Българите в Одеса откриха паметник на Христо Ботев

Автор: Екатерина Гержик


Българите в Одеса откриха паметник на Христо Ботев

По инициатива на общоукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" на 13 ноември в Одеса тържествено бе открит паметник на безсмъртния публицист и революционер Христо Ботев.

Архитект на паметника, издигнат в Прохоровски сквер, е Владимир Глазърин, а скулптор - Таисия Судбина. 

Христо Ботев е бил ученик в Одеската гимназия от 1863 до 1865 г., работил е като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. 

Тържествената церемония беше открита от президента на Общоукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" - Юрий Иванович Граматик, който сподели, че за българите е голяма чест, че Ботев е живял и учил в гр.Одеса. 

На церемонията присъстваха: председателят на Одеска областна държавна администрация Николай Сердюк, председателят на Одеския областен съвет Николай Скорик, българският генерален консул в града Георги Проданов. И още:

Дойдоха председателят на българското културно-просветно дружество за връзка с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец" в София Никола Караиванов, белгородският владика Алексий, вицепрезидентът на Асоциацията на българите в Украйна Светлана Драгнева. 

Учениците от българския културно-просветен център "Аз Буки Веди" при Конгреса на българите в Украйна" изпълниха литературно-музикалната композиция "Безсмъртният Ботев". 

Пред гостите беше изнесен и празничен концерт от народния танцов състав "Колорит" от измаилското село Каменка. Гостите видяха и изпълнения на танцовия състав "Лудо-Младо" на младежки клуб "Актив". 

Кореспонденцията на авторката от Одеса с днешна дата е специално за БТА - П.П.


Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече