България: Олигарси в настъпление

 (2 коментара)


България: Олигарси в настъпление С този портрет на Ахмед Доган австрийският в. "Ди пресе" илюстрира днешната си редакционнна статия за България. Преводът е на БТА (П.П.)

Представител на българската политическа класа призна, че не може да намери нищо осъдително в "обръча от фирми". Онези фирми, които подкрепят партията му и в замяна им се осигуряват поръчки.

Ахмед Доган, български политик от партията на турското малцинство Движение за права и свободи (ДПС), който е в политиката от дълги години, е симптоматична фигура за корумпираното сплитане на политически и икономически интереси - и за разбираемата обвързаност на много български политици с него.

 

Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) в София също смята тази корупционна практика за характерна. В годишния доклад за корупцията през 2008 г. ЦИД съобщава за възхода на фигура, напомняща за руските отношения: "политическият инвеститор" или с други думи "олигархът".

 

Наистина българските "олигарси" са в по-трудна позиция спрямо руските си колеги, тъй като България - която е член на ЕС - не може да изолира вътрешния пазар от външната конкуренция; и въпреки това олигарсите печелят влияние преди всичко на местно ниво, в области, които не представляват интерес за международните фирми или в които последните се нуждаят от местни партньори, се казва в доклада.

 

"Групи от двама до шестима души (или семейства) в много случаи са получили контрол не само над общинските служби, но и върху представители на институциите на централното правителство", като полицията, данъчните служби, съдилищата или адвокатите.

 

Канали за корупция са преди всичко възлагането на обществени поръчки или концесии. През изминалата година се наложи още една практика, твърдят авторите : "Замяната на ценни общински имоти, например на брега на Черно море или в зимните курорти, с непривлекателни имоти, частна собственост на "приятелски" фирми".

 

След като имотът е сменил притежателя си, същите общински съветници го обявяват за обработваема земя. Така стойността му се покачва многократно. По преценка на ЦИД през 2008 г. държавата е загубила по този начин най-малко 750 млн. евро.

 

Изследователският институт регистрира общо 2,1 млн. случая на корупция през 2008 г. Корумпирано гражданско общество? И неправителственият сектор - в очите на Запада често благонадежден партньор - се развива като входна врата за корумпирани практики: по данни на ЦИД 3/4 от министрите, както и 90 процента от кметовете заемат ръководни длъжности в неправителствени организации.

 

Тъй като държавата администрира все повече средства за проекти (40 процента през 2008 г.) , тази област става все по-привлекателна за "политиците в ролята на предприемачи".

 

Експертите поставят лоша оценка на съдебното преследване на корупцията: между 2004 г. и 2007 г. 80 процента от разследванията по подозрения в корупция не са стигнали до съда.

 

Между 2005 г. и 2008 г. броят на обвиненията е намалял с над 30 процента. "Което не е резултат от намаляване на престъпленията", отбелязва кратко и ясно докладът.

Коментари
2009-02-04 23:11:57 От: kotio

Доган ала-бала. Обама е по шик. Мазно турско копеленце. Мълчи и си трая. Да не се изпусне нещо турчето.

2009-02-04 23:53:49 От: p4eli4ka

Писна ми от вашия Доган бе. Загорял, с очилца. Тънка пръдня. Мълчи. Говното. А кво има да каже. Чушки!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот