Чиновникът посяга и на последната ни радост - ракията


Чиновникът посяга и на последната ни радост - ракията Оттук започва традицията на ракията в България, за да завърши след наздравиците и глътките с измиването на чашките

"Посегнаха и на малките ни радости! Режат ни ги, като едното стой та гледай. На мъката ни да бяха посегнали, от малките радости сами щяхме да се откажем!"

Ей такива работи си приказваха вчера в трамвая двама господа с бомбета и найлонови чанти в ръцете, от онези на ситното райе, с които госпожите им ги пращат на Женския пазар да купят това-онова по-евтино. Пък, ако остане по някой и друг лев от пенсията, да им сипят и по половинка наливна сливовица  - и за зъбобол, и за главобол, все цяр е.

Защото по нашите географски ширини тя, сливовицата, както и всякакъв друг алкохол, се пие не от кеф, а от мъка. Пие се по всяко време и във всякакви количества.   

Здравното министерство обаче реши да наложи дажба - 62 млл концентрат дневно за мъжете и 31 млл за жените. И два дни на сух режим седмично, за да не ни болят сърцата.  За душите обаче чиновниците не казват нищо.

Нашенецът обаче не е от тези, дето забравят, като пийнат едно-две на гладно. Отколе той си знае, че ракията, особено когато е с шкембе чорба, е най-паче лек, после - всичко останало.

Затова и не хваща вяра на препоръки и програми на МЗ, та били те и въз основа на директива на Евросъюза срещу пиянството. Българинът ще си пие и занапред на воля, колкото му душа иска. А то сърцето все някак ще издържи, нали е тренирано не от вчера на всякакви градуси и всевъзможни житейски преходи. 

Силвия Николова, в. “Монитор”


--------

* Бел. Ред.: Поне 2 дни седмично човек трябва да не близва дори капка алкохол, за да не увреди здравето си. Според МЗ допустимата дневна консумация на концентрат е около 62 г за мъжете и 31 г за жените.  Помните ли, че по едно време се бяха засилили да затварят заради кандидатурата ни за ЕС и ракиените казани по селата? .

Помните ли, че по съветско време властниците наложиха да не се сервира концентрат в заведенията преди 18 часа? Подобно нещо виждаме сега и в Чечения: там ще може да се купува алкохол само от 8 до 10 сутринта. Ами по това време на деня пият само алкохолиците. Нашите чиновници с Чечения ли искат да ни сложат в един кюп  или да ни върнат в СССР, братя българи! А идат избори… – П.Пъдев

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот