Бунтът като фарс

Автор: Мартин Карбовски, в-к „Стандарт”


Бунтът като фарс Снимката е от www.dnes.bg

Протест без кауза е като тиква без семки. У нас обаче нещата вървят в тази посока - на площада се чакат едни хора, за едно нещо, по някакъв повод, а уговорката, да знаете, е в интернет.

В един от хубавите вицове се разказва за хора, които излезли по улиците и викали -"менструация, менструация"! Не беше ли "революция", усъмнил се някой. Да бе, не е важно, важно е кръв да се лее - отговорили му.


У нас има един синдром - това е радостта от протеста на другите. Това е като радостта да видиш, че някой е просяк, а ти не си. В Англия например просяците имат определена социална служба - винаги ти напомнят, че ти още не си изпаднал дотолкова, че да търкаш мрамора в метрото. У нас обаче винаги се радваме на чуждото нещастие - точно както чакаме някой друг да свърши протестите и животът да стане честит - без ние да сме се постарали за това.

Има обаче нещо гнило в Страната на непротестиращите по принцип. Никой не знае кой организира този протест. Задаваме този въпрос неслучайно - студентите нямат лице, млекопроизводителите също. Кой е новият Яне Янев, Яне Сандански или Лидер Вождев? Организаторите на протеста виждат явно, че лицата у нас не вършат много работа - по-скоро отблъскват, отколкото да привличат протестиращи и затова хитро протестът е безлицев. Но така не отговаря на нито един стандарт за протести. Има такъв - вижте какво правят гърците. Техният протест носи черна маска. Нашият няма лице, което може да значи, че няма и глава


Ако е така - управляващите са много закъсали.


Второто гнило нещо в Cтраната на непротестиращите по принцип - за какво се борим? Ако е за осветлението в Студентски град, аз пръв трябва да изляза пред парламента. Обаче защо пред парламента?! Осветлението се троши от същите тези, които днес пищят, че няма лампи. Мога да се хвана на бас, че човекът, който ми открадна прожектора над гаража, ще бъде отпред на протестиращите. Това не е приятно.

Трето - къде е опозицията? Необичайно и отново без лице опозицията е в интернет. Прилича на човек, който е влязъл в мрежата и не е могъл да излезе. Затова оттам говори, яде, спи и командва. В българския интернет, който мисли със слюнката си, и където слюнката е повече от мозъка, лесно може да се промъкне тайнствената организация на провалили се лидери, които да ни внушават, че нещата са зле. Тяхната кауза е симпатична - да махнем левите от властта. Как да ги махнем - с римейк на 1997-ма? Някой не е чел книги - историята се повтаря само като фарс.

И няма нужда да ни се внушава днес, че нещата са зле. Можем обаче да се окажем свидетели на интернет магия - някой те кара да излезеш навън да протестираш, а той да си остане пред компютъра да гледа порно. Това също не е приятно. Това компрометира въобще идеята за протест. Заради такиво полупротести нямаме традиция в протестите.

Хората, които правят блогове, не са лидери на протести, да знаете. Трактористите, видя се, и те не са. Студентите са толкова объркани, че искат национализация (с което съм съгласен - като ще е ляво, да е ляво). Какво става - никой не може да обясни. Но ще има протест. Добре, хайде да ви видим.
Вчера от един шофьор на такси чух най-страшното нещо, което съм чувал през живота си. Каза ми: "Никой нема да излезе, народът се предаде". Народът се предаде! Това е по-лошо и от революция, и от менструация. Откровено смятам, че кръвта на нацията е застояла. Трябва да й се пусне кръв, за да се разбере каква е диагнозата. Така става в нормалните страни. У нас - нищо не става. Ще гледаме протеста по телевизията, ясно. Длъжни сме да се съмняваме (Маркс го е казал) във вашия протест. Защото не ви познаваме. Дано се запознаем поне на площада.

 

Бел. ред. Лично аз, след толкова години висене пред пишещата машина и монитора, култивирах у себе си начално уважение към тезите и антитезите на който и да е публикуван автор. Може да не си съгласен, но остави встрани безличния импулс да скастриш, да сгазиш чуждата позиция. Опитай се да вникнеш в аргументите, дори и да са рехави. Опитай се и да „прочетеш” между редовете какъв е пустия начален подтик на автора да се излее на листа,  и той, на свой ред, да гази! Така си мисля.

В случая не се получи. Младият колега Карбовски така я е подкарал напреко през къра, само и само да защити личното си его  на скандален автор, че добронамереността избледня . Отиде, та се не видя.

Не стига друго, ами и елементарна безпомощност бъка от него. Та не съумя ли да прочете, че екологичните организации в лицето на Политическата партия на зелените, новооснована формация през м.май миналата година, се съюзяват със студентските сдружения. Тая партия нали има политически съвет, нали начело стоят ръководителите и. Е, защо трябва унтерофицерски да обезличаваш хората? Но защо трябва и да се готвиш, нали си имаш теза априори, а не постериори, карай там куче влачи-диря няма!

Не ще колегата Карбовски да види и вождовете на фермери, млекопроизводители, жалката анонимност на форумците по нета му е в полезрението. Не ще да знае, че и Бургас ще протестира, за него все са безлична, аморфна маса.. Ето, помагаме му, нека разлисти Речник на чуждите думи в българския език, издание 1978 г.,и открие що значи словосъчетанието „тепегьозлък”

По образ и подобие на младия колега, миналата година голям столичен вестник обруга учителската стачка, като изтъпани тезата, че учителките дошли до София, за да висят по кафенетата и да си накупят тоалети от „Витошка” Последва тоже скандална реакция на „Поглед” в стила на „168 часа” отпреди 15 години и иначе кадърните колеги Тодор Токин, Румен Леонидов, Евгени Станчев бяха отсвирени от „тошеварите”.

И що сега, от утре, нови опуси ли да чакаме от колегата ? Ами, ако наистина „опознае”гнева на площада. И рече да си посипе главата с пепел. Вай, вай чудо невиждано ще е. Проблеми с момчето нямам, нито го знам, нито ме интересува. Но той може да си ги създаде, ако овреме не промени неадекватната си позиция.

Свилен Мишляков    

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот