Челен опит: Москва въоръжава отрядници с палки и гумени куршуми

Автор: В. „Сега”


Челен опит: Москва въоръжава отрядници с палки и гумени куршуми Руските отрядници често съдействат на милицията в патрули в големите градове и по време на демонстрации. Снимка: "Росийская газета"

Руското МВР е внесло законопроект в Държавната дума(парламента), с който предлага на отрядниците в страната да се раздаде оръжия за самоотбрана, съобщи официозът "Росийская газета".

Доброволните народни дружини бяха създадени по време на бившия СССР и достигаха 12,5 млн. души, които помагаха на милицията в борбата срещу престъпността, но бяха разформировани след разпада на СССР. Преди няколко години отрядниците бяха възродени и в момента наброяват около 360 000 души, обединени в 35 различни формирования. Всяка година те помагат за разкриването на 40 000 престъпления и 440 000 административния нарушения в Русия, припомня изданието.

Сега властите решиха да ги въоръжат, тъй като се увеличават случаите на нападения срещу тях. Става дума за т.нар. несмъртоносни оръжия като гумени палки, електрошокове, газови спрейове и дори пневматични пистолети, които стрелят с гумени куршуми като "Оса", "Макарич" и "Наганич". Те ще имат право да ги използват само при самоотбрана или ако има опасност за техния живот, здраве или собственост, е записано в законопроекта.

Отрядниците ще имат право да проверяват документи, лични вещи и автомобили, както и да задържат нарушители и ще изпълняват функциите на патрули. Всичко това обаче ще става само при присъствието на милиционер. Законът предвижда парично възнаграждение за дружините и компенсации при травми, нараняване и дори смърт.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот