, че летището е в доста добро финансово състояние и сделката ще бъде неизгодна за държавата.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот