Българското общество се нуждае от обширна операция "чисти ръце"

Автор: "Дойче веле"


Българското общество се нуждае от обширна операция Грабенето продължава. И отново мерките срещу корупцията в България са само про форма

Престъпност и безнаказаност, съчетани с корупция по всички нива на властта, моделират неприятни промени в общественото съзнание на българина. Отърсването от тях няма да е лесно

Голяма коалиция - голямо крадене. Моделът на взаимното прикриване с цел обогатяване успешно се култивира на всякакви нива в България.

Имаме си всичко: депутати - милионери от обществени поръчки, инвеститори, действащи под прикритието на официални постове в спортни съюзи и какви ли още не причудливи разновидности на организираното обирджийство.

Краденето се е превърнало в основна цел и занятие за мнозина, избрани уж да защитават обществения интерес.

Милионерите си остават недосегаеми


Пък и кой ли ще ги спре? Комисията Кушлев? Трогателно е да се прочете, с какво патетико-героично опиянение се говори за първото "окончателно" спечелено дело за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

Става дума за автомобил Мерцедес и сумата от 67 268 евро и 5 цента. Онези другите - с милионите - пак припомням си остават депутати, банкери, инвеститори от офшорен тип и прочия недосегаеми, за които времето предължава да работи.


Безсилието на гражданското общество още повече подсилва нагона да се краде - масово, безогледно, безсъвестно и добре организирано. Вината на голямата коалиция е, че управлението й подсили чувството за безнаказаност у престъпниците, че затвърди вярата в далаверата като естествен начин на преживяване, че краденето вече се възприема като нещо нормално и присъщо за всички, които носят политическа отговорност.

Има ли спасение?


С абсурдно закъснение правителството сега обсъжда мерки, с които трябваше да започне преди много време и то сред всички: да се проверява произходът на парите в сделките над определена сума и да се следи, дали са платени данъци.


До практическо изпълнение на тези мерки обаче едва ли ще се стигне поради липса на интерес у самите управляващи, както и поради неефективност на пръвосъдието.

Българското общество се нуждае от обширна операция "чисти ръце", която да го отърве от конюнктурно прилепили се към властта хора с единствната цел да се обогатяват. Крайно време е, опозицията в България да се посвети на тази задача, вместо да насочва енергията си към междуличностни дрязги и политическо люспене.

Липсата на убедителна политическа алтернатива и морал няма как да не се отрази и на изборите, които могат да изтласкат нагоре нови "месии" и "спасители". А от тях спасението ще трудно и мъчително за всички.
 

Бистра Узунова, радио “Дойче веле”, Българска емисия – П.П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот