Българите по света: Електроинженерът Кирил Чуканов и Мис Юта 2009 Лора Чуканова


Българите по света: Електроинженерът Кирил Чуканов и Мис Юта 2009 Лора Чуканова Лора Чуканова - Мис Юта 2008 г. Ще участва в надпреварата за Мис USA 2009 г през м. април. Репродукция: от сайта на Дарик Радио.

Двамата са баща и дъщеря, а семейството, което включва още майка и 16 годишен син, живее в САЩ от 1990 година.

 Кирил Чуканов има компания Chukanovenergy. В началото работел в областта на студения синтез, а след това по откритията си за получаването на квантова свободна енергия от кълбовидна мълния. От три години работи в голяма лаборатория в Калгари, Канада.

 

„Квантова свободна енергия е колосален източник на енергия без гориво или какъвто и да е първичен енергиен източник. Квантова енергия се получава от изкуствено създадена кълбовидна мълния с диаметър от 1 м, която съществува в непрекъснат режим – 24 часа, седмици, месеци и аз създавам условия за изваждането на енергия от тази мълния. Надявам се свободната енергия скоро, в близките 2-3 години, да измести всички останали съществуващи източници на енергия – петрол, газ, атомна енергия, възобновяемите източници на енергия от вода, вятър. Сега съм на етап създаване на производствени прототипи и очаквам добро финансиране. Надявам се за 1 година да започна бизнес, който ще е колосален, защото ще касае нов тип енергиен източник. Получавам съпротива от електрическите компании, например. Аз готвя нов етап, подписвам договор и ще ангажирам специалисти от България”, разказа пред Дарик радио Кирил Чуканов.

 

- Защо напуснахте България?

 

Заради проекта. В България, в науката, господства Българската академия на науките. БАН направи всичко възможно да ме оплюе, очерни и нямах перспектива. Разбира се, бъдещето на науката в България е голямо, защото страната ни има таланти, умни хора.

 

Лора Чуканова учи Международни отношения и Изкуство в университета в Юта и през ноември миналата година печели конкурса „Мис Юта”.  За най-интересното в конкурса определя интервюто, в което разпитвали претендентките за короната на всякакви теми, а кандидатките трябвало да бъдат готови – да знаят какво става в света, за себе си, да кажат от какво се интересуват, да познават политическите събития. „ Много ги интерсува и натрупания интелект, не се гледа само външния вид”, разказва Лора. Преди пет години е участвала в друг конкурс, в който се представила с българско хоро, с традиционен костюм, който й изпратил чичо й от Кърджали.

 

- Имаше ли реакция, когато спечелихте, за това, че сте българка?

 

Тук много се интересуват от това, че съм българка и мислят, че жените от Европа са много красиви. Впечатляваха се от това, че говоря и  български, че знам да чета. Като претендентка от щата Юта ще участвам в надпреварата за „Мис САЩ” на 19 април 2009 година.( според в-к „Стандарат”)

Доналд Тръмп, неговата жена е европейка, и те си мислят, че е много хубаво това, че съм от България, защото Тръмп харесва такива жени.

 

Как протича подготовката за конкурса?

 

Гледам новини всеки ден и чета вестници всеки ден, трябва да съм на диета, да ям плодове, зеленчуци, полезни неща, да спортувам. Трябва да изглеждам добре в бански, това е важно и затова – много спорт.

 

Какво ви липсва от България?

 

Храната, музиката, аз много харесвам фолклорна музика. Всичко ми е много красиво, хората са ми по-близки, тук се усмихват по-малко, когато са на улицата. Чувствам, че в България ми е семейството.

 

Дарик Радио, Тереза Захариева

Бел. Ред. - Материалът излезе в нашия сайт преди около два месеца. Отново го публикуваме, за да се осведомят и други наши читатели за баща и - ученият Кирил Чуканов, семейството и в Калгари, Канада и още интересни факти около нашето момиче. От репортажа в "Дарик" става ясно че тя се казва "Лора", а не "Лаура" - С. М.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот