Българин получи „Оскар” за технологични ефекти


Българин получи „Оскар” за технологични ефекти Митев и Колайзов

Владимир Койлазов беше награден на церемония в Бевърли Хилс. Той спечели заедно със своя съдружник Петър Митев...

Един българин получи „Оскар” тази нощ, съобщава Нова Тв. За разработените от него технологии Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията.

Той я спечели заедно със своя съдружник Петър Митев. Те имат компания, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация.

Различни версии на софтуера са използвани при хитови продукции като „Игра на тронове”, „Дедпул”, „300: Възходът на една империя”, „Господарка на злото” и много други.

Централата на дружеството е в България, като има поделения в САЩ, Япония и Южна Корея.

Както "Българи" вече писа, Владимир Колайзов не е първия българин с технологичен "Оскар" - вижте ТУК

Киноакадемията за трети път отличава наш сънародник за технологични постижения. Преди него Георги Боршуков има две лични награди.

На церемонията през 2001 г. Киноакадемията награди Боршуков, Ким Либрери и Дан Пипони с „Оскар” (сертификат) в категорията за технологични постижения. Тримата разработиха система за обработка на изображения (рендъринг), използвана при виртуалната кинематография на студиото „Манекс визуални ефекти” (т. нар. Bullet time).

Технологията направи фурор с революционния филм „Матрицата”.

Системата на Боршуков за първи път беше използвана във филма „В какво се превръщат мечтите” (за който българинът също печели "Оскар", макар и косвено, като част от наградения екип в категорията "Най-добри визуални ефекти"), а после в „Мисията невъзможна” 2 и др.

След "Матрицата" Георги Боршуков работи дълго време като шеф на R&D отдела на „Електроник артс” (EA), компанията гигант в производството на видеоигри. А неотдавна основа и собствена компания Intervisual corp, на която е главен изпълнителен директор

Дружеството е създало интернет сайт и софтуер, позволяващ на уеб потребителите да „измерят” виртуално дрехите, които поръчват по мрежата.

С шанс за "Оскар" тази година е и още един българин - Теодор Ушев. Неговият филм "Сляпата Вайша" е на крачка да бъде сред петте номинации в категорията за късометражно анимационно кино.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот