Българската художничка Ода Яуне - кошмар с хепиенд

 (1 коментар)


Българската художничка Ода Яуне - кошмар с хепиенд Художничката заедно със съпруга си. Снимка: Архив на Агенция БЛИЦ

Под това заглавие немското списание "Шпигел" помества репортаж за първата изложба на съпругата на неотдавна починалия прочут немски творец .

Част от картините, които Яуне излага в Париж, са създадени в Дюселдорф - града, в който тя пристига на 17 години от България, там се влюбва в преподавателя си от Художествената академия Йорг Имендорф, омъжва се за него и му ражда дъщеря, изстрадва с него заболяването му и потъва в скръб при неговата смърт.

 

В сянката на големия творец

 

Той умира през 2007 година. Сега Ода Яуне, навършила междувременно 29 години, откри в Париж първата си изложба след смъртта на съпруга си. Усмивката й е мила, погледът - настоятелен. За мъжа си не би искала да говори. Тъй като естествено сянката на големия творец все още тегне над нея заедно с жестоката дума "вдовица" и този облак заплашва да обхване цялото й изкуство. Именно за това става дума в тази новооткрита изложба в Париж - Ода Яуне иска да се представи просто като Ода Яуне, а не като вдовицата на Имендорф.

 

"Бих искала хората да усетят моето изкуство", казва тя.Гласът й е нежен, самата тя изглежда толкова крехка, че е трудно да си представиш как това момиче е успяло да нарисува монументалните платна, на които хората се превръщат в огромни органи, губят лицата си или биват някак си оперирани.

 

Ужасът в творбите на Ода

 

Не се случва често творецът да изглежда много по-различно от своето изкуство. Анди Уорхол изглеждаше така, като че ли е създаден от Анди Уорхол, Джеф Кунс наподобява своите скулптури. Ода Яуне без съмнение е преживяла немалко в последните години, но първоначално е трудно да повярваш на кошмарите, завзели нейните творби. Ужасът е показан изключително конкретно.След смъртта на Имендорф Ода Яуне /чието истинско име е Михаела Дановска/ прекарва една година в Дюселдорф, преди да се пресели с дъщеря си във Франция. Картините й са изложени от галериста Даниел Темплон, който през последните години е представял редица големи имена - Анди Уорхол, Рой Лихтенщайн, Франк Стела, Йорг Имендорф. Темплон е убеден, че Яуне ще се прослави във Франция, много от закачените картини вече са откупени, и то все от известни колекционери.

 

 

Шпигел / Дойче веле / Агенция БЛИЦ – С. М.

 

Коментари
2016-06-18 20:55:09 От: Martina

Успешните българки на прехода:
http://www.aliceswonderland.eu/Oda_Jaune.html

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот