Цар Борис I вдигнал 7 църкви

Автор: Божидар Димитров


Цар Борис I вдигнал 7 църкви

И днес в седем града се строят храмове, 5 милиона не стигат за откриването им

Византийският писател Теофилакт Български (Български, защото през ХI век е бил шеф на Автокефалната Българска Архиепископия със седалище в Охрид) пише, че след като приел християнството заедно с целия български народ благочестивият български цар Борис т (852-889) построил седем съборни църкви.

 

На съвременен език това означава, че цар Борис е построил седем големи църкви за митрополиите на Българската Архиепископия, които са установени в областните градове. За съжаление нямаме ранен списък на митрополиите, нито на областните градове.

 

Единственото, за което можем да се закачим, е сведението, че областите в България по времето на цар Борис I са били десет. Но защо тогава построените църкви са само седем. Учените имат различни мнения по въпроса.

 

Едни смятат, че три от областните градове не са били митрополии. Това е невъзможно. Цар Борис, изграждайки църковната организация, е копирал държавната административна уредба. Освен това той не би оставил без църква многолюдното население на три големи областни града.

 

Други учени смятат, че цар Борис е построил поне 10 големи храма, но Теофилакт е използвал числото седем, тъй като то има библейско сакрален характер. Но като се има предвид похвалният характер на писанието на Теофилакт, едва ли той ще е намалил заслугите на цар Борис I с цели три храма. Има, разбира се, и по-просто обяснение.

 

От писаното дотук във вестник "Стандарт" за българските храмове е ясно, че в редица градове, особено в Южна България, са оцелели огромните късно антични базилики, разрушени чак от турците в края на ХIV век. Те са оцелели в т.нар. езически период на българската държава, благодарение на толерантността на българските власти към християнската вяра.


Кои са тези градове и църкви. Сведения показват, че Сердика (Средец, София) е бил областен град по времето на цар Борис I. Тук са оцелелите и до днес "Св. София" и "Св. Георги", която не е била само днешният баптистерий, превърнат наскоро в църква, но и огромният църковен комплекс в двора на Президентството.

 

Охрид също е бил областен град и там е оцеляла огромната късноантична базилика "Св. София". В Несебър, столица на областта Загора, също е оцеляла Старата митрополия, строена в VI век.

 

Ще напомня, че именно заради покръстването на цар Борис получава тази област в 864 г. Така че в тези три областни града цар Борис не е имало нужда да строи катедрални храмове, защото ги е имало.


Къде са останалите 7 областни градове, където цар Борис е строил седемте си съборни храма. Със сигурност знаем, че областни центрове са били по това време Бялград (днес Берат в Албания), Белград (днешната столица на Сърбия), Бдин (Видин), Дръстър (Силистра), Овеч (Провадия).

 

Макар че няма данни да са били областни градове, почти е сигурно, че такива са били и Пълдин (Пловдив) и Берое, Верея (Стара Загора). Някои от тези градове имат късноантичен произход, но очевидно раннохристиянските им базилики са били разрушени от готи, хуни и особено от аварите в 583-586 г. и повече не са били възстановени. Затова се е наложило цар Борис I да строи нови седем съборни храма. Това особено добре се вижда в Силистра, където разкопките показаха, че новата българска църква, построена от Борис е встрани от късноантичната базилика, унищожена от аварите в края на VI век.


Защо пиша всичко това? По една случайност точно в момента в България се изграждат покрай стотиците малки църкви и параклиси (едно радостно явление) и седем големи съборни храма в областните градове Варна, Бургас, Ямбол, София, Ловеч, Монтана. Започнати с голям ентусиазъм със средства, събрани от вярващи и спонсори, строителството им поради икономическата криза напоследък замря поради липса на дарители.

 

А жалко, защото някои от тях като "Св. Прокопий Варненски", "Св. Кирил и Методий" в Ловеч, "Св. Николай Чудотворец" в Бургас, "Св. Стефан" в София са в доста напреднала фаза на строеж. За завършването на тези седем нови съборни храма ще са нужни не повече от 4-5 милиона лева. Кой ще ги даде - частни бизнесмени, правителството, президентът, обикновените хора? Поне способни ли сме на такива жестове , каквито са били средновековните ни предци и техния политически водач цар Борис I!

 

 

 

 

По в-к Стандарт

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Май 2022 »
пнвтсрчтпксбнд
      
     
 1. 19.05.1934г. – Военният съюз и кръг “Звено” правят държавен преврат
 2. 19.05. - Събития и факти
 3. 21.05. - Събития и факти
 4. 21.05. - Св.равноапостолни Константин и Елена
 5. 22.05. - Международен ден на биологичното разнообразие
 6. 22.05. - Събития и факти
 7. 22.05. Св.вмнк Йоан-Владимир, княз български, чудотворец
 8. 23.05.1417г. – българи и български благородници полагат клетва за вярност пред дука на Милано
 9. 23.05.1847г. – роден Михаил Греков, възрожденски деец и революционер
 10. 23.05. - Събития и факти
 11. 24.05. - Събития и факти
 12. 24.05. - Ден на българската просвета, култура и писменост
 13. 25.05. - Събития и факти
 14. 26.05.1876г. - в Янтра се удавя Панайот Волов, един от водачите на Априлското въстание
 15. 26.05. - Събития и факти
 16. 26.05. - Св.мчнк Георги Софийски Най-нови
 17. 27.05. - Събития и факти
 18. 27.05.1866г. - В Букурещ е създаден Таен български централен комитет
 19. 27.05.927г. – в разгара на подготвяната война срещу Византия умира Симеон І
 20. 28.05. - Събития и факти
 21. 28.05.1912г. – в Италия умира поетът Пенчо Славейков
 22. 29.05.1953г. – Едмънд Хилари и шерпът Тарзинг Норгай първи стъпват на Еверест
 23. 29.05.1453г. – султан Мехмед ІІ Фатих завзема Цариград и слага край на Византия
 24. 29.05. - Събития и факти
 25. 30.05. - Събития и факти
 26. 01.06. - Църквата отбелязва Свети дух
 27. 31.05. - Събития и факти