България изгуби безвъзвратно 220 млн. евро

(1 коментар)


България изгуби безвъзвратно 220 млн. евро

"Медиапул": Агенциите в министерствата на финансите и на регионалното развитие с невъзстановени акредитации

Заради липса на резултати в борбата с корупцията и злоупотребите Европейската комисия отказа да върне акредитациите на две български агенции, работещи с пари по програма ФАР, в резултат на което страната губи безвъзвратно 220 млн. евро, а други 340 млн. евро остават спрени. Това съобщи във вторник Кристина Наги, говорителка на комисаря по разширяването Оли Рен, който по-късно ще даде и специална пресконференция.

Акредитациите на агенциите по ФАР към Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха отнети през юли т.г. и се очакваше поне една от тях да бъде възстановена до края на ноември.

Преди ден вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева изрази коренно противоположни очаквания – за възстановяване на акредитациите, което да позволи на България да усвои средства по предприсъединителната програма, блокирани през март заради проблеми в пътния фонд с контрола върху изразходването им.

Решението на ЕК било взето след внимателен анализ на фактите и подаваните от България данни, коментира Наги

Тя допълни, че в Брюксел признават, че са предприети стъпки за подобряване на управлението и контрола върху изразходването на европейските средства, но “повечето от тях са само обещания за някакви бъдещи действия, конкретни резултати обаче няма“.

Тежкото за България решение е взето заради продължаващи нередности, злоупотреби, конфликти на интереси и недостиг на персонал, който да работи по усвояването и контрола на евросредствата.

Заради опасността това да се повтори и с оперативните програми, ЕК е решила да поддържа санкциите срещу България, за да се защитят интересите на българските и европейските данъкоплатци.

Въпреки наложената през юли забрана на двете агенции за сключване на договори, те подписваха контракти с надеждата, че ще се възстановят акредитациите и ще се върне достъпът до еврофондовете. При това положение контрактуваните проекти в периода за забрана ще са за сметка на бюджета.

Общо около 300 млн. евро са контрактуваните, но неразплатени средства по ФАР.

По принцип срокът за сключване на договори по ФАР е 30 ноември, тогава изтича и срокът за действие на програмата. 220 милиона евро обаче все още не са договорени.

На България само по програма ФАР се полагат над 650 милиона евро.

Коментари
2008-11-26 13:15:02 От: 52

Предлагам на вниманието ви следния откъс от доклад на ООН за образованието, в частност и у нас:


През 2015 г. в България 2% от населението над 15-годишна възраст ще е неграмотно. Това сочат данните в годишния доклад на ЮНЕСКО за качеството на образованието по света, съобщи "Дневник".

Подобен дял неграмотни ще има в Албания, Румъния и Македония, докато останалите страни от Източна Европа ще са създали напълно грамотно население. По-лоши показатели има единствено Турция.

България е сред държавите в региона, които отделят най-малко средства за образование. Докато в Таджикистан и Молдова се инвестират съответно 19 и 20% от бюджета, то у нас процентът е под 6. Учениците също не блестят с особени знания въпреки п...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот