Бургаският парламент: Долу ръцете от Цонков

Автор: Свилен Мишляков


Бургаският парламент: Долу ръцете от Цонков Граничен Полицай Михаил Цонков. Снимка: Интернет

Общинарите доказаха, че наложи ли се, могат да защитават заслужили бургазлии

В конкретния случай става дума за почетният бургаски гражданин граничаря Михаил Цонков. Общинските съветници гласуваха декларация до президента, премиера, главния прокурор и Военния апелативен съд да се спре незабавно новото наказателно производство появило се повторно, вероятно под чуждо давление, спрямо граничния полицай. Припомняме - Мишо бе обвинен, че е застрелял при самоотбрана турски бракониер.

 

Поводът местният парламент да скочи е точно този възобновен съдебен процес, само половин година след като сливенските военни магистрати снеха обвиненията от граничаря.

 

Пенчо Цонков - бащата който изнесе на гърба си цялата кампания за оневиняването на неговия син, каза: "Благодарности на всички, които застават зад нас в този труден за семейството ни момент. Не мога да отрека, че има няколко човека, които бутнаха решително рамо точно навреме. Благодаря на Валери Симеонов, че даде медийна трибуна скандала да се разнищи и да се дава гласност. Дано с тази декларация се помогне" каза Цонков-старши.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Обаче, защо, до този момент големите националистически организации в България не застанат зад една всеобща кампания от национален мащаб за спасяването на граничаря, не се наемаме да отговорим. Но неизвестен остава и истинският брой на предприетите лобирания, недвусмислен натиск, използване на „дипломатически средства" от турска страна за да получи българският граничен полицай присъда. По някой път нахалството на южните ни съседи и днешни наши съюзници в НАТО е наистина безгранично. То не бяха ноти, „съгласувания" с други западни посолства в София, някои от тях също се закачиха на тяхната въдица. Ако има опити за драстично вмешателство в българските правораздавателни институции, то е точно в тоя случай. Очакваме с интерес дали ще има второ дело след като военният съд в Сливен бе категоричен. А от българските военни прокурори някой в брюкселската централа е бил "извънредно недоволен" и те за да не клатят турската бракониерска лодка, си припомниха принципа на руското самодържавие... „молчать, не разсуждать".

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот