Българите в чужбина варират между 1.1 до 2.5 млн. души


Българите в чужбина варират между 1.1  до 2.5 млн. души

Над 20% от българчетата са родени зад граница или са заминали в друга страна с родителите си.

Държавата и неправителственият сектор имат сериозни различия за броя на българските емигранти, стана ясно от данни, изнесени през последните дни.

Според председателя на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина Андон Дончев в чужбина има около 2.5 млн. души.

Проучване на "Отворено общество" пък посочва, че извън страната живеят около 1.1 млн. души. Тоест сметките се разминават с повече от 1 милион.

2.5 млн. наши сънародници са зад граница, като само в ЕС са над 750 хиляди", съобщава Андон Дончев на заседание на парламентарната комисия, на което депутатите обсъждат промени в българското гражданство. Само през миналата година страната са напуснали 9254 души, твърди той.

По доста по-различен начин стоят нещата в анализа на "Отворено общество", което се опира на редица международни демографски проучвания.

"Броят на напускащите България се запазва на високи нива - около 25 000 души средногодишно за последните 5 години. От друга страна обаче, постепенно се увеличава обратният поток към страната - за последните 5 години той надминава 21 000 средногодишно. Така нетната миграция от страната е средно около 4000 души годишно, което е значително под нивата за последните три десетилетия", се казва в документа.

За 1985 - 2016 г. населението на страната е намаляло с 1.85 млн. души. Като основна причина се посочва не емиграцията, а отрицателният прираст.

"Можем да приемем, че напусналите България са около един милион и сто хиляди души и че те живеят основно в Европейския съюз, Турция и САЩ. По наши оценки между 600 и 700 хиляди са напуснали по икономически причини", обобщава докладът. 

СТРЯСКАЩО

Над 200 хил. са българските деца в чужбина, показват данни, изнесени в парламента от депутата Андон Дончев. На практика излиза, че над 20% от българчетата са родени зад граница или са заминали в друга страна с родителите си.

Само за година - от май 2014 до май 2015 г., са дадени ЕГН на над 19 хил. българчета, родени зад граница, на които са съставени актове за раждане в България и са вписани в регистъра на населението.

Според статистиката на НСИ през последното десетилетие в чужбина се раждат средно по 9 хил. деца годишно.

През 2016 г. са родени 65 084 бебета. През същата година от България са емигрирали 9254 души, от които 1732 са били деца и младежи. Или близо 3% от децата, родени в България, напускат всяка година страната, което допълнително усложнява обстановката.

На базата на тези данни можем да предположим, че броят на българските деца в чужбина е над 200 000", коментира Дончев.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот