България - най-старата държава в Европа

 (4 коментара)


България - най-старата държава в Европа

Българите стоят “в ядрото на европейската цивилизация”, според оксфордският професор Норман Дейвис

Той е човекът, който може би за първи път в западната историография отделя подобаващо място на България в своя  впечатляващ труд ‘История на Европа’. Той е един от малкото, които пишат без предубеждения за нашата страна.Любопитно е, че,  за разлика от много други, професорът се отнася към нашата страна и нейния народ с голяма симпатия. Според Дейвис около 1265-а година, понятия като Англия, Франция, Германия, Испания и много други са доста далеч от днешния им смисъл.

 

Според него,  през цялото 13-то столетие, в Европа изобщо не може да се говори за национални държави. И,  ако  по онова време някъде в Европа наистина се е развивала национална самоличност, то би имало смисъл само по отношение на някои малки страни, които действително успяват да се обособят от своите съседи.Тези страни биха могли да бъдат Португалия и Дания, а на Балканите - Сърбия и България. През 80-те години на 12-ти век и Сърбия, и България утвърждават своята независимост от Византия. И,   което е по-важно, и двете страни създават собствени православни църкви със свои патриарси.

 

Именно това дава мощно оръжие на тези държави в борбата им за собствена самоличност, позволява им да изградят собствени национални елити, прави възможно създаването на национални институции.  Според професора, това е крачка, която не успява да направи нито една страна от християнския свят,  чак до епохата на Реформацията, т.е. до 16-ти век.Профеор Дейвис, обаче, обяснява, че през 13-то столетие, България е много по-напреднала и от Сърбия, и от Португалия, и от Дания,. По онова време сръбската държава е била само кралство, докато България е международно признато царство /т.е. империя/ още о 10-ти век.Същото се отнася и за църковната организация. Почти през цялото Средновековие сръбската църква е на подчинение на Цариград, а българският народ има своя независима международно призната  институция, още от времето на цар Петър I.Всъщност,  в  книгата си професор Дейвис  твърди, че още с основаването си , Аспарухова България  е включвала и цяла Румъния.

 

С много факти, той доказва, че България е най-старата нация на Стария континент. Нещо повече, според него, когато България е била държава, Европа е  ‘ходела права под масата’.

 

 

По www.fenomenibg.com/modules/news/. - С. М.

Коментари
2014-08-17 09:04:50 От: Пешко

Сан Марино е най-старата държава в Европа :-)

2016-02-08 22:51:57 От: Дядо Мраз

А коя е най-старата държава в света? И кой е най-старият народ в света?

2016-11-04 14:11:41 От: Бага

абе каква сан марино бе хора българия и нашият народ са на над 8000 години поне за 8 е доказано боже колко сте далече от истината напишете в гоогле 'Блог Спароток' човека там е събрал информация за всичко с подоробности и доказателства и источници на литература!!

2017-05-01 04:06:31 От: атанас панчев

България е най старата държава в Европа която не си е променяла името.Това е факт.Браво на проф.Дейвис.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот