България във Великобритания: А в милата ни родина пак никой, за нищо, не е светнат

Автор: Владимир Кузманов, Кембридж


България във Великобритания: А в милата ни родина пак никой, за нищо, не е светнат

Ситуацията е смешна, обидна и дори вулгарна…

Недопустимо е да имаме световно известни съвременни композитори и музиканти, чиито имена да бъдат неизвестни за българските граждани, но за сметка на това всеки да е запознат с новостите в поп-фолк културата. Неприемливо е едни от най-доказаните специалисти в областите на финанси, изкуство и наука да са българи и да няма интерес към тях. За мен е непростимо да се толерират пошлост, повърхностни човешки отношения, дребни местни политически игри и липса на елементарно възпитание.

Това е гаранция за заличаване на един народ, тъй като именно културата и традициите го отличават, а липсата им го заличава. Ролята на медиите е да задава нивото на мирогледа на масовия потребител, тъй като информацията, която достига до него може да се лимитира единствено до тази, която е видял във вестника, по телевизията или е чул по радиото. Докато съдържанието им е базирано на сензация, моментния интерес на масовия потребител и други преходни явления, просперитетът ще липсва. За моя радост има множество будни млади и мотивирани българи извън страната, които могат да направят разликата и да се опитат да променят нещо.

В същото време, за мое голямо разочарование дейности свързани с култура, наука и образование са лишени от масов, медиен и политически интерес. Преди близо 3 седмици се проведе една от най-интересните конференции на млади българи в сърцето на Лондон с над 400 души поток и световно признати професионалисти. Не бе отразена от нито една българска медия, въпреки, че бяха известени и дори имаше телевизионен екип на мястото. Седмица след това се проведе българския кариерен панаир, който също бе изключително оскъдно представен в публичното пространство.

На всеки 2 години се провежда българския лондонски културен фестивал, който е мероприятие на световно ниво и популярността му е далеч по-малка от тази на други не до там уважавани инициативи. Тези и много други кампании, събития и дейности целят да запазят и промотират българските успехи и култура в и извън страната ни, струват на много хора изключително много време, безплатни са и са свободни за всеки. Голямото разочарование не идва от факта, че хората не ги интересува съдържанието, а от това, че има дейност против популяризацията и толерирането на подобни инициативи от държавни организации, медии и отделни личности.

Никога не съм твърдял, че нашите дейности са най-добри, дори напротив – винаги съм предлагал да реализираме съвместни проекти с други организации, защото когато действаме заедно има шанс някой да обърне внимание и да чуе призива ни. С всички от CantaBulgarian и Millennium Club Bulgaria сме се стремeли да даваме всичко от себе си за запазване на българската култура, идентичност, държавен интерес, образование и прочие. За жалост всичко остава зад кулисите и до хората достига само политически изкривена версия на реалността за малка част от нашата дейност.

Моят личен призив е да обединим усилия за бъдещи проекти, защото за да бъдат чути нашите думи и видяни нашите дела, трябва да разберем същността на думите „Съединението прави силата“. В условия, където липсва държавата и медиите са слепи и глухи за качествени дейности, всичко е въпрос на личен избор и принос за общото развитие. Най-добрият начин всеки да успее по отделно е когато всички успеем заедно!

Публикувано по пост на Йордан Мичев във ФБ

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече