Българите в Османската империя? Как са живели - добре ли, зле ли ?

 (9 коментара)


Българите в Османската империя? Как са живели - добре ли, зле ли ? Църква и джамия заедно в Лом паланка. Фотография от XIX век.

Ново изследване за демографската политика на Османската империя осветлява този въпрос, негов автор е професорът по историческа демография в БАН Щелиан Щерионов

През 19-ти век Османската империя подобрява условията на живот по българските земи - глад не е имало, смъртността намалява. Нещо повече: българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята.

 

Това сочи ново изследване за демографската политика на Османската империя, чийто автор е професорът по историческа демография в БАН Щелиан Щерионов, разказва „Дойче веле” През 19-ти век управниците на Османската империя, които търсят ноу-хау в Европа, откриват и демографската политика. Често тя е мудна, ненавременна и непоследователна. Общата цел е да се увеличи броят на поданиците на султана, твърди професор Щерионов.

 

Множество източници от османските архиви и от излизащите в Истанбул вестници потвърждават тезата му.

 

В изследването се цитират публикации на английски и френски пътешественици, посещавали империята през онези години, както и трудове на експерти по история на медицината в България.

 

Българско жито за Истанбул

 

Масовият глад, епидемиите от смъртоносни заразни болести и войните са бич за световното население през 18-ти и 19-ти век.

Класически пример дава Ирландия. Вследствие на заболяване по картофите, които са основен източник на прехрана на острова, между 1848 г. и 1851 г. над половината от ирландците измират от глад. Голяма част от оцелелите емигрират към Америка и Австралия.

 

Масовият глад тормози и други страни, например Руската империя, а в края на 18 век той е една от причините за Френската революция.

 

"В проучените източници за историята на Балканите и българските земи през 19 век няма нито едно свидетелство за повсеместен глад и гладна смърт сред населението. Единствените проблеми в тази сфера са свързани с лошото качество на храните и недохранването", казва професор Щерионов.

 

През десетилетията преди Освобождението българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята. Нейната столица Истанбул се е изхранвала с българско жито, което било и един от основните експортни продукти във външната търговия на Османска Турция.

 

Историческата истина

 

Първата модерна за времето си болница в България е открита през 1837 г. в Шумен. Тя обслужва преди всичко турския военен гарнизон в града.

 

Постепенно се създават болници в пристанищните градове и административните центрове. По нареждане от Истанбул за противодействие на епидемиите от силно заразни болести, по българските земи се изграждат карантинни служби, особено по пристанищата, в големите градове и пограничните райони на империята.

 

До Освобождението са създадени 32 аптеки, на територията на днешна България функционират общо 15 болници, а в градовете практикуват между 120 и 150 дипломирани лекари.

 

"Това е историческата истина. Друг въпрос е доколко тя съответства на масовите представи на българите за Османската империя и нейното развитие. Но може би би трябвало да се променят именно тези представи", казва професор Щелиан Щерионов.

 

От публикуваните в изследването данни става ясно, че усилията на османските правителства дават конкретни положителни резултати. Сред тях е постепенното снижаване на смъртността по българските земи. Вероятно тя е по-ниска от аналогичните показатели за някои други страни като Русия например, където през 19-ти век средногодишната й стойност често достига и надминава 50 на 1000 души от населението - между шест и седем пъти над сегашните равнища в развитите държави.

 

Османската власт полага и усилия за увеличение на раждаемостта. Местните управи започват да преследват с цялата строгост на закона извършителите на детеубийства след раждане на дете от нежелан пол.

 

Правителството насърчава браковете, като законово ограничава размерите на даваните при християните зестри и на традиционния откуп, плащан от женихите-мюсюлмани. Двукратно е намалена и продължителността на непродуктивната за брачните раждания военна служба в империята.

 

"Пълненето" на българските земи

 

Интересна и често несъвпадаща с вкоренените представи за османския период в българската история е и миграционната политика на Високата порта. Тя също е насочена към увеличаване на населението по българските земи.

 

Много българи напускат селищата си след Руско-турската война през 1829 г. Заедно с това от северното Черноморие и Кавказ в империята се заселват прогонени от руснаците мюсюлмански народи.

 

Османските власти ги заселват в стратегически за отбраната на империята райони в Северна България. Но известните с разбойничеството си кавказци след като плячкосват, каквото има, се насочват към други български области.

 

Същевременно Османската империя се опитва да привлича и християни за икономическото развитие на българските земи. За целта Високата порта сключва спогодба с Австрия за заселване в днешните български земи на хора от Трансилвания, на които са предоставени и стимули за включване в икономическия живот на империята.

 

 

По Дойче веле

 

Коментари
2012-03-22 16:55:14 От:

Сега нека си представим,че дедите ни не са живели пет века под турско робство...Щяхме да сме голяма и силна нация,два пъти по-голяма по терен и население.Със сигурност нямаше да паднем в капана на комунизма и плюс това щяхме да сме запазили средновековните си традиции.Каквото и да приказват,каквото и да мрънкат,за това дали сме били по-добре,отколкото зле си мислим,че сме били,факт си остава,че преди да паднем под робство,сме били цивилизация,а след това мърша за гарваните.

2012-03-22 18:16:48 От: Emilia-Boryana Slavkova

Тоя "учен" от БАН, явно, нищо не знае за развитието на турците в Османската империя през 19 в. Ако беше поучил малко повечко, щеше да знае, че в империята само немюсюлманите и, в това число българите,са започнали да се занимават, и то най-вече, през 19 в., с делова дейност и са ставали предприемачи. А не държавата и турците, понеже за мюсюлманите деловата дейност е била мъничко обидна. На тях тогава им дай армия, офицерство и земевладение. Ама човекът не се е доучил и като са му платили "турските другари", дано поне не се е продал евтинко, написал, квото му рекли. Това е.

2012-03-22 22:06:36 От: dr_myhttp://www.afftips.com/

Такааа.., и сега нека си преставим тогавашните напъни на тогавашната империя... И изведнъж повлияни от загубата на османците пред Виена и последвалата Френската революция се заражда кърджалийското движение. То е първата птичка (при това не само една), което се противопоставя на империята.., и изведнъж о, чудеса... Софроний (виж родословното му дърво), казва, че бил преписал някаква история от някого си... ама по същото време бил арестант на албанския еничар и обединител и предводител на кърджалиите, Осман Пазваноглу. Софроний казал... ама няма други източници които да потвърдят казаното - освен неговият роднина Георги Стойков който го е публикувал. И докато Османския султан въоръжава българите??? Бре??? За да се борят срещу хайдути и кърджалии. Изведнъж, Соф...прочети целия

2012-03-28 11:28:55 От: Един

Стига плюхте по Левски, гадове! Самият Вазов казва: "...селяните прости светец го зовяха..."! И то 10 години след обесването на Апостола!
А "доброто битие на българите" се описва в безброй народни песни, а с паметта на народа никой не може да спори!

Да ,такива бяха тенденциите ,но винаги има едно но .При арменците бяха същите тенденции ,но ги изклаха своевременно !!!Кой ще гарантира че и с нас нямаше да стане това по турско.

2012-04-20 00:41:57 От: Емилия-Боряна Славкова

Е, те сега вече колят "братята си мюсюлмани", кюрдите, та нас няма да ни колнат. Турската упраявляваща класа никога не си играе на шикалки. Всичко - в името на господстването и обогатяването!

2012-04-20 00:45:34 От: Емилия-Боряна Славкова

Забравих и затова добавям. Нас ни клаха по Междусъюздническата война и след това. На баща ми селото е изгорено и срутено до основи. Около 500 души от село с 600 къщи загиват. Лично моята баба е загубила едно пеленаче. Така че, спокойно, клали са ни доста скоро. За да могат сега мутрополитиците за наша сметкада си редят далаверите с "турските другари"!

2012-04-26 16:26:37 От: Роксана

Три поколения българи са възпитани в омраза към турците и турското робство.Не мисля,че в един сайт и един постинг могат да се изчерпят всички мнения "за" и "против". За мен въпросът е изключително сложен още със създаването на Османската империя, унищожаването на Византия?,постепеното присъединяване на български територи. И още защо от всички народи само българите считат себе си за "роби".

2012-04-26 23:39:15 От: Живко

Нормално да сме възпитани така.То си е като инстинкт за нас.И съм съгласен да е така.В днешни времена може да сме по-освободени и да не ги мразим,но винаги трябва да си имаме на ум едно - да не забравяме.По начина,по който се изрази,излиза,че не вярваш във това което са преживели дедите ни?Естествено,че е било робство!Абсурдно е дори да си помислиш,че е било нещо различно...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 07.02. - Събития и факти
 2. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 3. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 4. 08.02. - Събития и факти
 5. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 6. 09.02. - Събития и факти
 7. 10.02. - Събития и факти
 8. 10.02. - Ден на пчеларя
 9. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 10. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 11. 11.02. - Събития и факти
 12. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 13. 12.02. - Събития и факти
 14. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 15. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 16. 13.02. - Събития и факти
 17. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 18. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 19. 14.02. - Събития и факти
 20. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 21. 15.02. - Събития и факти
 22. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 23. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе
 24. 16.02. - Събития и факти
 25. 17.02. - Събития и факти
 26. 17.02.1371г. - умира цар Иван-Александър
 27. 17.02.1600г. – изгорен на клада Джордано Бруно
 28. 18.02. - Задушница
 29. 18.02. - Събития и факти
 30. 19.02.1873 - 140г. от обесването на Васил Левски