Българка оглави Специализирания трибунал за Косово


Българка оглави Специализирания трибунал за Косово

Проф. Екатерина Трендафилова бе избрана измежду 148 кандидати...

Проф. Екатерина Трендафилова бе избрана измежду 148 кандидати за председател на Специализирания трибунал за Косово, съобщава Министерство на правосъдието.

Той е новосъздаденa институция със седалище в Холандия и в него ще се разглеждат всички престъпления, извършени от Армията за освобождение на Косово срещу мира и човечеството, както и военни престъпления.

Кандидатурата на проф. Трендафилова за високия и отговорен пост бе подкрепена от министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

Изборът на проф. Трендафилова бе оповестен в Брюксел след заседанието на Комитета за политика и сигурност. Очаква се проф. Трендафилова да поема функциите си през януари 2017 г.

Като президент на Специализирания трибунал за Косово тя ще трябва да се справи с изключително отговорната и сложна задача по изграждане и утвърждаване на тази нова институция, а като председател и на Върховния съдебен състав на трибунала - с установяването на най-добрите съдебни практики.

ДОСИЕ

Професор Екатерина Трендафилова е професор по Наказателно процесуално право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. От 2006 г. до 2015 г. тя е съдия в Международния наказателен съд, където е председател на съдебен състав и председател на едно от трите наказателни отделения.

В периода 1992-1995 г. Екатерина Трендафилова е представител на България в Комисията на ООН по превенция на престъпността и наказателното правосъдие със седалище във Виена. Тя е член и зам.-председател на Специализирания съвет по правни науки, а впоследствие е член и на Правната комисия при Висшата атестационна комисия (2002-2006).

Ръководител е на Направление „Наказателно право” в Консултативния съвет по законодателство към Председателя на Народното събрание (2001-2006). Член е и на Комисията по обществени науки към Агенцията по акредитация (2000-2003).

Тя е активен участник в реформата на наказателно-процесуалната система в България и в чужбина в съответствие с международните стандарти за ефективно правосъдие и човешки права.

През 1993-1994 г. и 1997 г. проф. Трендафилова е последователно стипендиант на фондациите „Александър фон Хумболт” в Германия и „Фулбрайт” в САЩ. Тя има публикации в България и в чужбина в областта на наказателния процес, международното наказателно право и човешките права.

Изнасяла е лекции и участва в конференции и семинари в редица държави като Англия, Холандия, Япония, САЩ, Колумбия, Германия, Южна Африка, Казахстан, Италия, Франция, Полша, Швейцария, Румъния, Сърбия, Косово.

Проф. Трендафилова е член на професионални организации и е отличена с награди за активната си професионална дейност в България и в чужбина. Владее английски, немски и руски. Омъжена е и има дъщеря.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот