Божидар рязко вдигна заплатите


Божидар рязко вдигна заплатите

Възнагражденията в НИМ нарастнаха не с до 300 лв., а с до 500 лв.

Както вече бе съобщено преди Коледа, служителите в Националния исторически музей получиха като коледен подарък освен бонуси и рязко увеличение на заплатите с от 100 до 500 лева (а не до 300, както бе съобщено първоначално).

Директорът на НИМ проф.Божидар Димитров поднесе и новогодишен подарък на част от своите служители – докторите на науките, които в НИМ са единадесет и чиято добавка за „доктор на науките”, която досега бе 50  лева е вдигната с негова заповед на 250 лв. В различни научни учреждения тя е между 50 и 150 лева, като само в СУ „Кл.Охридски” тя е 250 лева. По този начин НИМ се изравнява с най-престижното висше учебно заведение в България.
        
Сериозното увеличение на заплатите стана възможно, обяснява директора на НИМ, по няколко причини. Първо, хората ми работят перфектно, като добре смазани машини са и заслужават от години много по-добро заплащане за отговорностите, които имат по опазване, изучаване и представяне на културно-историческото наследство на страната. Второ, Министерство на културата, в лицето на министър Вежди Рашидов, ни предложи и ние приехме нова система на заплащане. Едно от важните неща в нея е правото да ползваме за заплати и част от собствените средства, набрани от билети.

Досега НИМ можеше да ползва само 50 % от тези средства, и то само за дейности – археологически разкопки, издания на книги, откупки на артефакти. А без излишна скромност НИМ, благодарение на работата си, има много посетители и съответно солидни за един български музей приходи. Сега ще има пари и за дейности, и за заплати. Служителите в НИМ с висше образование и добра работа вече са много над мечтата на Волен Сидеров за 1000 лева заплата.

При още по-добра работа новата система позволява директорът на НИМ да вдига заплатите на служителите си и през текущата година.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот