Българският Помпей е край Черноморец

Автор: Мила Вачева


Българският Помпей е край Черноморец Византийска монета, златен солид, открита в крепостта

Липсват иманярски набези, защото обектът е бил военен и охраняван, така че се откриват непокътнати артефакти от ранновизантийската епоха, радват се археолозите

Категоричен в това отношение е  директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Той се похвали с находката на древна византийска крепост, открита там от екипа на доц. Иван Христов и субсидирана по програмата "Виа Понтика".

 

"Министър Дянков е археолог по душа. Той разбира значението на тези находки и със сигурност ще намери начин да помогне да ги опазим и социализираме", убеден е Димитров.

 

Тази година археолозите не се надпреварват да търсят злато, а  залагат на крепости и светилища, които при активност от местните общини могат да се превърнат в истинска златна мина за тези региони. Такъв е и случаят с крепостта на нос Акра - така е известен от старите карти и хроники , макар да има и друго име - Акин. Интересът към разкопките е огромен, казват археолозите.

 

Те дори не можели да работят спокойно от любопитните туристи. "Теренът е много труден - денивелация, стръмни брегове, но много благодатен поради факта, че доскоро тук е имало недостъпни военни обекти. Някъде са налети тонове бетон и са направени бункери, но пък благодарение на този режим на полуострова не са стъпвали иманяри - разказва ръководителят на разкопките Иван Христов. - Всъщност тук имаме военни съоръжения - от древна крепост до бункери от Втората световна война, които отразяват 14 века военна история и лесно могат да се превърнат в туристическа атракция. Градът се простира на 20 дка зад крепостните стени - запазени на места на над 4 м, и на 5 дка в "предградия".

 

Строен е от император Анастасий и е просъществувал около 8 десетилетия. Има добре запазени архитектурни елементи - кули, бастиони, вътрешни пиастри. Част от крепостната стена е погълната от морето и затова предвиждаме подводни експедиции.

 

Всичко това отлично се вписва в прекрасната девствена природа. "Акра" е била гъсто застроена от еднотипни жилища. Почти е неизвестна. Малко за крепостта са писали само братя Шкорпил. Тук намираме богат археологически материал - монети, накити, стъкло, орнаментирани съдове. Това е един еталон за полуградско селище от ранновизантийския период", казва археологът. В момента той е изпратен от своя шеф Божидар Димитров към друго уникално място - тракийско светилище в Троянско, в което излизат керамични плочки с тракийски конници.

 

Но е убеден, че всичко зависи от инициативата на местната власт, за да се превърне мястото в истинска туристическа атракция.

 

"Защо наричам тази крепост "българския Помпей" - аргументира се Божидар Димитров. - Защото, когато през 584 г. крепостта е подпалена от аварите, горният квартал е останал запечатан. Там не е имало нови жители и предметите от бита не са разграбени, а запазени. Не са си направили труда да го ограбват.

 

С какво си обясняваме името Акра? Според историческите сведения така се е наричала основната крепост на кръстоносците в Палестина, където е бил и Ричард Лъвското сърце. Когато те биват разбити при третия си поход и разпръснати, се опитват да си намерят друг работодател. Тогава се установяват на този полуостров. И наричат със старото име "Акра" новото си обиталище. Стените са удебелени до 3,6 м, високи са над 4 м. Там е намерена и златната монета от 1187 г." Каква по-хубава история там да се тълпят туристи?

 

 

По в-к 24 часа

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече